Haberler

Bilim Adamları Dünyanın En Eski ‘Bilgisayarının’ Gizemini Çözüyor

Genellikle dünyanın en eski “bilgisayarı” olarak anılan 2.000 yıllık bir cihaz, nasıl çalıştığını anlamaya çalışan bilim adamları tarafından yeniden yaratıldı.

Antikythera Mekanizması, 1901’de Yunanistan’da Roma döneminden kalma bir gemi enkazında bulunduğundan bu yana uzmanları şaşırtıyor. Bilim insanları da dönem dönem bu mekanizma üzerine çeşitli çalışmalar yaparak, mekanizma üzerindeki gizemi çözmeye çalıştılar.

El ile çalışan Antik Yunan cihazının tutulmaları ve diğer astronomik olayları tahmin etmek için kullanıldığı düşünülüyor.

Ancak cihazın yalnızca üçte biri günümüze ulaşmış durumda. Günümüzde araştırmacılar, cihazın nasıl çalıştığını ve neye benzediği üzerine çalışmalara başladı.

Mekanizmanın arkası önceki çalışmalarla çözülmüş durumdaydı, ancak öndeki karmaşık dişli sisteminin çalışma şekli bir sır olarak kaldı.

bilim adamlarının çalışma yaptığı mekanizma
Kaynak: bbc.com

University College London’dan (UCL) bilim adamları, 3D bilgisayar modellemesini kullanarak bulmacayı nihayet çözdüklerine inanıyorlar. Tüm ön paneli yeniden oluşturdular ve şimdi modern malzemeler kullanarak Antikythera’nın tam ölçekli bir kopyasını oluşturmayı umuyorlar.

Cuma günü Scientific Reports’ta yayınlanan bir makale ile dişli sisteminin ince ayrıntıları ve karmaşık parçalarını gösteren yeni bir görüntüsünü ortaya çıkarıldı.

Makalenin baş yazarı Profesör Tony Freeth, “Güneş, Ay ve gezegenler, antik Yunan parlaklığının etkileyici bir tur de force’sunda (hayranlık uyandıran başarı) sergileniyor.” Dedi.

“Bizim çalışmamız, tüm fiziksel kanıtlara uyan ve mekanizmanın kendisine kazınmış bilimsel yazıtlardaki açıklamalarla eşleşen ilk modeldir” diye de ekledi.

Mekanizma, astronomik bir hesap makinesi ve dünyanın ilk analog bilgisayarı olarak tanımlanmakta. Bunun yanında Bronzdan oluşuyor ve düzinelerce dişli içeriyor.

Arka kapak, cihazın yapıldığı sırada bilinen beş gezegenin hareketini gösteren kozmos görüntüsünün bir açıklamasını içeriyor.

Ancak cihazın yaklaşık üçte birine tekabül eden sadece 82 parça bugünlere ulaşabildi. Bu da, bilim adamlarının X-Ray verilerini ve Antik Yunan matematiksel yöntemini kullanarak resmin geri kalanını bir araya getirmek zorunda kaldıkları anlamına geliyordu.

Kaynak: bbc.com

Diğer Haberler

Microsoft Exchange Açığından Dolayı İngiltere’de 3.000 e-Posta Sunucusu Risk Altında
Netflix, Hesap Paylaşımına Yönelik Önlemleri Değerlendiriyor
Microsoft Eski Versiyon CU Kullanan Exchange Serverlar İçin Güvenlik Güncellemeleri Yayınladı (HAFNIUM)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu