Blog

Web Sitesi Kurarken Hangisini Tercih Etmelisiniz? WordPress mi Joomla! Mı?

Web sitenizi kurarken birkaç adımı tamamladıktan sonra, dikkatinizi hangi tür CMS (İçerik Yönetim Sistemi) kullanacağınıza odaklamanız gerekir. İnsanların web siteleri için iyi bir CMS seçmelerinin en önemli nedeni; kullanımlarının çok kolay olması, sezgisel olmaları ve genel olarak kodlama veya teknoloji alanında çok fazla bilgi gerektirmemesidir.

Ayrıca bir CMS kullanmak, neleri değiştireceğinizi biliyorsanız, web sitenizin harika görünmesini sağlar. Uygun CMS’yi seçmek, daha sonra yapmanız gerekecek değişiklikler olduğunda, web sitenizi geliştirmenize katkıda bulunur. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli CMS’ler vardır, ancak çoğunlukla Joomla ile WordPress tercih edilir. Her CMS’nin hem avantajları hem de dezavantajları vardır ve yapabileceğiniz en iyi seçim, ihtiyaçlarınıza ve gereksinimlerinize en uygun olanı seçmektir.

Hem Joomla hem de WordPress kullanıcılar arasında popülerdir, bu nedenle bu, yapılması zor bir seçim olacaktır. İkisinin de kullanımı kolaydır, çok sayıda genişleme fırsatı sunarlar ve sorularınızı bekleyen aktif toplulukları vardır.

WordPress Nedir?

WordPress, ücretsiz ve açık kaynaklı (FOSS) bir yazılım ve web yayıncılık platformudur. Açık kaynak, WordPress’in kaynak kodunun herkes tarafından ücretsiz olarak erişilebilir olduğu anlamına gelir. 

GNU lisansı nedeniyle; WordPress’i indirmek, kurmak, kullanmak, değiştirmek ve hatta değiştirilmiş sürümü yeniden dağıtmak için herhangi bir kısıtlama yoktur.

WordPress, popüler bir 4. nesil programlama dili olan PHP ile yazılmıştır ve veri tabanından veri depolamak, yönetmek ve almak için bir yazılım olan MySQL veri tabanını kullanır.

2003 yılında Matt Mullenberg ve Mike Little, WordPress’i basit bir blog platformu olarak başlatsa da, şu an en iyi web sitesi oluşturma platformlarından biridir. Bugün WordPress ile her türlü web sitesi oluşturulabilir.

Bilmeyenler için WordPress’in iki sürümü vardır: WordPress.org ve WordPress.com. WordPress.com tamamen barındırılırken, WordPress.org kendi kendine barındırılır.

Joomla Nedir?

Joomla, güçlü web siteleri ve çevrimiçi uygulamalar oluşturabilen ödüllü bir İçerik Yönetim Sistemi’dir. Aynı zamanda ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır (FOSS). Ayrıca Joomla da WordPress gibi GNU Genel Kamu Lisansını kullanır. Bu, Joomla’yı kurmak, kullanmak, değiştirmek ve yeniden dağıtmak için ücretsiz hale getirir.

2005 yılında Joomla, bir Avustralya şirketi tarafından Mambo CMS’nin yeniden markalaşması olarak pazara girdi. Joomla, WordPress’ten nispeten daha genç ama aynı derecede güçlü bir web sitesi oluşturucu olarak büyüdü.

WordPress’te olduğu gibi Joomla’nın da iki sürümü vardır. Biri “Joomla.org”. Bir diğeri “launch.joomla.org”. Aslında “Joomla.com” ve “launch.joomla.org” aynı şeylerdir. Joomla platformunun barındırılan bir sürümüdür. Bu noktada barındırma hizmetinizi diğer platformlarla seçebilir veya Joomla ile bir alan seçebilirsiniz.

WordPress vs Joomla Pazar Payları

Pazar payı söz konusu olduğunda, WordPress her şeyin üstündedir. WordPress, CMS pazarının yaklaşık olarak %65’ini kapsar. W3techs‘in raporlarına göre WordPress pazar payları ile ilgili tablo aşağıdaki şekildedir:

Kullanıma gelince, WordPress internetteki web sitelerinin %39’unu kapsar. Geçen yıl %35,1 ile karşılaştırıldığında, WordPress şu an %4 daha fazla web sitesine altyapı sağlamaktadır.

Joomla’ya gelince…

WordPress ve Joomla karşılaştırıldığında, pazar payı konusunda herkesin beklediğinden daha büyük bir fark vardır. Joomla, CMS pazarının ortalama %2.5’ini kapsar.

Kullanım istatistiklerine bakıldığında, W3techs, Joomla’nın internetteki tüm web sitelerinin %2.2’sine güç sağladığını bildirmektedir. Bu sayı, Joomla’nın tüm web sitelerinin %2,7’sini desteklediği geçen yıla göre de daha da azalmıştır.

Yeni Başlayanlar İçin Hangi CMS Daha Uygundur?

CMS platformlarını kullanmak isteyen kişiler genellikle profesyonel değildir, yani herhangi bir güçlükle karşılaşmadan bir web sitesi kurmak isterler. Bu yüzden seçim yaparken aramanız gereken ilk kriter kullanım kolaylığı olmalıdır.

Joomla ve WordPress, her ikisi de oldukça karmaşıktır. Kullanıcılar bu CMS’leri kullanarak her türlü web sitesi oluşturabilir ve yönetebilir. Her ne kadar Joomla, bazen daha basit web sitelerinde yaygın olarak kullanılan WordPress’ten daha karmaşık olarak kabul edilse de, Joomla WordPress’ten daha iyidir diyemeyiz. Bu sadece CMS’yi kullanan kişinin tercihlerine bağlıdır.

Joomla, özellikle harika dokümantasyonu nedeniyle web sitelerine gelişme şansı sunar. Web geliştirme konusunda hiçbir deneyimi olmayan kişiler Joomla ile ilgili bazı sorunlarla karşılaşabilir, ancak bu tüm kullanıcılar için geçerli bir argüman değildir. Çoğu kişi iki CMS’yi eşit kabul eder, ancak bu kullanıcıdan kullanıcıya değişen öznel bir konudur.

Fakat özetle diyebiliriz ki, Joomla daha karmaşık olma eğiliminde olduğundan, yeni başlayanlar için WordPress daha popüler bi seçimdir.

WordPress mi Yoksa Joomla mı Daha Güvenli?

Her iki CMS de güvenlik açıklarına maruz kaldığı için hangi CMS’nin daha iyi olduğunu söylemek zordur. Fakat WordPress, kullanıcıların web sitesine zararlı olabilecek binlerce eklenti veya tema yükleyebilmesi nedeniyle Joomla’dan daha savunmasız olarak kabul edilir.

Eklentiler bir avantajdır, ancak tabloya büyük bir dezavantaj getirirler. Çünkü eklentinin güvenli olup olmadığını söylemek imkansızdır. Tüm eklenti geliştiriciler, bunları oluştururken güvenlik standartlarını göz önünde bulundurmaz ve web sitesi sahiplerini riske atar.

Joomla veya WordPress arasında seçim yapmak, kullanıcıların indirme yapacakları eklentilerde ne kadar dikkatli olduklarına bağlıdır. WordPress, bugün siber güvenlik açısından oldukça takdir edilen iki faktörlü kimlik doğrulama ile birlikte bir yedekleme işlevine sahiptir. Bu CMS’nin arkasındaki kod oldukça güvenlidir, yamalar sıklıkla yayınlanır ve bir kullanıcının yayınlanan tüm web siteleri için geçerli olan entegre bir işlev aracılığıyla yüklenir.

Joomla, güvenlik tehditlerine yanıt verme konusunda daha hızlıdır. Joomla’nın WordPress’ten daha sık güncellenmesinin nedeni budur. Kullanıcılar, daha yeni bir sürüme yükseltmek isteyip istemediklerine karar verebilirler. Joomla’nın harika yanı, sitenizdeki güvenliği artırmak için diğer uzantıları kullanmanıza izin vermesidir. Daha önce de belirtilğimiz gibi Joomla, kesinlikle okumanız gereken bir güvenlik kontrol listesi de içeren kapsamlı belgeler sunar.

WordPress mi Yoksa Joomla mı Daha Çok Tema ve Eklenti Sunar?

CMS’leri kullanırken, kullanıcılar mümkün olduğu kadar çok özelleştirme fırsatı ister. Bunun da ötesinde, kullanıcılar web sitelerini kişiselleştirmek için kod kullanmak istemezler. İster WordPress ister Joomla kullanın, web sitenizi genişletmek veya istediğiniz gibi görünmesini sağlamak için koda dokunmanız gerekmez, ancak ikisi arasında bazı farklılıklar vardır.

WordPress’i CMS olarak kullanmak, aralarından seçim yapabileceğiniz en az 38.000 eklentiye ve binlerce temaya sahip olacağınız anlamına gelir. Temalar önceden yüklenmiş, ücretsiz, premium ve üçüncü taraf vb. her türden gelir. WordPress eklentileri o kadar çeşitlidir ki, web siteniz için gerçekten ihtiyacınız olanları seçmekte zorlanabilirsiniz.

Joomla hem şablonlar hem de eklentiler sunar, ancak bu eklentiler genellikle e-ticaret’e yönelik olma eğilimindedir. Kesinlikle herkesin tercihlerine uygun şablonlar vardır, ancak seçenekler dizisi WordPress’teki kadar geniş değildir. Uygun bir şablon bulmak biraz zaman alabilir, ancak imkansız değildir ve kesinlikle denemeye değerdir.

WordPress mi Yoksa Joomla mı Daha SEO Dostudur?

Çoğu web sitesinin ana amacı trafik çekmektir ve bunu yapmak için SEO’dan daha iyi olan bir yöntem yoktur. Google, hangi CMS’yi kullandığınızı öğrenmek için herhangi bir özel algoritma uygulamasa da, sonuçta çok önemli olacak bazı faktörler var. Bu faktörlerin, CSM’nin ne kadar SEO dostu olduğu ile ilgisi vardır.

WordPress, kullanıma hazır özellikleri (örneğin, kendi URL’lerinizi özelleştirme) göz önüne alındığında SEO konusunda oldukça iyidir, ancak bunun en iyi yanı, web sitenize SEO’nun tüm yönlerini kontrol eden eklentiler ekleyebilmenizdir. Örneğin, optimize edilmiş içerik için en popüler eklentilerden biri Yoast SEO’dur. WordPress ayrıca ölçeklenebilir, duyarlı tasarım açısından da etkileyicidir.

Dizine ulaşan temaların mutlaka varsayılan olarak tüm ekran boyutlarına ayarlanabilir olması gerekir. Birçok kullanıcı, Google Accelerated Mobile Pages için uygun olan eklentileri destekleyen CMS’leri arar.

Joomla, SEO söz konusu olduğunda o kadar verimli değildir. Daha karmaşıktır ve yeni başlayanların, seviyelerine göre uygulamayı çok karmaşık bulmaları çok olasıdır.

Buna rağmen Joomla, özelleştirilebilir URL’ler, meta açıklamaları düzenleme, başlık etiketleri ve meta veriler gibi işlevlerle birlikte gelir. Profesyoneller Joomla’nın SEO’sunu sorunsuz bir şekilde kullanabilirler. Ayrıca Joomla, SEO’yu daha kolay işlemek için bir uzantıyı da destekler.

WordPress mi Yoksa Joomla mı Daha Özelleştirilebilirdir?

Her bir CMS’nin kişiselleştirme potansiyeli, kullanıcıların hangisini seçeceklerine karar vermelerine yardımcı olacak bir faktör olabilir. Kullanıcıların çok farklı tercihleri ​​ve gereksinimleri nedeniyle, hangi platformun en iyi olduğunu belirlemek oldukça karmaşıktır. 

Özelleştirme için hem WordPress’in temaları hem de Joomla’nın şablonları vardır. Daha önce de belirtiğimiz gibi, WordPress temaları Joomla şablonlarından daha fazladır, ancak her ikisi de eklentiler kullanılarak genişletilebilir. Ne tür bir işlevsellik ararsanız arayın, muhtemelen bunun için bir WordPress eklentisi vardır. Joomla ile kişiselleştirme daha zor olabilir.

Ayrıca, temaların resmi bir kitaplıkta listelendiği WordPress örneğinde olduğu gibi Joomla’nın önceden ayarlanmış şablon kitaplığı olmadığı gerçeğini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Joomla ile kullanıcıların güvendikleri kaynakları bulmaları ve şablonlarını oradan indirmeleri gerekir. Neyse ki Joomla, tüm eklentilerin, modüllerin ve diğer bileşenlerin listelendiği resmi bir dizinle birlikte gelir. Dizinde listelenen uzantılar her zaman ücretsiz değildir. Çoğu, yüksek maliyetli ücretli uzantılardır.

Dizinde listelenen tüm bileşenler veya eklentiler her Joomla sürümüyle uyumlu değildir. Bazıları yalnızca Joomla’nın son sürümüyle uyumludur. Aynı durum, yaratıcıları tarafından artık güncellenmeyen WordPress eklentileri için de yaşanabilir. Ancak WordPress ile resmi kütüphanede listelenen temaların ve eklentilerin çoğu ücretsizdir, ekstra ücret alınmaz.

Özetle, WordPress yeni başlayanlar için son derece uygun olan özelleştirilebilir, güvenli, SEO dostu ve mobil uyumlu bir CMS’dir. Ayrıca geniş bir topluluğa sahiptir.

Joomla da yeni başlayanlar için uygundur ve e-ticaret web siteleri için daha iyi bir seçenektir. Daha dik bir öğrenme eğrisi ve daha küçük bir topluluğu olsa da, büyük markalar için iyi bir seçenektir.

WordPress vs Joomla: Hangisi Daha İyi?

Bir CMS’nin diğerinden daha iyi olduğunu asla söyleyemeseniz de, Joomla ve WordPress arasındaki bir seçim yapmanız gerektiğinde, ihtiyaç ve talepler göz önüne alınarak bu seçim yapılmalıdır. 

Web siteniz genel bir siteyse ve belirli bir gereksinimi yoksa, cevap WordPress’tir. 

WordPress kullanmanın getirdiği avantajlar aşağıdaki şekildedir:

  • Kullanıcı dostudur, teknolojiden anlamayan kişiler için uygundur.
  • Temalar çekici ve çeşitlidir.
  • Büyük WordPress topluluğu aracılığıyla hızlı bir şekilde yardım bulabilirsiniz.

Web siteniz daha spesifikse ve sizin için çalışması için bir web geliştirme ekibi ile çalışmak istiyorsanız, Joomla doğru seçimdir. Entegre topluluk/sosyal özelliklere sahip olduğundan, kaydolmanın gerekli olduğu e-ticaret web siteleri için harikadır.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu