Blog

Microsoft’un 13 Milyar Dolarlık Yatırımı: Copilot for Windows, İyi Bir Kumar Mı Yoksa Tam Anlamıyla Hayal Kırıklığı mı?

Generative AI, “Öğrenirken edindiği bilgileri analiz ederek içerik oluşturabilen bir yapay zeka türüdürü

Microsoft, genAI’ye 13 milyar dolar yatırım yaptı. Peki, Copilot for Windows bu yatırımın bir hata olduğunu mu gösteriyor?

Teknoloji hakkında yazmaya başladığım günden beri Generative AI yapay zeka (genAI) gibi bir şeyin bu kadar hızlı yükseldiğini ve bu kadar çok abartıldığını hiç görmemiştim.

GenAI’nin hayatlarımızı nasıl değiştireceğine dair yapılan vaatler hızla ve şiddetli bir şekilde ortaya atıldı. Uçacak kaçacak, müzikler besteleyecek, milyonlarca kişinin işini elinden alacak ve nihayetinde insanlığa varoluşsal bir tehdit olacak denildi.

Bu iddialar çok iddialıydı. Ancak, birçok abartılmış teknolojiye kıyasla, genAI’nin önemli bir gelir getirebildiği kanıtlandı. OpenAI’nin CEO’su Sam Altman, ChatGPT’nin yapımcısı olan şirketin çalışanlarına yakın zamanda şirketin yıllık olarak yaklaşık 1.3 milyar dolar, yani ayda yaklaşık 100 milyon dolar gelir elde ettiğini söyledi. Bu, genAI sohbet botunun fırtınayla başladığı 2022 yılına kıyasla oldukça büyük bir artış. OpenAI’nin 2022’deki toplam geliri sadece 28 milyon dolardı.

Microsoft, OpenAI’ye 13 milyar dolar yatırım yaptı ve bu şirketin içinde AI için ne kadar para harcadığını hesaba katmıyor. Google, Facebook, Amazon ve diğerleri çok daha fazla milyarlar yatırıyor. AI başlangıçları neredeyse bir gecede 1 milyar dolardan fazla değerleniyor gibi görünüyor.

Copilot for Windows geçen ayın sonunda piyasaya sürüldüğünde büyük şeyler bekliyordum. Sonuçta dünyanın en popüler masaüstü ve dizüstü işletim sistemi ve tahmini 1.4 milyar bilgisayara kurulu durumda.

Beklentilerin altında

Copilot for Windows tarafından hayal kırıklığına uğradığımı söylemek yanlış olmaz. İlk olarak, Windows’a bir yeni yetenek kazandırmadı. Copilot ile Windows’un yapabileceğiniz şeyler, Copilot olmadan Windows ile yapabileceğiniz şeylerle tam olarak aynı.Daha da kötüsü, Windows’u anlamlı bir şekilde kullanmayı kolaylaştırmadı. Sadece en temel görevleri gerçekleştirmenize yardımcı olabiliyor.

Bir örnek: Windows güncellemelerini kontrol etmemi istediğimde, güncellemeleri kontrol etmek yerine Windows’un kendini güncelleme sorunlarını çözmeme yardımcı olacak bir sorun giderici başlattı, oysa ki güncellemeyle ilgili herhangi bir sorun yaşamıyordum.

Diğer bir örnek adını sordum ve cevapladı.

Adım Bing. Ben Microsoft Bing’in bir sohbet moduyum, bilgi, resim, haber ve daha fazlasını bulmanıza yardımcı olabilen bir web arama motoru.

Sen Copilot’sun dedim. Hayır, Ben Copilot değilim cevabı geldi. Adım Bing, Microsoft Bing’in bir sohbet moduyum, bilgi, resim, haber ve daha fazlasını bulmanıza yardımcı olabilen bir web arama motoru. şeklinde cevap verdi.

Microsoft, 13 milyar dolar harcadıktan sonra adını bile bilmediği bir yapay zeka inşa etti.

Peki, bu genAI’nin geleceği için ne anlama geliyor?

Bu yüksek profilli başarısızlık, teknolojinin kendisi ile ilgili değil Microsoft’un hatasıyla daha çok ilgili. Doğru kullanıldığında yapay zeka gerçekten dönüştürücü bir teknoloji olabilir.

Copilot for Windows sadece Microsoft’un piyasaya sürdüğü araçlardan biri. Gelecek Microsoft 365 for copilot, securtiy for copilot ve diğer Microsoft hizmetleri için Copilot varyasyonları da bulunuyor. Bu, Windows’a eklenenlerden daha iyi bir performans sergileyebilir.

Sadece Generative AI’ı Windows’a eklemek kullanımı kolay hale getiremez. Windows, yaklaşık 40 yıllık bir işletim sistemi ve sadece bir genAI botu üzerine yapıştırmak işe yaramaz.

Microsoft, Copilot’u Windows’a gerçekten entegre etmek istiyorsa çok daha fazlasını yapmak zorunda. Araştırmacılar Microsoft’un Copilot’u Windows ile entegre etmek için özgün API’ları yazmadığını belirtiyor. Microsoft bunu yapmış olsaydı, Copilot’tan bir şey yapmasını istediğinizde API ile istediğinizi yapacaktı.

Microsoft eğer Generative AI için gerçekten ciddi çalışma yapmaz ise bu proje büyük bir başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu sadece Microsoft için değil, diğerleri için de geçerli. Bu nedenle, Generative AI vaatlerine şüpheyle yaklaşmalısınız. En kötüsünü bekleyin. Belki o zaman hoş bir sürprizle karşılaşırsınız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu