Windows Server

Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Bölüm 1 Quick Start Virtual Machine-Based Desktop Deployment

 

Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Bölüm 1 Quick Start Virtual Machine-Based Desktop Deployment makalemiz de Microsoft Sanal / Merkezi Masa Üstü teknolojisine giriş gerçekleştireceğiz. İlk bölüm olan bu makalemiz de Microsoft VDI Teknolojisini en basit şekilde anlamaya çalışacağız ve ilerleyen makaleler de daha büyük yapılarımız için Microsoft VDI Mimarimizi adım adım karmaşık bir duruma getireceğiz ve karmaşık duruma gelen yapımız ile birlikte son kullanıcılarımızın isteklerinin karşılanmasını sağlayacağız.

 

Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Makale serimiz de ilk bölüm olarak Quick Start Virtual Machine-Based Desktop Deployment işlemlerini yapıyor olacağız. Oluşturmuş olduğumuz Lab ortamı için de bir tane Domain (live.local) ve bu domain içinde bir adet Domain Controller (vdc01.live.local) sunucusu bulunmaktadır. Bu sunucumuz üzerinde aynı zaman da DHCP sunucusu bulunmaktadır ve ihtiyaçlarımızı karşılamak üzere Dhcp Scope yapılandırılmıştır. Etki alanımıza üye durumda bulunan bir adet Windows Server 2012 Sunucusu bulunmaktadır ve bu sunucumuz Remote Desktop Virtulization Host (vhost01.live. local) olarak yapılandırılacaktır. Remote Desktop Services Virtulization Host sunucumuz fiziksel bir sunucudur ki bunun sebebi RD Virtulization Host sunucusu için temel ihtiyaçlardan bir tanesi HyperV Rolünü çalıştıracak olmasıdır. Bu sebepten ötürü sunucumuzun ihtiyaçları HyperV Sunucu Rolü istekleriyle aynıdır. RD Virtulization Host sunucusu için detaylı bir makaleyi ayrı bir başlık altın da paylaşmayı planlamaktayım.

 

Temel Microsoft VDI Mimarimiz şimdilik bu iki sunucudan oluşmaktadır.

 

 

image001

 

 

Quick Start Virtual Machine-Based Desktop Deployment işlemini gerçekleştirecek olduğumuz sunucuya erişim sağlıyoruz ve Add Roles and Features Wizard’ i çalıştırıyoruz. Bilmeniz gerekli olan konu sunucu sadece etki alanımızın üyesi durumunda ve hiçbir yapılandırma gerçekleştirilmemiştir. Bu sihirbaz ile kolay ve de hızlı bir şekilde temel VDI gereksinimlerimizi karşılamayı hedefliyorum.

 

 

image002

 

 

Installation Type bölümünde Remote Desktop Services installation bölümünü seçiyorum. Bu ekrandan anlaşılacağı gibi Microsoft VDI teknolojisi bir remote desktop services mimarisidir ve Windows Server 2012 ile birlikte VDI ve RDS ‘i tek bir platformda birleştirilmiştir.

 

 

image003

 

 

Deployment Type bölümünde Quick Start seçimini gerçekleştiriyorum. Quick Start işlemi bizlere kolay bir kurulumu sağlayacaktır. Quick Start işlemi sonrasında Remote Desktop Services yani VDI Mimarimiz içinde olacak olan bütün bileşenler tek bir sunucu üzerin de hazır duruma getirilecektir.

 

 

 

image004

 

 

Deployment Scenario ‘ muz Virtual Machine-based desktop deployment olacaktır ve VDI ortamımız için sanal makinelerin dağıtım işlemi gerçekleştirilecektir.

 

 

image005

 

 

Server Selection bölümünde RD Connection Broker, RD Web Access ve RD Virtulization Host Rollerinin yüklenecek olduğu sunucumuzu seçiyoruz. Quick Start yöntemiyle kurulum yaptığımız için ihtiyaç duymuş olduğumuz bu temel rollerin her birisi aynı sunucu üzerine yüklenecektir. Bu kurulum yöntemi bizler için risk oluşturacaktır ki bu riski ayrıca paylaşacağım.

 

 

image006

 

 

Virtual Desktop Template bölümünde VDI ortamımız için ihtiyaç duyulan Base vhdx dosyamızın bulunmuş olduğu lokasyonu gösteriyoruz. Göstermiş olduğumuz bu vhdx’ için de Windows 8 işletim sistemi yüklü durumdadır, son güncelleştirmeleri almış ve kurumumuzun ihtiyaç duymuş olduğu uygulamalar (ihtiyaçlarımıza göre uygulamaların dağıtımı değişmektedir ve özel bir konudur. Ayrı bir makale de bu konuyu inceleyeceğiz) yüklenmiş durumdadır. İşletim sistemi Sysprep’ li bir şekilde kapatılmıştır.

 

 

Sahip olduğumuz bu. vhdx dosyası oluşturulacak olan collection için ana (base veya gold imaj olarak adlandırılır) vhdx’ imiz olacaktır ve VDI ortamı için de oluşturacak olduğumuz Collection için bu vhdx kullanılacaktır.

 

 

image007

 

 

Confirmation bölümünde sihirbazımızın için de oluşturmuş olduğumuz işlemlerin özet bilgisi bizlere verilmektedir. Bu işlemleri doğruluyuz ve Deploy butunuyla kurulumlara başlıyoruz.

 

Kurulumlar arasında RD Virtulization Host rolü bulunmaktadır. Bu rol’ ün temel ihtiyaç duymuş rol HyperV Rolüdür ve kurulum işlemleri yeniden başlatmaya ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaçtan dolayı Restart the destination server automatically if required kutusunun işaretli olması gerekmektedir.

 

 

image008

 

 

Kurulum işlemlerinin başladığını görebilmekteyiz. Remote Desktop Services role services bölümün de ilk olarak RD Virtulization Host yüklenecek ve bu rolün ihtiyaç duymuş olduğu HyperV Rolü yüklenecektir. Bu rol kurulumundan sonra sunucumuz yeniden başlatılacak ve sihirbaz işlemlere devam edecektir.

 

 

 

image009

 

 

Yukarıda ki ekran görüntüsün de görüldüğü gibi RD Virtulization Host rolü yüklendikten sonra sunucu üzerin de değişen network yapılandırmasını görebilmektesiniz. Sunucumuz üzerinde bulunan nic’ sayısı bir tane olduğu için Collection içinde bulunacak olan VDI sanal makinelerinin kullanacakları sanal network switch yapılandırılmış durumdadır.

 

 

 

image010

 

 

Yeniden başlatma işleminden sonra sihirbazımız devam ediyor. İlk bölüm içinde Remote Desktop Services (VDI) mimarisi kuruldu ve sihirbaz şimdi oluşturmuş olduğumuz vhdx’i kullanacak ve bu Template üzerinden yeni bir tane Base sanal makine oluşturacaktır.

 

 

image011

 

 

HyperV yönetim arayüzünü açtığımız zaman QuickMasterVM ismin de bir tane sanal makinenin sihirbaz tarafından oluşturulduğunu görebiliyorsunuz. Status durumuna baktığımız zaman bu sanal makine exporting işlemindedir. Bu özellik sayesinde hazırlanan vhdx’ dosyasının bozulması engellenmektedir.

 

 

image012

 

 

Template işlemi başarılı bir şekilde oluşturuldu ve şimdi gerçekleştirilen işlem Virtual Desktop Collection’ un oluşturulmasıdır. Sistem MasterVM’ i kullanacak ve bu MasterVM üzerinden Collection için de yeni bir tane VM oluşturacaktır.

 

 

image013

 

 

HyperV arayüzünü açtığımız zaman Qk918dc0 ismin de yeni bir tane sanal makine oluşturulduğunu görebilmektesiniz. Bu isim sihirbaz tarafından otomatik olarak atanmaktadır ve benzersizdir.

 

 

image014

 

 

Bu ismin benzersiz olmasının nedeni sanal makinenin ismine sahip bir bilgisayar hesabının etki alanımız için de üye durumuna getirilmiş olmasıdır.

 

 

image015

 

 

Virtual Desktop Collection işlemi de tamamlandıktan sonra VDI ortamımız temel isteklere cevap vermek üzere hazır durumdadır.

 

 

image016

 

 

İşlemler tamamlandıktan sonra ilk olarak etki alanımızı kontrol ediyoruz. Etki alanımız için de bir tane bilgisayar hesabının oluşturulduğunu görebilmektesiniz.

 

 

image017

 

 

HyperV ara yüzünü açtığımız zaman Master Sanal sunucumuzun ve Collection için de oluşturulan VDI sanal sunucusunun kapalı olduğunu görebilmektesiniz.

 

 

image018

 

 

Son kullanıcımız RD Web Access adresi üzerinden VDI ortamına erişim sağlayabilir ve sanal makineyi çalıştırabilir.

 

 

image019

 

 

Web ara yüzünden Sanal makineyi çalıştırdıktan sonra sistem HyperV üzerin de ilgili sanal sunucuyu çalıştırmaktadır.

 

 

 

image020

 

 

Son kullanıcımız RD Web Access rolü üzerinden RDP Protokolü ile sanal sunucuya erişim sağlamaktadır.

 

 

image021

 

 

Makalemizin başın da Dhcp server ihtiyacından bahsetmiştik. VDI Sanal makinelerimiz etki alanı ve ihtiyaç duyulan diğer sunucularla iletişim kurabilmesi için IP alması gerekmektedir. Oluşturmuş olduğumuz sanal makine bir Pool içinde olduğu için bizler sabir bir ip vermiş olsak bile sistem bu ip’ yi yeniden başlatma sonrasın da kabul etmeyecektir. Bu sebepten ötürü ortamda dhcp sunucusuna ihtiyaç bulunmaktadır.

 

 

image022

 

 

Son kullanıcımız çalışmasını bitirdikten sonra sanal makineyi kapatabilir, log-of olabilir vb… işlemlerini sonlandırabilir. Son kullanıcının çalışması tamamlandıktan sonra sistem sanal makineyi bizim hazırlamış olduğumuz ilk günkü duruma geri getirecektir ve snapshot’ dan geri getirecektir.

 

Windows server 2012 Remote Desktop Services mimarisi içinde yer alan VDI teknolojisinin kurulumu için ilk makaleyi okumuş bulundunuz. Bu mimari içinde makale için de birçok soru işareti bıraktığımın farkındayım. Bu başlık altında paylaşacağım makalelerde oluşturmuş olduğum soru işaretlerine cevaplar vermeye çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu