Haberler

RTÜK Açıkladı: Tidal’a Erişim Engellendi

Geçtiğimiz günlerde aralarında müzik TIDAL’ın da bulunduğu 6 yayıncıya ihtar veren RTÜK, bugün yapılan açıklamada TIDAL’a erişim engeli getirildiğini duyurdu. TIDAL’ın lisans başvurusu yapması halinde erişim engelinin kaldırılması için yeni bir süreç başlatılacak.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tıpkı Spotify gibi dünya genelinde milyonlarca aboneye sahip olan ve Türkiye’de de kullanılabilen müzik platformları Deezer ve TIDAL’a geçtiğimiz günlerde lisans başvurusu yapmaları için 72 saatlik süre tanımıştı.

İlgili habere burdan ulaşabilirsiniz.

RTÜK, Deezer ve Tidal’a Türkiye’de 72 Saatlik Süre Tanıdı

RTÜK’ten yapılan açıklamada, 9 Kasım’da internet ortamından yayın lisansı almadan yayın hizmeti yapıldığı tespit edilen URL adreslerinin ilan edilerek ihtarda bulunulduğu anımsatıldı.

Tidal’a Erişim Engeli Neden Getirildi?

Geçtiğimiz gün RTÜK tarafından Tidal ve Deezer’a yayın lisansı almadıkları için 72 saatlik süre verilmişti. Verilen sürenin dolmasının ardından RTÜK’ün başvurusuyla, dijital müzik platformu Tidal, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin 26 Kasım 2020 tarih ve 2020/8108 sayılı kararı ile erişime engellendi.

Tidal’ın yayın lisansı almadığı ve lisansız bir şekilde yayın yaptığı için erişime engellendiği aktarılıyor. Tidal tarafından resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

RTÜK tarafından yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi:

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulumuz 9 Kasım 2020 tarihinde İnternet ortamından yayın lisansı almadan yayın hizmeti yapıldığı tespit edilen URL adreslerini ilan ederek ihtarda bulunmuştur.

RTÜK’ün resmi internet sitesine eklenen ihtar metninde aralarında https://www.tidal.com URL adresinin de bulunduğu yayıncılar açıkça belirtilerek kendilerine lisans müracaatı yapmaları için mevzuat gereği 72 saat süre tanınmıştır.

Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin ‘İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri’ başlıklı 10’uncu maddesi kapsamında yapılan duyuru üzerine bahse konu yayıncı dışındaki tüm platformlar gerekli başvurularını yapmıştır. Başvuru talebini içeren dilekçesini sunmayan yayıncı hakkında Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkimliğine başvurulmuş ve ilgili mahkeme söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararını vermiştir.

Adı geçen kuruluşun lisans talebine ilişkin müracaatta bulunması halinde verilen kararın kaldırılması için yeni bir süreç başlatılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Konu hakkında Twitter üzerinden açıklamada bulunan Hukukçu Yaman Akdeniz, Türkiye’nin TIDAL’a erişim engeli getiren ilk ülke olduğunu söyledi.

RTÜK tarafından yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere Tidal lisans talebinde bulunur ise erişim engelinin kaldırılması için yeni bir süreç başlatılacak.

Kaynak: RTÜK

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Microsoft Konsollarındaki Performans Sorunlarını Kabul Etti

iPhone 12 ve iPhone 12 Pro İçin Türkiye’de Ön Sipariş Süreci Başladı!

Windows 7’de Yeni Bir Güvenlik Açığı Tespit Edildi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu