Blog

Spam E-Posta Nedir? Gönderdiğiniz E-Posta’lar Neden Spam Klasörüne Düşer?

spam e-posta nedir

E-posta, işletmeler tarafından en sık kullanılan iletişim aracıdır. İnternet üzerinden mesaj göndermenin hızlı ve etkili bir yoludur. Microsoft Team ve Slack gibi alternatif yöntemler ortaya çıkmasına rağmen e-posta hala iş iletişimi dünyasına hakim durumdadır. Ancak, e-posta’nın olduğu her yerde spam e-posta da vardır.

Spam yani istenmeyen e-posta’lar, genellikle doğası gereği tanıtım amaçlı gibi görünen, fakat önemli bir kısmı kötü amaçlı olan ve sistemlerinize zarar vermeyi veya sistemlerinizi ele geçirmeyi amaçlayan bir yöntemdir.

Peki spam e-posta tam olarak nedir?

Spam E-Posta Nedir?

Spam e-posta veya istenmeyen e-posta, toplu olarak gönderilen istenmeyen ticari mesajları ifade eder. Genellikle ürün ve hizmetlerin reklamını yapar, ancak sahte teşvikler ve teklifler de içerebilir. Bu e-posta’lar reklam, yetişkinlere yönelik içerik ve kimlik avı dolandırıcılığı da dahil olmak üzere farklı kategorilere ayrılabilir.

Bir E-posta’nın Spam E-posta Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Spam e-posta çeşitli şekillerde gelebilir. Bilgisayar korsanları genellikle “çevrimiçi nasıl para kazanılır” veya popüler yazılım veya donanımlarda “inanılmaz indirim” gibi ilgi çekici teklif veya teşvikler içeren e-posta’lar gönderir. Bu e-posta’lar da bulunan teklifler gerçek olmayacak kadar avantajlıdır, bu yüzden bu tür e-posta’ları açmak her zaman risklidir.

Spam E-posta Teknikleri ve Türleri Nelerdir?

Spam e-posta gönderenler, spam e-posta göndermek için birçok farklı teknik kullanır. Bir aciliyet duygusu yaratmaya çalışırlar, alıcıları eylemler gerçekleştirmeye zorlarlar ve isteklerinin göze batan tutarsızlıklarını hiç düşünmezler.

Spam e-posta gönderen kişiler, spam kampanyalarında sosyal mühendislik taktiklerini benimser. Alıcıların ihtiyaçlarını ileri düzeyde anlamak için derinlemesine araştırma yaparlar. Daha sonra, bilgi vermeleri veya para yatırmaları için onları kandırmayı amaçlayan ikna edici bir hikaye ile hedefledikleri kişilere e-posta gönderirler.

En Yaygın Kullanılan E-posta Spam Teknikleri Hangileridir?

Hızlı para kazanın: Çoğu dolandırıcı, insanların çevrimiçi para kazanmak için çeşitli yollar aradığı gerçeğinden yararlanır. Bu yüzden “en kısa sürede nasıl zengin olurum?” gibi içerikleri olan e-posta’lar gönderirler.

Cazip teklifler: Spam e-posta’ların en yaygın olanlarından birisi de, e-ticaret indirimleri veya çok lüks olan seyahat paketleridir.

Bilinmeyen işletmeler için hisse senedi teklifleri: Büyük getiriler vaat eden yatırım dolandırıcılıkları, gelen kutunuza düşen başka bir teklif kategorisidir. Genel olarak çok yüksek miktar kazanç sağlayacağınızı söyleyen bu e-postalar yüksek ihtimalle spam e-posta’dır.

Ön ödemeli spam dolandırıcılığı: Spam gönderenler, alıcıya küçük bir ön ödeme karşılığında önemli bir hisse veya para vaadinde bulunur. Bu da yaygın kullanılan bir spam e-posta tekniğidir.

Eylem gerektiren diğer acil teklifler: Bir sosyal mühendislik taktiği olarak, spam gönderenler aciliyet faktöründen mümkün olduğunca yararlanır. Örneğin, e-posta Nijeryalı bir prensin mirasını almak için küçük bir miktar para göndermenizi ister. Bu tür e-posta’lar eylem gerektiren spam e-posta’larıdır.

Yetişkinlere yönelik teklifler: Yetişkinlere yönelik spam e-posta’ları, cinsel performansı artırmak için tasarlanmış ürünler sunar, pornografi reklamları içerir veya alıcıları yetişkinlere uygun içeriği görüntülemeye teşvik eder.

Sağlığa yönelik teklifler: Sağlığa yönelik spam e-posta’ları, kolayca kilo verme ürünleri, diyet takviyeleri, kellik tedavileri ve cilt bakımın gibi ürünlerin reklamını yapar. Alıcılar, internetten hap ve ilaç satın almaları için kandırılır. Bu yüzden herhangi bir sağlık ürünü almadan önce iyi bir araştırma yapmak her zaman yararınıza olacaktır.

Kişisel bilgilere yönelik teklifler: Kişisel bilgilere yönelik teklifler içeren spam e-posta’lar, finansal açıdan çaresiz kişileri kandırarak fonlarına erişim, borç azaltma hizmetleri, sigorta ve düşük faizli krediler sunar.

Eğitim içerikli teklifler: Eğitim içerikli teklifler sunan spam e-posta’lar, ücretsiz eğitim, özel seminerlere erişim veya harika çevrimiçi kurslar sunar. Örneğin, finans alanında çevrimiçi bir kurs hakkında bir e-posta aldığınızı varsayalım. Ardından kayıt veya daha fazla bilgi için tıklamanız gereken bir bağlantı sağlanırsa, bağlantıya tıklamadan önce mutlaka adresi doğruladığınızdan emin olmanız gerekir.

Genel olarak baktığımızda bu tür spam e-posta’lar sizi hızlı bir karar vermeye sevk etmek için bir sosyal mühendislik aracı olarak aciliyeti kullanır ve “çok geç olmadan hızlı hareket edin” gibi harekete geçirici cümlelerle size acil kararlar aldırmaya çalışır.

Spam E-Posta’lar Nasıl Önlenir?

Spam e-posta’larını tamamen engellemek imkansız olsa da, spam e-posta’ları gelen kutunuzda olabildiğince az görebilmenizin birkaç yolu vardır. 

Spam e-posta’ları önlemek için aşağıda belirttiğimiz adımları izleyebilirsiniz:

1. Şirket ağında spam e-posta filtreleri kullanın

Şirketinizin kullandığı e-posta istemcisinin türüne bağlı olarak, genellikle spam filtreleri uygulama seçeneği vardır. Bu, belirli bir konu satırına, belirli bir kaynağa veya belirli bir kelimeye sahip tüm harfleri otomatik olarak spam veya çöp kutunuza gönderir. Siz de spam e-posta’lardan kurtulmak için bu filtreleri aktif hale getirebilirsiniz.

2. E-posta’yı açmak için acele etmeyin

İstenmeyen e-posta’lar, sisteminize kötü amaçlı yazılım bulaştırabilecek kötü amaçlı bağlantılar içerebilir. Bu nedenle, bilinmeyen bir kaynaktan bir e-posta aldığınızda, bunun güvenilir olduğundan emin olun. E-posta’daki bağlantıya tıklamadan önce dikkatlice düşünün.

3. E-posta’da bulunan istekleri yerine getirmek için acele etmeyin

Spam gönderenler, farklı sosyal mühendislik tekniklerini kullanarak bir aciliyet duygusu yaratmaya çalışır. Bu yüzden ileti meşru bir kaynaktan gelse bile herhangi bir işlem yapmadan önce isteği onaylamak için gönderenle iletişime geçmeniz önerilir.

4. Bilinmeyen göndericileri araştırın

Bilinmeyen göndericilerden gelen e-posta’ları hemen açmayın. Öncelikle kaynağı onaylamak için e-posta göndereni kontrol edin.

5. Yazım hatalarına veya dilbilgisi kurallarına dikkat edin

Kurumsal bir şirketten gönderilen e-posta’lar noktalama işaretleri veya yazım hataları içermez. Bu, e-posta’nın şüpheli olduğu anlamına gelir. Bilgisayar korsanları, spam filtrelerinden kaçınmak için bilerek hata yapar. Bu nedenle, e-posta’larınızda herhangi bir yazım hatası veya dilbilgisi bozukluğu olup olmadığına dikkat edin.

Daha fazla teknik bilgi için aşağıdaki makaleleri inceleyebilirsiniz;

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu