Haberler

Windows 11’de En Çok Karşılaşılan Sekiz Sorun

Windows 11 resmi olarak piyasaya sürüldü. Ancak kullanıcılar yeni işletim sistemini yüklerken veya yükledikten sonra çeşitli sorunlar ile karşılaştırlar. Bunlardan en çok öne çıkan sekiz adet hatayı sizler için derledik.

1- Windows 11 kurulumu sonrası Windows 10 görev çubuğu gelmesi

Sorun

Windows 11’e yükselttikten sonra yeni işletim sistemi için tasarlanan yenilenmiş görev çubuğu yerine eski Windows 10 görev çubuğunun gelmesi.

Çözüm önerisi 1

En son Windows 11güncelleştirmesini kaldırın, yeniden başlatın ve mevcut tüm güncelleştirmeleri yeniden yükleyin. Windows 11 yeni olduğu için çoğu kişi herhangi bir güncelleme yükleyemeyebilir. Bu yöntem çözüm olmazsa ikinci yönteme geçebilirsiniz.

Çözüm önerisi 2

PowerShell’i yönetici olarak açın ve aşağıdaki komutu çalıştırın:

Get-appxpackage -all *shellexperience* -packagetype bundle |% {add-appxpackage -register -disabledevelopmentmode ($_.installlocation + "\appxmetadata\appxbundlemanifest.xml")}

Çözüm önerisi 3

Son çare olarak, yeni bir kullanıcı profili oluşturabilirsiniz.

2-Windows 11 başlat menüsü açılmıyor

Sorun

Windows 11’e yükselttikten sonra başlat menüsünün çalışmadığı bildirliyor. Kullanmaya çalışıldığında donuyor, kilitleniyor.

Çözüm önerisi

Windows 11 kullanıcıları yukarıdaki aynı yöntemlerden birini deneyebilir. Şu an için farklı bir çözüm yöntemi bulunmuyor.

3-AMD CPU’larda performans sorunu

AMD, kullanıcıların belirli uygulamaları kullanırken %5’e varan bir cpu performansı düşüşü yaşayabileceğini ve bazı oyunlarda %15’e varan performans sorunları ortaya çıkabileceğini belirtti.

Aşağıdaki tabloda performans sorunları hakkında daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Bilinen Performans DeğişiklikleriSorunÇözüm
Bazı uygulamalar için ölçülen ve işlevsel L3 önbellek gecikmesi artabilir.Bellek alt sistemi erişim süresine duyarlı uygulamalar etkilenebilir.Bu sorunu gidermek için bir Windows güncellemesi geliştirilmektedir ve Ekim 2021’de kullanıma sunulması beklenmektedir.  
UEFI CPPC2 (“tercih edilen çekirdek”), bir işlemcinin en hızlı çekirdeğindeki iş parçacıklarını tercihli olarak programlayamaz.Bir veya birkaç CPU iş parçacığının performansına duyarlı uygulamalar düşük performans gösterebilir.65W TDP’nin üzerindeki >8 çekirdekli işlemcilerde performans etkisi daha belirgin olabilir. Bu sorunu gidermek için bir yazılım güncellemesi geliştirilmektedir ve Ekim 2021’de kullanıma sunulması beklenmektedir.

Çözüm önerisi

AMD, Microsoft ile bir düzeltme üzerinde çalıştıklarını ve bu ay kullanıma sunmayı planladıklarını söyledi.

4-Bu bilgisayar Windows 11’i çalıştıramaz hatası

Sorun

Bazı kullanıcılar, donanımları uyumlu olsa bile Windows Update sayfasında “Bu bilgisayar şu anda Windows 11 için tüm sistem gereksinimlerini karşılamıyor” şeklinde bir mesaj görüyor.

Çözüm önerisi

Aşağıdaki kayıt defteri ayarları kullanılabilir.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup]
"AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU"=dword:00000001

5-Windows 11 dosya gezgini çok fazla bellek kullanıyor

Sorun

Windows 11 önizleme sürümünün yayınlanmasından bu yana dosya gezgini uygulamasının çok fazla sistem belleği kullanmasına neden olan bellek sızıntısı problemi yaşanmakta.

Çözüm önerisi

Microsoft, bellek sızıntısıyla ilgili bir Geri Bildirim Merkezi raporunda “Dosya Gezgini’ni kullanırken sızıntılara neden olan birkaç sorunu azaltmak için Build 22454’e değişiklikler ekledik” dedi.

6-Oracle VirtualBox ile Windows 11 uyumluluk sorunu

Sorun

Oracle VirtualBox, Hyper-V’nin etkin olduğu bir Windows 11 cihazına kuruluysa, bir uyumluluk sorunu sanal makinelerin (VM’lerin) başlamamasına neden olabiliyor.

Çözüm önerisi

Bu sorunları yaşamamak için Microsoft, Hyper-V veya VirtualBox cihazdan kaldırılmadığı sürece kullanıcıların Windows 11’e yükseltme yapmasına izin vermiyor. Oracle bu soruna bir çözüm üzerinde çalışığını ve bu ay uyumlu yeni bir sürümün kullanıma sunulacağını belirtiyor.

7-Intel ‘Killer’ ve Dell ‘SmartByte’ uygulamalarında veri kaybı

Sorun

Microsoft, Intel “Killer”  ve Dell “SmartByte” ağ optimizasyon uygulamalarıyla uyumluluk sorunları keşfetti. Microsoft, bu uygulamaların, uzak cihazlarla iletişim kurarken UDP paketlerinin düşmesine neden olan Windows 11 ile uyumluluk sorunları olduğunu keşfetti.

Çözüm önerisi

Microsoft, bir düzeltme üzerinde çalıştıklarını ve 12 Ekim Salı günü gelecek haftaki yamanın bir parçası olarak yayınlamayı planladıklarını belirtiyor.

8-Cốc Cốc tarayıcı sorunları

Sorun

Microsoft, Cốc Cốc tarayıcısında, tarayıcının açılmasını engelleyen ve başka sorunlara ve hatalara neden olabilecek bir uyumluluk sorunu keşfetti.

Çözüm önerisi

Microsoft, sorunları araştırdıklarını ve daha fazla bilgi sağlayacağını belirtiyor.

Kaynak: bleepingcomputer.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu