Haberler

Azure Arşiv Depolama İş İhtiyaçları için Yeni Uygun Fiyatlarını Yayınladı

Azure Arşiv Depolama İş İhtiyaçları için Yeni Uygun Fiyatlarını Yayınladı

Malum veri her geçen gün ele avuca ve depolama aygıtlarına sığmıyor. Gelişen ve değişen teknolojinin pek çok farklı alandaki en büyük ortak yansıması belki de hepsinin şirketlerin sahip olduğu toplam veri boyutunu arttırmasıdır. Durum böyle olunca verilere erişim önceliği, yaşlandırma ve arşivleme çok büyük önem kazanıyor. Mevcut veri depolama cihazlarımızda dahi en sık eriştiğimiz veriler en hızlı ama nispeten pahalı alanlarda saklanırken daha nadir eriştiklerimiz daha yavaş ama ekonomik platformlarda saklanmaktadır. Hatta arşiv olarak nitelendirdiğimiz nadir eriştiğimiz veriler ise soğuk veri diye adlandırdığımız ve daha çok SATA gibi ucuz disklerde sakladığımız verilerdir.

Microsoft’ da 2017 yılından beri bulut üzerinde bu noktada özellikle arşiv verileri için saklama seçenekleri sunmaktadır. Geldiğimiz noktada ise en uygun bulut depolama maliyetlerini sunmayı hedefleyen Microsoft yeni fiyat politikası ile bazı bölgelerde mevcut fiyatlarda %50 indirim yaptı. Tabiki aklınıza Türkiye geliyor, malum dolar kurundan dolayı en uygun bulut depolama maliyeti tartışılır, ancak özellikle bazı müşterilerimde olduğu gibi 3 kopya veya 3 ayrı coğrafi bölgede kopya istediğiniz zaman yerel veri merkezleri ya bunu sağlayamıyor veya onlarda 3 ayrı veri merkezinde yatırım yapmanın maliyetini bir parça yansıtıyorlar.

Bu yeni fiyatlara aşağıdaki link üzerinden hızlıca ulaşabilirsiniz

https://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/details/storage/blobs

Daha anlaşılır olması için ise aşağıdaki tabloyu paylaşıyorum.

Premium malum en hızlı SSD diskler üzerinde aktif prod ortamlar için kullandığımız diskler, bizim bu haberdeki odağımız ise arşiv başlığı altında. GB başına 0,01 Türk Lirası gibi inanılmaz uygun bir rakam ile karşı karşıyayız.

Daha gerçekçi bir örnek olması açısından en son 1.45TB veriyi bulut üzerine gönderdim;

Durum aşağıdaki gibi;

Şu anda 40TL deyim, ay sonu 80TL ile bitireceğim. Tabi benim “kopya sayım güvenlik için biraz yüksek.”

Umarım özellikle kişisel veri içermeyen ve atıl konumdaki verilerinizi artık nerede saklayacağım diye dertlenmezsiniz.

Kaynak

https://azure.microsoft.com/tr-tr/blog/we-re-making-azure-archive-storage-better-with-new-lower-pricing/

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bilgilendirme için teşekkürler hocam. Bu ara Ofis 365 faiş zamlar yaptı. Dolar kurunun etkisi bulutu biraz zorlamaya başladı. Ülke para birimlerine göre değişik bir sistem olsa çok güzel olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu