Exchange Server

Exchange Server 2007/2010 Outlook Rules Limitlerinin Yükseltilmesi

Mesajlaşma sistemlerinde Outlook üzerinde tanımlanan kurallar (Rules) için dönem dönem sıkıntıya düştüğümüz olmuştur. Exchange Server 2003 mimarisinde bu limit 32 KB iken Exchange 2007/2010 üzerinde 256 KB’a kadar tanımlanabiliyor.

 

Bu yükseltme işlemi tabiki istemci tarafında bizler için yararlı olacaktır. Çünkü Outlook tarafında kullanıcılar eğer mesajlaşma altyapısını yoğun bir şekilde kullanıyorsa Outlook yapılarında da fazlasıyla klasör oluşturacaklardır ve bu her klasör için belki kural (rule) yazmak da isteyeceklerdir. Ancak limitler çerçevesinde bu işlemi yapabileceklerdir. Exchange 2003 yapısında çalışan bir Outlook üzerinde örneğin 18 kural oluşturduğunuzda size bundan sonra oluşturmaya izin vermeyebilir. Exchange 2007/2010 mimarisinde ise bu rakam 60’a kadar çıkabilecektir. Vermiş olduğum rakamlar net rakamlar değildir.

 

Biz bu makalemizde size Exchange Server 2007/2010 üzerinde Rule Quota limitlerinin nasıl yükseltilebileceğini aktarmaya çalışacağız.

 

 

image001

 

 

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi get-mailbox | fl rulesquota,alias şeklinde komutumuzu çalıştırırsak (ki bu komutu birey bazlı da çalıştırabiliriz, makalemizin devamında onu da yapacağız) kullanıcılarımıza ait olan RulesQuota değerlerini alabiliyoruz. Görüldüğü gibi 64 KB olarak tanımlanmış durumdadır. Bu değerler 32 KB ile 256 KB aralığındadır. Yani siz 512 KB limit veremezsiniz.

 

 

image002

 

 

Yukarıdaki komutumuzun devamı görülmektedir. Bir kullanıcımızda 256 KB olarak tanımlanmış görülüyor.

 

 

image003

 

 

Burda ise get-mailbox [email protected] | fl rulesquota komutunu çalıştırıyoruz. Burada sadece bir kullanıcı için sorgu yapıyoruz aslında. [email protected] kullanıcısının RulesQuota değerini öğrenmek için bu komutu çalıştırıyoruz. Şekilde görüldüğü gibi limit 256 KB’a çıkarılmış durumda. Yine aynı şekilde [email protected] kullanıcısı için de komutumuzu çalıştırdık ve bu kullanıcı için ise 64 KB olduğunu görebiliyoruz.

 

 

image004

 

 

[email protected] kullanıcısı için de komutu çalıştırıyorum ve limitini 256 KB’a çekiyorum.

 

Biz bu iki kişi için 256 KB tanımlaması yaptık ama eğer siz isterseniz bu kişiler için limiti 128 KB da yapabilirsiniz, 91 KB da yapabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğim gibi 32 KB ile 256 KB aralığında istediğiniz değeri verebilirsiniz.

 

 

image005

 

 

Yukarıdaki şekilde ise toplu bir şekilde bütün kullanıcıların RulesQuota limitlerini arttırma işlemini gerçekleştiriyoruz. Tek tek uğraşmak yerine organizasyon bünyesindeki bütün kullanıcılar için tek bir komutla bu işlemi yapabiliyoruz.

 

Get-mailbox | set-mailboxrulesquota 256KB

 

Yukarıdaki komutu Exchange Management Shell üzerinden çalıştırdığımızda yine yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi organizasyon içindeki kullanıcıların limitlerini düzenliyor.

 

 

image006

 

 

Bir üstteki şekilde bütün kullanıcılar için komutumuzu çalıştırmıştık. Sonucunu da yukarıdaki şekilde görebiliyoruz. Bütün kullanıcıların RulesQuota değerleri artık 256 KB olmuş durumda.

 

Evet bu makalemizde sizlere Exchange Server üzerinde RulesQuota değerlerinin arttırılması ile ilgili işlemleri kısaca aktarmaya çalıştım.

 

Topluca komutlarımız aşağıdaki gibidir;

Bir kullanıcı için limitin 256 KB yapılması;

get-mailbox mcicek@ebttest.bnk|set-mailboxrulesquota 256kb

Yukarıdaki komutun çalıştığından emin olmak ve limiti görüntülemek için;

get-mailbox mcicek@ebttest.bnk|fl rulesquota

Yukarıdaki komutun sonucu aşağıdaki gibi olmalıdır;

RulesQuota : 256KB

Organizasyon bünyesindeki bütün kullanıcılardaki limiti yükseltmek için;

get-mailbox|set-mailboxrulesquota 256kb

Bütün kullanıcıların limitlerini görüntülemek için;

get-mailbox|fl rulesquota, alias

 

Makalemizin sonuna geldik. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere esen kalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu