Blog

Domain'in SEO'ya Etkisi Var Mı?

Web sitelerinin farklı anahtar kelimeler için arama sonuçlarında hangi sırada gösterilmesi gerektiğine karar vermek için, web sitesinin ne hakkında olduğu, alanında ne kadar yetkili olduğu gibi kriterler kullanılır.

Arama motoru sıralamasında size yardımcı olabilecek önemli bir kriter de domain (alan adı) denen ve web sitenizin adresini oluşturacak olan isimdir.

Web sitenizin ne ile ilgili olduğu alan adınızdan anlaşılıyorsa Google’ı sektörünüzdeki anahtar kelimeler açısından üst sıraları hakkettiğiniz konusunda ikna etmeniz kolaylaşır.

Birincil anahtar kelimesi doğrudan alan adında bulunan bir web sitesi için alan adının SEO dostu olduğu söylenebilir ama arama sonuçlarında üst sıraları garantilediği anlamını da içermez.

Aslında SEO için kesin çözümler ve kısayollardan bahsetmek zordur çünkü insanlar kolay sonuçlar veren bir tekniği kötüye kullanmaya başladığında Google o algoritmayı değiştirir.

Google’ın odağı, elbette ki markaların sıralama satın alması değil, insanlar için daha yararlı olan web sitelerinin üst sıralarda gösterilmesidir.

Bu nedenle, içinde anahtar kelime bulunan bir alan adı seçerken SEO değerine sahip olduğunu bilmeli ama markanız için anahtar kelime içermese de anlamlı bir alan adı seçmenin de önemli olabileceğini unutmamalısınız.

Uzantının SEO’ya Etkisi

Hatırlaması en kolay uzantı olduğundan ve daha profesyonel bir izlenim kattığından, bulduğunuz alan adının .com ile kullanılabilen versiyonu daha önce tescil ettirilmediyse şanslı olduğunuz söylenebilir.

Bununla birlikte .tr ve .istanbul gibi lokasyon belirten uzantılar dışında, uzantıların SEO üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığını bilmelisiniz.

Belirli bir coğrafi alanda hedef kitlesi bulunan firmaların o ülke ya da şehir için seçtiği uzantı sayesinde o konumda arama yapan kişiler için arama sonuçlarında görünme olasılığı daha yüksektir.

Bunun dışında yeni nesil uzantıların bir çırpıda sizi, yaptığınız işi özetleme potansiyelinin yüksek olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız.

Bir teknoloji firmasının adresinin .tech uzantısını içermesi, o web sitesinin marka adından bağımsız olarak etkin olduğu sektörü site adresiyle anlatma gücüne sahiptir.

Domain Tescili

Bir web sitesinin internette bulunmasını sağlayacak bir adrese sahip olması için; belirlenen site ya da marka adının tescil ettirilmesi gerekir.

Domain tescili denen bu işlem bir alan adının, genelde 1 yıl gibi bir süre için kiralanması anlamına gelir.

Domain Sorgulama

Domain sorgulama; markanıza ya da web sitenize uygun bir isim seçip önceden tescil ettirilmiş olup olmadığını bulmak için yapılan bir tür arama işlemidir.

Aklınızdan geçen alan adı kombinasyonlarının müsait olup olmadığını yenilenen Turhost Domain Sorgulama aracını kullanarak öğrenebilirsiniz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-15.png

Bu akıllı sorgu aracının en önemli özelliklerden biri almak istediğiniz domainin sosyal medya hesapları için de uygun olup olmadığını göstermesi.

Ayrıca bir kaç tıklama ile dilediğiniz uzantılar için filtreleme özelliğini kullanarak sadece popüler domain uzantıları (.com, .com.tr, .net, .org, ve .site) ya da sadece .tr uzantılı domainler için sorgulama yapabilirsiniz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-16.png

Dilerseniz Turhost domain sorgulama aracı ile .tech, .cafe, .company, .life, .ist, .istanbul ve .xyz gibi 48 adet yeni nesil uzantı için de filtreleyerek sorgulama yapmanız mümkün.

Turhost Domain Sorgulama aracı, müsait olan uzantıların yeşil, daha önce alınmış olanların mavi olarak göründüğü yan yana dizilmiş kutular şeklinde tüm seçenekleri bir arada görmenizi sağlayan Pratik Sorgulama seçeneğine de sahip.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-24.png

İçinde ç, ı, ü, ğ, ö, ş bulunan alan adları için Türkçe Domain seçeneğini içeren, önceden alınmış olan bir domainin kime ait olduğunu gösteren WHOIS bilgisini ve kampanyalı domainleri sorgulama sonuçlarında listeleyen bu aracın hızının da sizi şaşırtabileceğini ekleyelim.

Özet

SEO çalışmalarının sitenizi kurduktan sonra başladığını düşünenlerin yanıldığını artık biliyorsunuz: Doğru alan adını seçmek, web sitenizi oluşturmak için güçlü bir SEO temeli sağlayacağından, SEO çalışmalarınız aslında daha yolun başındayken yani doğru domaini ararken başlamış olur!

Sonuç olarak, aradığınızın yalnızca tescil ettirmek istediğiniz alan adı için birkaç alternatif değil, aynı zamanda web sitenizin trafiğini, kariyerinizi, geleceğinizi etkileme potansiyeli olan kelime kombinasyonları olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Parlak bir fikriniz varsa, onu bir an önce hayata geçirebilmeniz için her saniye önemlidir. Fikrinizi özetleyebilecek güçte harika bir domain bulmak için ve “Kimse kapmadan muhteşem bir domain al!“diye fısıldayan iç sesinize kulak vermek için daha ne kadar bekleyeceksiniz?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu