3. Parti Yazılımlar

McAfee Virus Scan 2007

Bilgisayar sektöründe gün geçtikçe virüs ve spy lara karşı önlem olarak piyasaya sürülen programlar yelpazesi de genişlemiş ve bununla beraber kullanıcı birçok seçenek arasından birini seçmek yerine değişik ihtiyaçlar doğrultusunda birden fazla seçim yapma gereği duymaya başlamıştır. Bunlarla beraber virüs scan ve spyware programlarına, firewall, shredder, activex scanner, parental controller, registry scanner gibi birçok  işlevler eklenerek ürünlerin piyasada   rakipleri karşısında üstünlük sağlanması hedeflenmiştir fakat bunlara rağmen hala birçok kullanıcı güvenli bilgisayar kullanımı için birden fazla güvenlik programı kullanıyor.

Ben de bu makalemde  sizlere  “Mc Afee VirusScan Plus 2007” yi ve kendisinden başka herhangi bir ikinci program gerektirmeyecek  kadar geliştirilmiş olan uygulamalarından bahsetmeye çalışacağım.

 

MİNİMUM SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

Client gereksinimleri

 

166 MHz Intel Pentium ve ya Celeron işlemci

32 MB  RAM

38 MB boş disk alanı

NT 4.0 SP6 Microsoft Windows XP Home ve Professional SP1, SP2

Microsoft  Windows 2000 Professional SP3

Microsoft Windows Vista (32-bit ve 64-bit)

Microsoft Internet Explorer, versiyon 5.0

98 ve ya ME işletim sistemlerini de desteklemektedir

Server gereksinimleri

166 MHz Intel Pentium ve ya Celeron işlemci

32 MB RAM

38 MB boş disk alanı

NT 4.0 Server; Microsoft Windows NT 4.0 Enterprise Server, SP6/6a

Microsoft Windows 2000 Server; Microsoft Windows 2000 Advanced Server, SP3, SP4

Microsoft Windows Server 2003: Standard, Enterprise ve ya Web Edition (32-bit ve 64-bit), SP1

Microsoft Cluster Server (MSCS)

Microsoft Internet Explorer, versiyon 5.0

 

Kurulumdan sonra karşımıza çıkan arayüzden ayarlar kısmına geliyoruz.

Sistemimizi her zaman yormaması için sürekli taramayı devre dışı bırakabiliyoruz. (Kesinlikle önerilmez.)

clip_image001

Ve ya tarama yapılacak öğeleri kısıtlayabiliyoruz.

clip_image002

Sistem koruma menüsünden Programın, işletim sisteminin ve explorer ın davranışlarını belirliyoruz.

clip_image003

Özellikle domain account una sahip olan makinelerde uyarılardan rahatsız olmamak için bu seçeneklere göz atmanızda fayda var.

clip_image004

Maintain computer sekmesi ve özellikleri.

 

Quick clean kullanmanızı tavsiye edeceğim bir tool dur, internet cache sini, gerekli olmayan temp dosyalarını, sistem restore noktalarını tek tek silmek yerine bu dosyaları topluca bulup silmeyi istiyorsanız bu tool  u kullanabilirsiniz.

clip_image005

clip_image006

Virüs Map ve Hacker watch

Bu iki özellik yine mc afee nin kendine has ve dikkat çekici ayrıntılarından biri, Virüs kaynakalarını ve mcafee mühendislerinin sürekli yaptığı taramaların istatistiki sonuçlarını görmek için bu toolları  kullanabilirsiniz.

clip_image007

clip_image008

clip_image009

Shredder

Privacy Expert, File shredder gibi programların yerine bir tool olarak geliştirilmiş shredder sayesinde istediğiniz dosya, klasör ve ya drive ları iz bırakmadan ve kusursuz bir şekilde silebilirsiniz.

clip_image010

clip_image011

Visual Tracer

Trace yapmak için bir çoğumuz internet tool larını kullanırlar ve bu tool sayesinde artık program arayüüznden de

istediğimiz bir ip i trace edebileceğiz.

clip_image012

clip_image013

clip_image014

Traffic Monitor

Traffic Monitör Mc afee Virüs scan 2007 nin bize sunduğu kullanışlı tool lardan biri, ilk resimde ki gibi anlık, dakika ve saat bazında ve ya aylık olarak rapor alabileceğimiz bir tool, böylece bwmeter gibi programları kullanmaya gerek duymuyoruz.

clip_image015

clip_image016

Şimdi Virüs Scan Enterprise, Nod 32 gibi virüs programlarının yakalayamadığı, Spyware doctor, Spyware Guardian gibi programların ise ruhunun bile duymayıp da sistemi restart ettikten sonra ve ya trojan in yüklediği dosyayı çalıştırınca  uyarı verip de sistemimizi tekrar güvenli modda açıp tek tek registry ve explorer dan silmemizi gerektiren bazı denenmiş trojanlerin karşısında ki tepkilere bakalım.

İçerisine trojan i tekrar sıkıştırıp gizlediğimiz bir dosyaya aç komutu verdiğimizde bakalım neler yapacak.

clip_image017clip_image018

Virus scan Enterprise ın ve nod 32 nin yakalayamadığı bir başka trojan i sistemimizde açmaya çalışalım.

clip_image019clip_image020

Burada da görüyoruz ki sadece farklı davranış gösteren çalıştırılabilir dosyaları değil bizim “allow” verdiğimiz uygulamalar dışında yetkisiz olarak internete çıkmak isteyen uygulamaları da engelliyor.

Genellikle   karşılaştığımız bir durumda o an için uygulamanın işini görmesi için uyarıları dikkate almayan kullanıcılardır, bizde o şekilde davranalım.

clip_image021clip_image022clip_image023

Normal şartlar altında herhangi bir virüs programında bu dosya için ignore seçeneğini verirsek ve ya dosyayı yakalayamazsa

aşağıda ki klasöre bir exe çıkaracaktır

C:WINDOWSsystem32 generator.exe

ve registry e şu kayıt’ ı girecekti

[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionRun]

"generator.exe"="C:\WINDOWS\system32\generator.exe" 

Fakat izin vermemize rağmen program dosyayı temp e atıyor  ve reg e yazmıyor  : 

clip_image024

Bu işlemle beraber  dosyayı bulunduğu yerde görmemize rağmen karantina ya alıp işlem görüyor ve o arada bize kullanma ve ya silme hakkı vermiyor.

clip_image025

Ve dosyayı siliyor.

clip_image026

Site Advisor ‘ ü neden yüklemeliyiz?

Site advisor mc afee tarafından potansiyel riskler, güvenilirlik seviyesi gibi kriterler ile incelenmiş ve test sonuçlarının database inin site advisor tool una o site hakkında bilgi verebileceği şekilde konfigüre edilmiş, internette dolaşırken sistemimize zarar verebilecek dosya ve script leri içeren ve ya test edilmemiş siteleri bize bildiren akıllı bir tool dur.

Görüldüğü üzere giriş yapmamız halinde farkında olmadan sistemize zarar verebilecek siteler yanında çarpı işareti ile simgelenmiştir

clip_image027

Link i takip ettiğinizde sürekli “crack” dosyaları indirdiğiniz sitelerin birbirleriyle nasıl ilişkide olduğu ve sizi birbirlerine ne şekilde yönlendirdiğini görebilirsiniz.

 clip_image028

 

Firewall

Pek tabi ki mc afee virüs scan 2007 nin içeriğinde firewall yönetim konsolu da var ve oldukça kullanışlı ve ayrıntılı.

Güvenmek istediğiniz programları bu bölüme eklerseniz ( Remember my answer seçeneğini tıklayarak bir programa izin vermek onu “Trusted Programs” kısmına eklemek manasına gelir, ve ya manuel girişler de yapılabilir. )

clip_image029

Belirli bir network tesiniz ve belirli bir ip aralığından başka bir ip ye güvenmek istemiyorsunuz, ( Ev ağında 192.168.2.1 den 192.168.2.10 a kadar, işyerinde 192.168.0.1 den 192.168.0.254 e kadar gibi), istediğiniz aralığı verip bu aralığa izin vermek ve ya bu aralığa block koymak sizin elinizde.

clip_image030

Çalıştırdığınız herhangi bir programın kullandığı portun block lanmasını istemiyorsanız “Port Configuration” a port ları eklemek zorundasınız.

clip_image031

 clip_image032

Isa kullananlar çok iyi bilirler ki Isa Server ın bazı özellikleri ( Ping Of Death Attack gibi ) ni Isa kurulu olmayan şirket  ağları ve ya ev ağlarında kullanmak son derece avantajlı bir durumdur ve Mc afee Virus Scan 2007 bu özelliği size sağlamaktadır. ( Update ler ile zaman içinde seçenekler genişleyecektir. )

clip_image033

Auto Defrag

Programın disklerimizi Defrag etmesi için extra bir ayar yapmamıza gerek yoktur, scheduled task lar da göründüğü gibi belirlenen periyodlarda diskleri defrag etmektedir.

E-Mail Detection

Programın gönderdiğimiz ve aldığımız mailleri de kontrol etmesi için extra bir ayar yapmamız gerekmiyor

clip_image034

clip_image035 

Son olarak programın Registry değerlerini özellikle korumak için “secure” modda iken gösterdiği tepkilerden  bahsetmek istiyorum

Herhangi bir scheduled task eklediğimizde bunun gerçekten de bizim tarafımızdan eklendiğini doğrulamamızı istemektedir aksi  taktirde aşağıda ki örnekte olduğu gibi task i eklemeyecektir.

clip_image036

 clip_image037

Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle, Hoşça kalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu