Haberler

BlackBerry’nin Öyküsünü Anlatan Film Vizyona Giriyor

2000’li yılların başında telefon piyasasına hükmeden BlackBerry, sonrasında akıllı telefonların çıkması ve yaşanılan finansal sıkıntılar nedeniyle çöküşe geçti. Şirketin kuruluşundan dibe çöküşüne kadar yaşananlar bir filme uyarlandı. Teknolojiseverler tarafından merakla beklenen film, bu hafta Amerika Birleşik Devletleri’nde vizyona girecek.

BlackBerry görseli

1999 yılı itibariyle telefon üretimine başlayan BlackBerry, piyasaya sürdüğü modellerle kısa sürede önemli bir pazar payı yakaladı. Klavyeli modelleriyle telefon pazarına yeni bir tasarım kazandıran Kanada merkezli şirket, telefonlarını daha çok iş odaklı olarak lanse etti ve pazarlama konusunda sürekli veri güvenliğini ön plana çıkardı. BlackBerry’nin müşteri portföyü kişisel kullanımdan ziyade işletmeler ve şirket çalışanlarıydı. O dönem bir telefondan e-posta gönderebilmek, bunu güvenli bir şekilde yapabilmek yeni bir teknolojiydi ve BlackBerry bunu aynı zamanda ilgi çekici bir tasarımla ortaya çıkardı. Telefon satışlarını önemli ölçüde artıran BlackBerry’nin ürünlerini, şirketler çalışanlarına dağıtmaya başladı.

Markaya özel internet paketi (BlackBerry Internet Service) ve mesajlaşma uygulaması (BlackBerry Messenger) gibi sistemler geliştiren şirket, ilerleyen süreçte dokunmatik ekranlı telefonlara da yöneldi. Ancak yine de klavyeli tasarım kullanılmaya devam edildi. 2010’lu yılların başında üretilen BlackBerry telefonlar hem dokunmatik ekrana, hem de klavyeye sahipti. O dönemin önemli telefon markalarından biri olan Nokia da bazı modellerinde klavyeli tasarım kullanmaya başlamıştı.

Pazarda öncü olan, piyasanın önemli bir kısmında hükmeden BlackBerry’nin çöküşü Android ve iOS işletim sistemine sahip akıllı telefon modellerinin çıkmasıyla başladı. Kullanıcılar BlackBerry ile yapabildiği işlemleri ve daha fazlasını bu akıllı telefonlarla yapabiliyordu. İş odaklı telefon üreten bu markanın telefonları artık şirketlerin de ilgisini çekmemeye başladı. BlackBerry’nin artan maliyetler karşısında duramaması da bir sonun başlangıcını getirdi. BlackBerry daha sonra akıllı telefon üretimine başlasa da Android ve iOS cihazlarla rekabet edemedi.

BlackBerry’nin kuruluşundan çöküşüne kadar yaşananlar filme uyarlandı. Yapımcılığını IFC Film’in üstlendiği, yönetmenliğini de Matt Johnson’un yaptığı BlackBerry filmi önümüzdeki hafta Amerika Birleşik Devletleri’nde vizyona girecek.

Siz de BlackBerry’nin öyküsü ve film hakkında düşüncelerinizi yorum kısmına yazmayı unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu