Haberler

Google Chrome 108. Sürüm Yayınlandı

En çok kullanılan web tarayıcısı olan Google Chrome’un 108. sürümü yayınlandı. Yeni sürüm güvenlik düzeltmeleri ve standart iyileştirmelerin yanı sıra 2 yeni özellikle beraber geliyor. Google Chrome 108. sürüm yenilikleri içeriğimizde.

Google Chrome 108. Sürüm

Google Chrome’un yeni sürümü Windows, Mac, Linux bilgisayar işletim sistemleri ile birlikte Android, iOS ve Chromebook’lar için dağıtılmaya başlandı. Google Chrome 108. sürüm ile birlikte 28 farklı güvenlik sorunu düzeltilirken güç tasarruf modu ve geliştirilmiş COLRv1 desteği gibi yeni özellikler de test edilmeye başlandı.

28 güvenlik açığı giderildi

Yeni sürümde Kasım ayı boyunca ortaya çıkan 28 farklı güvenlik açığı giderildi. Google Chrome’un 108. sürümde düzelttiği güvenlik sorunlarının büyük çoğunluğu Chromium tabanlı olduğu için Vivaldi, Edge, Brave ve Opera gibi Chromium tabanlı diğer tarayıcılar da kısa süre içerisinde güncellenecektir.

Güç tasarruf modu

Chrome’un yeni güncellemesinde en büyük yenilik güç tasarruf modu. Bu özellik etkinleştirildiğinde Chrome görselleri, kare hızlarını ve arka plan etkinliğini yeniden optimize ederek batarya kullanımını minimuma indiriyor. Pil kullanımında yaşanacak düşüşle birlikte tarayıcı hızı da artıyor. Chrome kullanıcılara güç tasarruf modunun aktif edilme süresi ile ilgili seçenekler sunuyor. Pilde çalışırken, pil seviyesi %20’nin altına düştüğünde ya da tarayıcının açık olduğu her an için güç tasarruf modu etkinleştirilebilir.

Google Chrome’un bu yeniliği 108. sürüm ile birlikte test edilmeye başlandı. Direkt olarak tarayıcı ayarlarında böyle bir seçenek görülmemesine karşın manuel olarak etkinleştirilebiliyor. Tasarruf modunu aktifleştirmek isterseniz adres çubuğuna chrome://flags yazdıktan sonra açılan sekmede #battery-saver-mode-available seçeneğini aktif hale getirmelisiniz. Daha sonra güç tasarruf modu ile ilgili özelleştirmeleri tarayıcı ayarlarından yapabilirsiniz.

Geliştirilmiş COLRv1 desteği

Google Chrome’un 98. sürümünde daha temiz ve daha ölçeklenebilir yapıda COLRv1 renk geçişli vektör yazı tipi setine geçilmişti. 108. sürümle birlikte tarayıcıda açılan web siteleri, Chrome tarafından hangi yazı tipi biçimlerinin desteklendiğini algılayabilecek. Böylelikle açılan sitede daha yüksek kaliteli emojiler görüntülenebilecek.

Kaynak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu