Blog

Opt-in Nedir? İzinli Pazarlamanın Avantajları

İzinli pazarlama, bir işletmenin pazarlama ve promosyon e-posta’ları almak için hedef kitlesinin iznini aldığı bir pazarlama türüdür. Bu pazarlama türünde pazarlama ve tanıtım e-posta’ları almak isteyen hedef kitle, işletmelerin çevrimiçi platformları aracılığıyla kayıt işlemi gerçekleştirerek markanın abonesi olur.

Opt-in ise, müşterilere ürün ve hizmetlerle ilgili tanıtım materyalleri veya reklamlar göndermeden önce onay isteme uygulamasıdır.

Tüketici katılımını ve marka sadakatini artırmada başarılı olduğu kanıtlanmış olan izinli pazarlama, işletmelerin müşterileriyle bağlantı ve kalıcı ilişkiler kurması için mükemmel bir yoldur.

İzinli Pazarlama Nedir?

İzinli pazarlama, şirketlerin tekliflerini tanıtmak ve pazarlama yapmak için hedef kitlelerinden onay aldıkları etkili bir pazarlama biçimini ifade eder. En sevdiğiniz programı kesintiye uğratan televizyon reklamlarından web’de gezinirken karşınıza çıkan can sıkıcı açılır reklam pencerelerine kadar geleneksel pazarlama stratejilerinden oldukça farklıdır. İzne dayalı pazarlama, kesintiye uğramanıza neden olan geleneksel pazarlamanın bu tür sorunlarını çözer.

İzinli pazarlama, şirketlerin hedef kitlelerinin iznini almadan ürünlerini pazarladıkları geleneksel pazarlama yöntemlerinden farklı olarak, işletmelerin ürün ve hizmetlerinin reklamını yapmak için önce izleyicilerinin onayını aldıkları geleneksel olmayan pazarlama yöntemlerinden biridir.

İzinli Pazarlama Tarihi

1999’da Seth Godin, başarılı kampanyaların müşterilerinden onay aldıklarında daha fazla başarıya ulaştığını fark etti.

Bu nedenle, “izinli pazarlama” kavramı ilk olarak pazarlama uzmanı Seth Godin’in 90’lı yılların sonlarında “Permission Marketing: Turning Strategies into Friends and Friends into Customers” adlı kitabında tanıtıldı.

Bu kitap göz önüne alındığında, Seth Godin’in izinli pazarlama stratejileri, pazarlama planlarının aşağıdaki bileşenler üzerine inşa edilmesi gerektiğini önerdi:

  • Beklenen: Kitleler, ürününüz veya hizmetiniz hakkındaki bilgileri tahmin eder.
  • Kişisel: Pazarlama bilgileriniz, hedef kitlenizle açıkça ilgili olduğunda, kişisel bir bağlantı geliştirir.
  • Alaka: Hedef kitleniz bu bilgiyi alakalı bulmalı ve bu konuda daha fazla bilgi edinmekle ilgilenmelidir.

İzinli Pazarlama Türleri

İzinli pazarlama, zımni izinli pazarlama ve açık izinli pazarlama gibi iki ana türe ayrılır:

1. Zımni izinli pazarlama

Zımni izinli pazarlamada, işletmenin e-posta pazarlama mesajlarını gönderdikleri müşterilerle ilişkileri vardır. Müşteriler, şirketten yakın zamanda bir şey satın almış veya işletmenin web platformunu yakın zamanda ziyaret etmiş biri olabilir.

2. Açık izinli pazarlama

Açık izinli pazarlamada, şirketin tanıtım e-posta’sını almak isteyen müşteriler e-posta adreslerini şirkete verir. Bu pazarlama yöntemi, bir işletmenin yeni bir müşteri ile oluşturduğu ilişkiyi ifade eder. Örneğin, bir müşteri aylık bülteninize kaydolur.

Hangi izin pazarlamasını kullanırsanız kullanın, e-posta’larınızı almak isteseler de istemeseler de kontrol her zaman müşterilerinizin elindedir. Müşterilerinizle daha uzun süre etkileşimde bulunacaksanız, pazarlama e-posta’larınızda zaman zaman onlara teşvikler sunduğunuzdan emin olun.

İzinli Pazarlama Nasıl Çalışır?

Müşterinizden izin alarak müşterilerinizin güvenini ve saygısını kazanırsınız. Ayrıca pazarlama e-posta’nıza isteyerek kaydoldularsa, sadık müşterilerinize dönüşme şansları da artar.

Üstelik müşterilerinizle sadece izin yoğunluklarına göre etkileşime geçersiniz. Bu, müşterinizin sizinle iletişim kurmakta istekli olacağı anlamına gelir. İzinli pazarlama, müşterinizin kendileriyle paylaşılan bilgilerin niceliğinden ve kalitesinden memnun kalmasını sağlar.

Ayrıca gücü müşterilerin eline verir ve bu sayede nasıl bir pazarlama istediklerine karar verebilirler. Almak istedikleri promosyon mesajlarını kendileri seçebilecekleri gibi işletmeler de müşterilerinin tercihlerini öğrenip ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabildikleri için bundan faydalanabilmektedir.

İzinli Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

İzinli pazarlamanın en önemli avantajları aşağıdaki şekildedir:

1. Uygun maliyet

İzinli pazarlamanın ilk avantajı, uygun maliyetli olmasıdır.

Bu, pazarlama maliyetlerinizi ve çabalarınızı yalnızca müşterilerinize dönüşme olasılığı daha yüksek olan veya e-posta’nızda paylaştığınız bilgilerden etkilenerek satın alma olasılığı daha yüksek olan kişilere harcadığınız anlamına gelir.

Ayrıca, izinli pazarlama yöntemi, pazarlama yöntemlerinizi beğenip beğenmedikleri konusunda net bir fikre sahip olmadan geniş bir kitleyi hedeflediğiniz diğer pazarlama yöntemlerinden daha ucuzdur. 

2. Müşterilerinizle daha güçlü ilişkiler

İzinli pazarlamayı kullanarak müşterilerinizle güçlü bir ilişki kurarsınız.

Müşterilerinize e-posta veya mesaj yoluyla yaklaşmadan önce izinlerini aldığınızda, gereksiz tanıtım reklamları ile onlara spam göndermek yerine kitlenizin mahremiyetini önemsediğiniz izlenimini verirsiniz.

Bu, müşterilerinizle paylaştığınız ilişkinin kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca müşterilerinizin mahremiyetine ve isteklerine önem verdiğinizde işletmenize sadık kalma şansları da artacaktır.

3. İtibar oluşturma

Ürün veya hizmetlerinizi tanıtmak için müşterilerinizden izin aldığınızda, müşterilerinizin gözünde şirketinizin itibarı da artar.

Müşterilerinize saygı gösterirseniz, onların da size saygı duyma olasılığı yüksektir. Müşterilerin gözünde iyi bir itibara sahip olmak her zaman buna değerdir. Bu sayede sadece markanıza sadık kalmazlar, aynı zamanda markanız hakkında arkadaşlarına ve ailelerine de söyleyecekleri şeyler olur.

4. Müşteri adayları oluşturma

Müşteri adayları oluşturmak, bir işletme için en kritik ve zorlu görevlerden biridir. Ancak, izinli pazarlama işinizi kolaylaştırır, çünkü bir kişi içeriğinize abone olduğunda bu, işletmeniz ve sunduğu ürün ve hizmetler hakkında daha fazla bilgi edinmeye istekli oldukları anlamına gelir.

İzne dayalı bir pazarlama kampanyası, potansiyel ortalama bir tüketiciyi bağlamak ve dönüştürmek için en iyi düşük maliyetli çevrimiçi araçlardan biridir. Hedefler, yaşamlarına değer katabilecek tanıtım mesajları aldıklarında, böyle bir pazarlama mesajına dönüşür.

5. Tüketici adreslenebilirliğine izin verme

Müşteri İlişkileri Yönetimi sistemi (CRM) içindeki her müşterinin profiline dayalı olarak reklamları özelleştirmek için Personally Identifiable Information (PII) kullanabilirsiniz. Bu, potansiyel alıcılarla daha yüksek bir etkileşim ve alaka düzeyi sağlar. PII’ye erişip kullanabilmeniz için önce onu edinmeniz gerekir. Bu tam olarak izinli pazarlamanın devreye girdiği yerdir. 

İzinli Pazarlama Kampanyası Nasıl Geliştirilir?

İzinli pazarlama, anında satış oluşturmanıza yardımcı olmaz, ancak işletmeniz için olası satışlar oluşturmanıza ve müşterilerinizi sadık müşterilere dönüştürmenize yardımcı olur. Aşağıdakiler, etkili bir izinli pazarlama kampanyası oluşturmak için izlenmesi gereken adımlardır:

1. Abonelik isteyin

İzinli bir pazarlama kampanyası oluşturmanın ilk adımı, müşterilerinizden içeriğinize abone olmalarını istemektir. İçeriğinize abone olmak için potansiyel müşterilerinizden e-posta adreslerini girmelerini isteyebilirsiniz.

2. Almaya istekli oldukları içeriği ve ne sıklıkta olduğunu sorun

Günümüzde, özelleştirilmiş tanıtım içeriği oluşturmak kolaydır. Müşteriniz tek haber bültenini kabul etmeye hazırsa, onlar tarafından sağlanan e-posta adresini başka promosyon içeriklerini paylaşmak için kullanmayın. Bu, abonelerinizin güvenini zedeler.

3. Abonelikleri karşılığında onlara teşvikler verin

Karşılığında bir şey alıyorlarsa, insanların izinli pazarlamanıza abone olma olasılığı daha yüksektir. Örneğin, abonelikleri karşılığında onlara promosyon kuponları verebilirsiniz.

4. Sözünüzü tutun

Son olarak, müşterilerinizin güvenini kazanmak için abonelik sırasında onlara verdiğiniz sözü tutmanız gerekir. Aksi takdirde aldatılmış hissederler ve şirketiniz hakkında olumsuz bir imaj oluşturursunuz.

Pazarlamacılar Tarafından Kullanılan İzinli Pazarlama Stratejileri

Bugünlerde her işletme, birden fazla dijital pazarlama kanalı aracılığıyla mevcut ve potansiyel müşterilerle etkileşime giriyor. Peki bu bu etkileşime girerken hangi stratejileri kullanıyorlar?

1. Etkinleştirme Kampanyaları

Bu yaygın olarak kullanılan pazarlama stratejisi, katılım sürecine teşvik eder. Kaydolma süreci, mevcut veya potansiyel müşterilerin e-posta, haber bülteni ve benzeri dijital içerik almak için açık iznine odaklanır. Müşteri abone olduğunda veya e-posta adresini paylaşarak kaydolduğunda, pazarlamacılar ona çeşitli promosyon içerikleri ve teklifler gönderebilir.

2. RSS beslemeleri

Bir web sitesinde yayınlanan tüm içerik parçaları, RSS beslemesi adı verilen çevrimiçi bir dosyada saklanır. Kullanıcılar genellikle web sitesinde yapılan en son güncelleme veya değişiklikleri öğrenmek için RSS yayınlarına erişir. Bir işletme, RSS beslemelerini, abonelere bildirim göndermek için verimli bir izinli pazarlama stratejisi olarak kullanabilir. Abone, en son promosyon kampanyalarını öğrenmek için bir markanın gönderdiği RSS beslemesine erişebilir.

3. Sosyal medya

Günümüzde çoğu marka, sosyal medya sayfaları aracılığıyla müşterilerine çeşitli bilgi ve mesajlar iletmektedir. Bir sosyal medya kullanıcısı markanın sayfasını beğendiğinde, pazarlamacılar tarafından yayınlanan ve paylaşılan çeşitli dijital içeriğe erişebilir.

4. Youtube

Oberlo tarafından derlenen çevrimiçi video tüketim istatistiklerine göre, internet kullanıcılarının %91,4’ü her hafta çeşitli türde dijital videolar tüketiyor. Bu nedenle, bugünlerde çoğu marka, YouTube gibi popüler platformlarda video pazarlama kampanyaları yürüterek olası satışlarını artırmaya odaklanıyor. Örneğin, pazarlamacılar video oluştururken izleyicilerden kanala abone olmalarını ister. Bir izleyici markanın kanalına abone olduğunda, marka her yeni video yüklediğinde otomatik bir bildirim alır.

5. Üyelere özel teklifler

Çoğu işletme, üyelere özel teklifler sunarak mevcut müşterilerini ürün veya hizmetlerini satın almaya ikna eder. Promosyon mesajları almayı seçen müşterilere dayalı olarak bir üye listesi oluştururlar. Markalar tarafından sağlanan özel teklifler ve indirimler, uzun vadede müşteri sadakatini artırır.

İzinli Pazarlama vs Geleneksel Doğrudan Pazarlama

Geleneksel doğrudan pazarlama söz konusu olduğunda, çoğu zaman hedef kitle karanlıkta bırakılır; bilinen tek şey adresleri veya varlık platformlarıdır (belirli bir posta kodu yarıçapı içinde yer alır). İzleyicilerin rızası olmadan gerçekleştiği için kesintili pazarlama olarak da adlandırılır.

İzinli pazarlama ise izleyicilerinin isteklerine saygı duyan, isteğe bağlı bir pazarlama yöntemidir. Örneğin, bir restoranın müşterilerinin kaydolmasına ve yeni yemekler veya promosyon teklifleri hakkında güncellemeler almasına olanak tanıyan bir çevrimiçi abonelik hizmeti oluşturacağını varsayalım. Bu sayede restoran potansiyel müşterilerin ne almak isteyebileceklerini belirleyebilir ve onlarla daha güçlü ilişkiler geliştiebilir.

Müşteri Kazanımı için İzinli Pazarlama En İyi Uygulamaları

Aşağıdaki listede izinli pazarlama en iyi uygulamalarını bulabilirsiniz:

1. Müşteri verilerinin nasıl kullanacağını tanımlama

İzinli pazarlama söz konusu olduğunda şeffaflık çok önemlidir. Tüketiciler, size vermeden önce verilerinin nasıl kullanılacağının bilmelidir.

2. Beklentileri belirleme

Abonelerinizin sözleşmelerinin içeriğini anladığından emin olmak için sıcak bir karşılama e-posta’sı göndererek onları sizden bekleyebilecekleri içeriğin türü ve sıklığı hakkında bilgilendirin. Bunu yapmak, hizmetlerinize kaydolmadan önce herkesin tam olarak hangi beklentiler içinde olması gerektiğini belirleyecektir.

3. Pazarlama mesajlarında değer sağlama

İzinli pazarlama her zaman tüketiciye değer sağlamaya öncelik vermelidir. Bu noktada mesaj oluştururken, sunduğunuz şeyin hayatlarına bir ölçüde fayda sağladığından emin olun. Bu, indirim kodlarından farklı tekliflere kadar her şeyi içerebilir.

4) Abonelikten çıkmayı veya tercihleri yönetmeyi kolaylaştırma

E-posta aboneliğinizi iptal etme sürecini kolaylaştırın; insanlara tercihlerini özelleştirme veya herhangi bir zamanda kolaylıkla devre dışı bırakma yetkisi verin.

İzinli Pazarlamaya Yatırım Yapmaya Değer mi?

İzinli pazarlama stratejileri, dönüşümleri hızlandırmak ve satışları artırmak için en etkili tekniklerden biridir. Bu yaklaşımla müşteriler, şirketinizden ne tür bilgiler alacakları üzerinde kontrol sahibi olur ve bu da onlardan daha olumlu geri dönüşler alınmasını sağlar.

  • İzinli pazarlama aynı zamanda inanılmaz derecede uygun maliyetlidir ve dikkate değer getiriler elde etmek için yalnızca minimum yatırım gerekir.
  • Müşteriler size iletişim için izin verdiğinde, olumlu yanıt verme olasılıkları çok daha yüksektir.
  • Ek olarak, iş ve müşteri arasında zaman içinde güven ve sadakat geliştirilebilir, bu da genellikle tekrar satın almalara ve iyileştirilmiş müşteri elde tutma seviyelerine yol açar.

İzinli Pazarlama Örnekleri

Aşağıda en sık kullanılan izinli pazarlama örneklerini bulabilirsiniz:

1. Eposta pazarlama

CAN-SPAM Yasası ve diğer yasalar, kullanıcıların sürece dahil edilmesini gerektirir. Bu noktada çift katılım en güvenli yaklaşımdır, çünkü müşteriler aboneliklerini onaylar ve şirketlerin gerçek ve ilgili kişilere e-posta göndermesini sağlar.

2. Chatbot pazarlama

Chatbot pazarlamasında, izin vermedikçe kimseye mesaj gönderemezsiniz. İletişimi başlatmak için, kullanıcının Facebook Sayfasında “Mesaj Gönder” butonuna ve ardından sohbette “Başlayın” butonuna tıklaması gerekir.

3. SMS pazarlama

E-posta pazarlamaya benzer şekilde, bu kanal da, SMS onayı olarak adlandırılan kısa metin mesajları göndermek için kullanıcının onayını gerektirir.

4. Web push bildirimleri

Pazarlamacılar, haber ve güncellemeleri anında paylaşmak için web push bildirimleri gönderir, ancak kullanıcılar izin vermedikçe bu tür mesajları iletemezler.

İzinli Pazarlama İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. İzinli pazarlama neden önemlidir?

İzinli pazarlama önemlidir, çünkü müşterilerin mahremiyetine saygı duyar, güven oluşturur ve uzun süreli bir ilişki kurmaya yardımcı olur. Ayrıca ilgili bir kitleyi hedefleyerek pazarlama kampanyalarının etkinliğini artırır.

2. İşletmeler pazarlama için nasıl izin alabilir?

İşletmeler, potansiyel müşterilerin iletişim bilgilerini gönüllü olarak sağladığı katılım formları, kayıt sayfaları ve çevrimiçi abonelik formları aracılığıyla izin alabilir.

3. Opt-in form nedir?

Opt-in form, pazarlama iletişimleri almak için açıkça onay veren potansiyel müşterilerden iletişim bilgilerini toplamak için kullanılan dijital veya fiziksel bir formdur.

4. Çift katılım (double opt-in) süreci nedir?

Double opt-in, kullanıcıların başlangıçta imzaladıktan sonra aboneliklerini bir e-posta veya SMS bağlantısı yoluyla onaylamalarını isteyerek daha yüksek kaliteli olası satışlar sağlayan iki adımlı bir süreçtir.

5. Opt-out seçeneği nedir?

Opt-out yani devre dışı bırakma seçeneği, alıcıların artık tanıtım mesajları almamalarını sağlayarak pazarlama iletişimleri aboneliğinden çıkmalarına olanak tanır.

6. İzinli pazarlama yalnızca e-posta pazarlaması için mi geçerli?

Hayır, izinli pazarlama, e-posta, SMS, sosyal medya ve doğrudan posta gibi çeşitli iletişim kanallarına uygulanabilir.

7. İzinli pazarlama, açılma ve tıklama oranlarını nasıl etkiler?

İzinli pazarlama, alıcılar içeriğe ilgi duyduklarını ifade ettikleri için genellikle daha yüksek açılma ve tıklama oranlarına katkı sağlar.

8. İzinli pazarlama daha yüksek bir dönüşüm oranına yol açabilir mi?

Evet, izinli pazarlama ilgili bir kitleyi hedeflediğinden, geleneksel pazarlamaya kıyasla daha yüksek bir dönüşüm oranı sağlayabilir.

9. İzinli pazarlama müşteriyi elde tutmayı iyileştirebilir mi?

Evet, izinli pazarlama, ilişkileri besleyerek, ilgili içeriği sunarak ve olumlu bir marka imajını teşvik ederek müşteriyi elde tutmayı iyileştirebilir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu