Haberler

Tesla, Tedarik Sorunlarına Rağmen %50 Büyüme Bekliyor

CEO Elon Musk, Tesla satışlarının 2022’de tedarik zinciri sorunlarına rağmen geçen yıla göre %50’den fazla artacağını söyledi.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, geçen yıl rekor bir miktarla 5.5 milyar dolar kâr bildirdi.

2021’de müşterilere 936.000’den fazla araç teslim eden firmanın yapmış olduğu satışlar, %71 artışla 53,8 milyar dolara yükseldi.

Ancak firma, otomobil üreticilerini etkileyen tedarik zinciri sorunları üretim kapasitesini sınırlamaya devam ettiği için büyümenin yavaşlamasını beklediklerini de belirtti.

Musk, 2021’in “Tesla ve genel olarak elektrikli araçlar için bir atılım yılı” olduğunu söyledi.

“Biz ve diğer herkes yıl boyunca tedarik zinciri zorluklarıyla mücadele etmek zorunda kaldı, ancak geçen yıl hacimlerimizi yaklaşık %90 oranında artırmayı başardık” dedi.

Şirket, “2022’ye kadar devam etmesi muhtemel” görülen tedarik zinciri sorunlarının, büyüme için “ana sınırlayıcı faktörü” olduğunu söyledi.

Elektrikli araç üreticisi, 2022’de “rahat bir şekilde %50’nin üzerinde” bir büyüme beklediğini söyledi.

Dünyanın dört bir yanındaki otomobil üreticileri, birçok üretim ve tedarik zinciri sorunlaru yaşıyor. Bunların yanı sıra Tesla’nın nispeten daha iyi durumda olduğu görülse de, Musk’ın CEO’su olduğu firma da mikroçip sıkıntısıyla boğuşuyor.

Şirket, daha az “kıtlık” yaşanan ve yazılımı hızla yeniden yazılabilen yongaları kullanırken, rakiplerin birçoğu ise üretimi yavaşlatma yoluna gitti.

Tesla car charging
ROBERT NICKELSBERG

‘Daha fazla fabrika’

California’da üretime başlayan firmanın şu anda Çin ve Teksas’ta fabrikaları bulunuyor. Buna ek olarak Berlin’de yapım aşamasında olan bir fabrikaları daha var.

Dikkatlerini elektrikli araçlara çeviren geleneksel otomobil üreticilerinin pazara girmesi ile güçlü rakipler edinse de, mevcut ve yeni fabrikaların Tesla’nın üretimini önemli ölçüde genişletmesine yardımcı olması bekleniyor.

Çip başta olmak üzere üretim parçalarının temininde yaşanan sorunlar devam ederken firmanın yeni pil ve teknolojiler üzerine yoğunlaşması zor görünüyor. Bunların yanında yeni fabrikalar inşa etmek firmanın işini daha da zorlaştıracaktır.

Ancak Musk, firmanın gelecekte yeni yerlerde yeni fabrikalar inşa etmeyi düşündüğünü söyledi.

Buna ek olarak Musk, tamamen kendi kendine giden arabaların “Tesla için en önemli kârlılık kaynağı olmasını” beklediğini söyledi.

Musk, “Filodaki arabaların bir yazılım güncellemesi yoluyla tamamen otonom hale gelmesi ile tarihteki herhangi bir varlık sınıfının varlık değerindeki en büyük artışı sağladığını göreceğiz,” diye ekledi.

Twitter’da GM gibi şirketlerin kendilerini daha da geliştirmeleri gerektiğini belirten Elon Musk, diğer firmaların Tesla için bir tehdit oluşturabileceğine dair endişeleri küçümsedi.

Wedbush Securities analisti Dan Ives, Tesla’nın tedarik sorunları olmasaydı yılın son üç ayında %10 ila %20 daha fazla araba teslim edebileceğini düşündüğünü söyledi.

Kaynak: bbc.com

Diğer Haberler

LockBit Fidye Yazılımı, VMware ESXi Sunucularını Hedef Alıyor
Apple, Zero-day Zafiyetleri İçin Güncelleme Yayınladı
DeadBolt Fidye Yazılımı, QNAP NAS’daki Zero Day Zafiyetini Hedef Alıyor 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu