Exchange Server

Exchange Server 2010 Single Item Recovery

Bu yazımızda Exchange 2010 ile beraber gelen “Item Recover” yani “öğe kurtartma” ( bu bir e-mail, task, calendar, meeting, notes, document, journal, contacts ya da conversion history olabilir ) konusunu inceleyeceğiz. Bura da asıl yapılmak istenen şey; kötü niyetle ya da kazara silinmiş bir öğeyi “dumpster” alanından kurtarmaktır. Bu özellik “Singe Item Recovery” olarak belirtilmiştir ve bu özelliğin Exchange organizasyonda tüm mailboxlar için açılmasına gerekmektedir. Belirtmekte fayda var; bu özellik; bilinen herhangi bir backup uygulaması ile ilgili değildir. Backup gereksinimi yoktur.

 

Yanlışlıkla ya da kötü niyetle silinen bir öğeyi kurtarmak için bu işlevsellikten nasıl yararlanacağız, ne yapmamız gerekiyor gibi konuları tartışacağız.

 

Bu durumla ilgili iki konuyu esas alacağız:

 

Arama – silinen / kaybolan öğelerin yerinin belirlenmesi

Kurtarma – silinen / kaybolan

 

Burada önemli bir hatırlatma yapmak durumundayım. Bu özellik backup gibi algılanmamalıdır. Burada ihtiyacımız tek bir öğeyi kurtarmak olmalıdır. Burada tek bir öğeden kastım tabi ki birden fazla öğe olabilir ancak bir folder ve içinde ki mesajları folder ile beraber ayırıp kurtaramayız.

 

Burada baz alacağımız kriterler aşağıda ki gibidir:

 

Keywords: Kelime (multi) bazında arama yapılabilir.

Message types: Yukarıda belirttiğim mesaj tipleri seçilebilir.

Message to or from specific e-mail addresses: Bildiğimiz bir mail adresinden gelen ya da bildiğimiz mail adreslerine gönderdiğimiz öğeler için seçilebilir.

Date Range: Zaman aralığı verilebilir.

Mailboxes to Search: Tüm ya da 1 mailbox içerisinde arama sorgulaması yapılabilir.

 

Bunun örneklerine birazdan değineceğiz.

 

Uyarılar

 

Single Item Recovery sadece Exchange Control Panel ve Powershell kullanılarak yapılır. Exchange Management Console ile bu özellik kullanılamaz.

Unutulmamalıdır ki, verileri bulmak ve kurtarmak için “Singe Item Recovery” özelliği enable edilmeli ve yanlışlıkla silinen “Tek Öğeler” için kullanılmalıdır.

Single Item Recovery aşağıda vereceğimiz powershell komutu ile enabled konumuna getirilmeli

Enterprise CAL License var ise Single Item Recovery ek özellikler ve kolaylıklar kullanılabilir. Aşağıda bununla ilgili işleyişi gösteren bir diagram mevcut.

 

 

image001

 

 

Nasıl Çalışır :

 

İşleyişi aşağıda ki maddelerle özetlemek mümkündür;

 

Mailbox’da kaybolan veri için arama başlatılır

 

Eğer Enterprise CAL var ise multi-search mailbox arama işleme dahil olur. Bu şu demektir; kaybolan maili istediğimiz mailbox içerisinde tek seferde aramaya dahil edebiliriz. Eğer Enterprise CAL lisansımız yoksa tek 1 mailbox içerisinde arama yapabileceğiz. Biz Enterprise CAL lisansımız varmış gibi davranacağız, ancak bunun yanında Standart CAL ile ne yapılabileceğinden bahsedeceğim.

 

Kaybolan veri arandı, bulundu ve Discovery Search Mailbox içerisine kopyalandı.

 

Bulunan veri kullanıcı mailbox’ına kopyalanacak / taşınacak. Bunun için eğer Enterprise CAL lisansımız var ise new-mailboxexportrequest komutunu kullanarak .pst formatında dışarı çıkarabiliriz. Sonrasında new-mailboximportrequest komutunu kullanarak kullanıcıya mailbox’ına import edebiliriz.

 

Teorik bilgileri tamamladığımıza göre artık uygulama kısmına gelebiliriz.

 

Senaryo

 

Çok basit bir senaryo düşünecek olursak;

 

Bir yöneticimiz katılması gereken toplantıya şehir dışında olduğu için katılamıyor, yerine asistanının toplantıya girmesini istedi. Toplantı yapıldı ve asistan arkadaşımız toplantı notlarını alıp mail ile yöneticisine gönderdi.

 

 

image002

 

 

Yönetici bu maili gördü ancak daha sonra shift + delete ile tuşuna basarak yanlışlıkla sildi. Hemen servis masasını arayarak yanlışlıkla önemli bir mailini kaybettiğini ve kurtarılmasını istedi. Servis Masası ilk çözüm olarak Outlook 2010 da bulunan “ Recover Deleted Items” bölümünden maili kurtarabileceğini söyledi ancak yöneticimiz ,soft delete değil shift+delete tuşuna basarak hard delete yapmış oldu. Bu durumda “Recover Deleted Items” bölümünde bu mesajı göremeyeceğinden sorunun düzelmediğini bildiriyor. Servis Masası sorunu 1 üst seviye olan Exchange uzmanına aktarıyor.

 

Bu durumda devreye bizler giriyoruz. Ya da daha önce bu tür işleri Servis Masasına RBAC ile devretmemişsek kendileri de bunu yapabiliyor durumdalar.

 

Birazdan yapacağımız işlemler için kullanıcı hesabının “Discovery Management” rolüne sahip olması gerekiyor. Bir powershell komutu ile bu yetkiyi kullanıcıya atayabiliriz.

 

Add-RoleGroupMemberDiscovery Management” –Member “user account

 

Senaryoyu şekillendirecek olursak;

 

 

image003

 

 

 

Yukarıda ki resimde “ Toplantı notlarını gönderiyorum “ başlıklı bir mail var. Bu maili “cozumpark” kullanıcısı “bugra” kullanıcısına gönderiyor.

 

 

image004

 

 

Bugra, bu maili yanlışlıkla (!) shift+delete ile çöp kutusuna göndermeden siliyor.

 

Sonra Servis Masasını arayıp kaybolan mailinin geri getirilmesini istedi. Servis Masası bu talebi Exchange Uzmanına aktarıyor. Discovery Management rolüne sahip Uzman arkadaşımız da “ Exchange Control Panel “ den arama / bulma / kurtmarma işlemlerini yapmaya başlıyor.

 

Ancak recovery işlemine başlamadan önce yukarıda da belirttiğim üzere SingleItemRecovery özelliğinin tüm mailbox’larda açık (true) olması gerekmektedir.

 

* SingleItemRecovery’nin açılmasından sonra database üzerinde belirttiğimiz gün / boyut kadar ekstra alan harcayağı bilgisi unutulmamalıdır ve en başında mailbox database diski planlamasında bu özellikler göz önünde bulundurulmalıdır.

 

 

image005

 

 

Ben daha önce enable yaptığım için birşey değişmedi mesajı ile karşılaşmam normal.

 

 

image006

 

 

Yukarıda ki komut çıktısında True olduğunu doğruluyoruz. Tüm mailbox’lar için SingleItemRecovery özelliğini aktif yapacak isek aşağıda ki komutu çalıştırmamız yeterlidir

 

Get-mailbox |set-mailboxSingleItemRecoveryEnabled:$true

 

 

image007

 

 

Recoverable Items kotasına baktığımızda 30 ve 20 GB limit olduğunu görüyoruz. Bunu EMC üzerinden kullanıcıya özel ya da database seviyesinde de bu limitleri belirtebiliriz.

 

 

image008

 

 

OWA veya ECP’den yukarıda ki ekrana ulaşıyor oluruz. Manage Myself kısmından “My Organization” kısmını seçerek organizasyonumuzu yönetmek istediğimizi belirtiyoruz.

 

 

image009

 

 

Sol menüden “ Mail Control “ kısmına gelip “ Discovery “ seçiyoruz.

 

PS: Eğer, RBAC ile discovery search rolü vermeseydik, Discovery kısmını göremeyecektik.

 

Enterprise CAL lisansına sahip olduğumuz için Multi-Mailbox Search kısmı karşılıyor bizi. Eğer Standart CAL lisansımız varsa bu işlemleri ECP den değil, Powershell komutları ile yapabiliyor olacağız.

 

Buradan New butonuna basarak ilerliyoruz.

 

 

image010

 

 

İlk ekranda Keywork kısmı var. Bu özellik bize bir veya birden fazla kelime bazında search edebilmemize olanak sağlıyor.

 

“Select message types…” kısmına tıkladığımızda aranacak mesajın tipini seçebiliriz. Üstte ki ekranda seçebileceğimiz mesaj tipleri gözükmektedir.

 

 

image011

 

 

Bu kısımda belirli bir alıcıdan gelen mesajlar ya da belirli kişilere gönderdiğimiz mesajlar arasında arama yapabiliriz.

 

Örneğin ben burada [email protected] adresinden gelen mesajları ara diye bir kriter verdim. Hatırlarsanız kaybolan mail [email protected] adresinden gelmişti.

 

 

image012

 

 

Arayacağımız tarih aralığını buradan seçebiliriz. Bu ekran tam olarak şu demek;

 

Eğer ilgili mesajlar birkaç gün önce silindi ise bu durumda bizim tarihi, ortalama 1 hafta öncesinden başlayacak şekilde belirtmemiz daha doğru olacaktır.

 

 

image013

 

 

Bu ekranda ( Select mailboxes to search ) sizin de tahmin edeceğiniz üzere yukarıda verdiğimiz kriterleri hangi mailbox’da araması gerektiğini belirtiyoruz. Birden fazla seçebiliriz.

 

 

image014

 

 

Son bölümde bir arama ismi belirtiyoruz ve sonuçları ne yapacağımıza karar veriyoruz. Burada 2 seçenek var.

 

# Enable deduplication: deduplication yöntemini kullanarak veriyi sıkıştırmak istiyorsak bu seçeneği işaretlemeliyiz. Birkaç mail için bu seçeneği seçmemiz gerekmez.

 

# Enable full logging : log tutmak istemiyorsak bu seçeneği işaretlememiz gerekmez.

 

En alt kısımdan Browse butonuna bastığımızda sadece Discovery Search Mailbox’ı göreceğiz. Bunu seçip “Save” butonuna basarak arama işlemini başlatıyoruz.

 

 

image015

 

 

Yukarıda ki ekranda search işleminin başladığı sağ tarafta ise detayların yer aldığı bölümü bulabiliriz. Bu işlem, seçtiğiniz mailbox sayısı, tarih aralığı gibi kriterlere göre süre anlamında değişiklik gösterebilir.

 

 

image016

 

 

Arama sona eriyor sağ tarafta kaç tane Item bulunduğu bilgisi var. Open butonuna basarak “discovery search mailbox” ı açıyoruz.

 

 

image017

 

 

OWA ekranında Discovery Search Mailbox’ı açıldı ve kurtarılan mail klasör halinde duruyor.

 

Şimdi bu maili kullanıcının inbox’ına atacağız. Bunun için birkaç yoldan gidebiliriz, ancak ben 2 yöntemden bahsedeceğim.

 

Powershell’den search-mailbox komutunu koşturarak

 

Search-MailboxDiscovery Search Mailbox” –SearchQueryfrom:’cozumpark@bugra.local’” –TargetMailbox BugraTargetFolderRecovered_Mails” –LogLevel Full –DeleteContent

 

Powershell kullanarak mailleri PST dosyasına export edip kullanıcıya import etmek

 

New-MailboxExportRequestMailboxDiscovery Search Mailbox” –FilePath “\\exchsvr\HelpDeskPst\SecretaryRecovery.pst” –ContentFilter {Subjecteqtoplanti notlarini paylasiyorum“} –SourceRootFolderInbox

 

Yukarıda ki komut ile Discovery Search Mailbox’ına recover ettiğimiz mesajı subject bilgisine göre aratıp export edebiliriz. Eğer 1 den fazla e-mail recover ettiysek haliyle yukarıda ki komut işimizi zorlaştıracaktır. Bu nedenle aşağıda ki komutu hazırladım.

 

New-MailboxExportRequestMailboxdiscovery search mailbox” –IncludeFolders “#Recoverable Items/Purges#” –TargetRootFolderRecovered_SentItems” –filepath \\sunucu_ismi\pst\recovered.pst

 

Yukarıda ki komutla “ Recoverable Items\Purges “ isimli klasörü Discovery Search Mailbox içerisinden export ettim.

 

New-MailboxImportRequestMailbox sec –FilePath “\\sunucu_ismi\pst\recovered.pst” –TargetRootFolderRecovered

 

Son işlem olarak yukarıda ki komut ile de export ettiğimiz .pst dosyasını kullanıcıya import ettik.

 

Sonuç:

 

Kullanıcının daha önce tanımladığımız dumpster alanından single item recovery işlemi yaparak herhangi bir tool kullanmadan silinen maili kurtardık.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu