Uncategorized

Windows 10 Ekran Görüntüsünü Televizyon Ekranına Aktarma

Miracast, bilgisayar ve mobil cihazlarınızın ekranını yine Miracast’ı destekleyen TV’lere, projektörlere ve akış yapılan medya yürütücülere yansıtmak için kullanabileceği kablosuz bir teknolojidir. Bu teknolojiyi kullanarak bilgisayarınızda yaptıklarınızı paylaşabilir, bir slayt gösterisi sunabilir veya sevdiğiniz oyunu daha büyük bir ekranda bile oynayabilirsiniz.

Bu nedenle öncelikle Miracast nedir biraz detaylı inceleyelim.

Mobil cihazın televizyon gibi başka bir cihazı bulup ona bağlanmasını ve kendi ekranındaki görüntüleri veya uygulama görüntülerini televizyonun ekranına yansıtmasını sağlayan bir standarttır. Kablosuz HDMI olarak ta düşünülebilir.

Wi-Fi için standartların belirlenmesini sağlayan Wi-Fi Birliği, Miracast’i cihazlar arasında, kablolar veya bir ağ bağlantısı olmadan multimedya içeriklerini görüntülemeye olanak sağlayan bir çözüm veya standart olarak belirledi. Miracast Wi-Fi Direct teknolojisini temel almaktadır.

Wi-Fi Direct terimine de kısaca değinmek gerekir ise bu özelliği taşıyan iki cihaz arasında kablosuz dosya transferi için bağlantı sağlar, bu işlem için bir internet bağlantısı gerekmez. Wi-Fi Direct ile bu özelliği destekleyen cihazlar arasında rahatlıkla veri transferi yapabilirsiniz. Wi-Fi Direct teknolojisinde sadece bir cihazın bu özelliğe sahip olması veri tarnsferi için yeterlidir, yani iki cihazda da kaybı özellik olmayabilir.

Miracast, peer-to-peer (P2P) yani iki istemci arasında veri paylaşım protokolü olarak P2P ve Wi-Fi Direct kablosuz bağlantısını kullanır. Yani iki cihazın iletişimi için arada bağlantıyı sağlayacak ayrıca yerel bir makinaya gerek yoktur.

WPA2 şifreleme yöntemiyle güvenli bir bağlantı kurulur. İnternet katmanında IPv4, taşıma katmanında TCP ile UDP ve uygulama katmanında RTSP ve RTP kullanır.

1080 p HD video ve 5.1 surround sound (AAC ve AC3) aktarımı destekler.

Miracast teknolojisi cihazlar arası etkileşimi sağlıyor ve bu sayede cihazların markası farketmeksizin kendi aralarında her cihaz iletişim kurabiliyor. Bu da kullanıcılar büyük bir kolaylık sağlıyor. Miracast destekleyen cihazların listesine aşağıdaki adres üzerinden erişebilirsiniz.
http://www.wi-fi.org/product-finder-results?sort_by=default&sort_order=desc&capabilities=2

Bu teknoloji, daha önce Intel ve Apple tarafından farklı isimlerle piyasaya sürülmüştü. Intel WiDi teknolojisi Apple da, kendi cihazları arasında kullanılan AirPlay teknolojisiyle bu imkanı müşterilerine sunuyordu. Wi-Fi Birliği’nin sunduğu Miracast sertifikası ile birlikte bu teknoloji, sadece belli markaların çözümleri olmaktan çıkıp, tüm sektörün kullandığı bir standart haline gelmiş olacak.

Ben testlerimi LG Smart Televizyonumda yapacağım bu nedenle LG televizyonum üzerindeki ayarların ekran görüntüsünü paylaşacağım. Öncelikle Televizyonum üzerinden Ağ menüsüne girip oradan Miracast / İntel Vidi desteğini tıklıyorum.

clip_image002

Açılan ekranda Miracast özelliğini açık hale getiriyorum.

clip_image003

Sonrasında bilgisayarımın bul menüsünden İkinci Ekrana Yansıt özelliğine tıklıyorum.

clip_image005

Bu işlemi dilerseniz ekran özelliklerinden Kablosuz bir ekrana bağlan seçeneği ile gerçekleştirmeniz mümkün.

clip_image007

Bu işlemden sonra bilgisayarımızla aynı ağa bağlı olan Televizyonumuz bulunuyor. Bunu seçelim.

clip_image009

Bu aygıt bilgisayarımıza eklendi. Aygıt yöneticisinde durum aşağıdaki gibi görünmektedir.

clip_image010

Kablosuz bir aygıta bağlan dediğimizde ve Televizyonumuzu seçtiğimizde Televizyonumuz üzerinde aşağıdaki gibi bir uyarı çıkacaktır.

clip_image012

Bağlantı sağlanma aşamasına geldi.

clip_image014

Bilgisayar ekranımdaki görüntü Televizyonuma aktarıldı.

clip_image016

Aynı zamanda sadece film izlerken ekranın tüm görüntüsünü vermek yerine film izleme programındaki görüntüyü Televizyon üzerine aktarabiliriz. Bu işlem için aşağıda gösterilen butona tıklamamız yeterli.

clip_image018

Sadece video görüntümüz ekrana yansıdı. HDMI ve VGA gibi ortalıkta yer kaplayan aparatlar yerine kablosuz aktarım güzel bir özellik J

clip_image019

Yararlı olması dileğimle. Bir başla makalemizde görüşmek üzere.

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. merhaba bende msi ge726qf apache pro laptop ve samsung smart tv var 40f6470 model.. windows 10 da ekranı yansıtmıyor ve bu video verisi desteklenmiyor diyor ama aynı laptopda windows 8 de yansıtıyor.. windows 10 da nasıl düzeltebilirim bunu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu