Blog

Flutter Nedir, Ne İçin Kullanılır ve Avantajları Nelerdir?

Flutter, müşteri tabanınızı genişletmek ve kâr marjınızı artırmak için ürün geliştirmeyi hızlandırabilen ve sürüm programlarını senkronize edebilen bir araçtır.

Bu noktada mobil ve masaüstü teknolojisinin sürekli varlığı, karşılıklı bağlantı ve platformlar arası desteği gelişmekte olan herhangi bir proje için bir gereklilik haline getirdiğinden, çerçevenin gelecek vadeden endüstri liderlerine avantaj sağlayacağı öngörülmektedir.

Flutter Nedir?

Flutter, sorunsuz ve ölçeklenebilir platformlar arası uygulamalar oluşturmak için Google tarafından oluşturulmuş açık kaynaklı bir çerçevedir. Kod tabanı, platformdan bağımsızdır ve geliştiricilerin, Android ve iOS yerel programlarına rakip olan işlevsel ve çekici kullanıcı arabirimleriyle yüksek performanslı uygulamalar oluşturmasına yardımcı olur.

Basitçe söylemek gerekirse, Flutter, Google’ın tek bir kod tabanı aracılığıyla herhangi bir platform için güzel, yerel olarak derlenmiş uygulamalar oluşturmaya yönelik taşınabilir UI araç takımıdır. Bu sayede dünya çapındaki geliştiriciler ve kuruluşlar, minimum uygulanabilir projelerini hızlı ve verimli bir şekilde yayınlamak için Flutter’ı kullanmaktadır.

Flutter, uygulama geliştirmeyi basitleştiren ve hızlandıran önceden hazırlanmış widget’lardan oluşan bir kitaplık ve bir dizi eklenti kullanır. Sisteminin çoğunu Dart dilinde uygular. Dart, deneyimli bir geliştiricinin istenen pencere öğelerini okumayı, kaldırmayı ve özelleştirmeyi hızla öğrenebileceği modern, özlü ve nesne yönelimli bir programlama dilidir.

Flutter Ne Zaman Kullanılır?

Flutter ile yapılan uygulamalar Google genelinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Şirketin en büyük mobil uygulamalarından bazıları için kullanılır. Bunun harika bir örneği, dünya çapında yaklaşık 100 milyon kullanıcısı olan Google Pay’dir. Google Pay, kullanıcıların ödemelerini ve hesaplarını mobil cihazlarında yönetmelerine yardımcı olmak için Flutter’ı kullanır. Google Ads için mobil uygulamada da kullanılır, kullanıcılara içgörüler sunar, kampanya yönetimi uyarıları almalarına ve mevcut kampanyalarını düzenleyebilmelerine olanak tanır. Ayrıca uygulama aracılığıyla Google uzmanlarıyla iletişim kurulmasına olanak sağlar. Önde gelen birçok şirket, mobil uygulamaları için Flutter’ı kullanır. Bazı örnekler The New York Times, eBay, Groupon, Alibaba Group, Etsy ve Philips Hue’dur. Hem BMW hem de Toyota’nın bu teknolojiyi kullanarak lüks otomobil markaları için yüksek performanslı ve çekici mobil uygulamalar üretme konusunda harika sonuçlar yaratır.

Flutter yeni başlayanlar için ideal bir araçtır. Ürününüzü potansiyel yatırımcılara hızlı bir şekilde gösterebilmek istiyorsanız iyi bir seçimdir. Flutter ile bir mobil uygulama geliştirmek daha uygun maliyetlidir, çünkü iki farklı mobil uygulama (her işletim sistemi için bir tane) oluşturup sürdürmeniz gerekmez. Uygulamanızı oluşturmak için Flutter’ı kullandığınızda, yalnızca bir kod tabanına ihtiyaç duymanız çok zaman kazandırır. Bu nedenle, finansmanı güvence altına alabilmek için pazara sunma süresini azaltmak istediğinizde özellikle yararlıdır. Bu tür bir geliştirme bunun için idealdir.

Flutter Geliştirmenin Avantajları

Aşağıda Flutter’ın avatajlarından en önemlilerini bulabilirsiniz:

1. Android ve iOS uygulamalarında aynı anda yapılan güncellemeler

Her iki platform da aynı kod tabanını kullandığından, uygulama yükseltmelerini aynı anda dağıtabilirsiniz. Her platform için farklı projeler olduğunda bunu başarmak zordur. Farklı geliştirici mevcudiyeti veya bir platformda daha uzun uygulama nedeniyle senkronizasyon sorunludur.

Flutter ve diğer platformlar arası araçlarla aynı anda her iki platform için uygulama oluşturduğumuz için bu zorluk ortadan kalkar. Tabii ki, hem iOS hem de Android uygulamalarının yayın öncesi değerlendirmeleri geçmesi gerektiğini unutmamanız önemlidir.

2. Hızlı Uygulama Geliştirme

Flutter platformlar arası bir çözüm olduğu için hem Android hem de iOS’ta kullanılabilir. Bu, uygulama oluşturma sürecini hızlandırır. 

3. Gelişmiş Kullanıcı Arayüzü

Flutter, kullanıcı arayüzünün tüm bölümlerini oluşturmak için Google Chrome, Mozilla Firefox ve Sublime Text 3 tarafından da kullanılan Skia adlı dahili bir grafik motoru kullanır. Flutter, bu hızlı ve iyi optimize edilmiş parça sayesinde diğer birçok mobil geliştirme çerçevesinden farklı davranır. 

4. Bir Kullanıcı Arayüzü Tasarımı

Mobil uygulamanızın hem iOS hem de Android’de yerel görünmesini istiyorsanız, Flutter muhtemelen en iyi çözüm değildir. 

Her iki platform için de bir kod tabanınız varsa, tasarımcılar tarafından geliştirilmiş bir UI tasarımına ihtiyacınız olacaktır. Platformlar arası uygulama, yalnızca küçük platform uyarlamalarıyla Material Design ilkelerini takip eder veya iOS ve Android’deki en iyi çözümlere dayalı öğelerle tüm kullanıcı arayüzünün özelleştirilmiş bir görünüm sunmasını sağlar.

5. Cihaz Özellikleri Erişimi

Yerel işlevselliğe erişim, bazı geliştiricilerin platformlar arası çözümleri kullanmakta tereddüt etmesinin temel nedenlerinden biridir. Mikrofon, kamera ve coğrafi konum gibi akıllı telefon özelliklerini yerel bir uygulamanın yapabileceği şekilde kullanmakta sorun yaşayabilir. Ancak, biraz daha zor olsa da, Flutter’daki özellikleri de kullanabilirsiniz.

6. Derlenmiş Kod ile İstikrarlı Performans

NativeScript veya Ionic Flutter kodu, ReactNative’den farklı olarak mobil uygulama dağıtım için üretildiğinde derlenir. Yerel bileşenlerle bağlantı kurmak için JavaScript motorunu kullanmaz ve içeriğini görüntülemek için bir web görünümünün kullanılmasını gerektirmez.

Flutter 2023’te Mobil Uygulamalar Geliştirmek İçin İyi Bir Seçim Mi?

Platformlar arası uygulamalar geliştirmek istiyorsanız, Flutter’ın çeşitli avantajları vardır. Flutter; daha hızlı dağıtıma, eşzamanlı uygulama yükseltmelerine, hem iOS hem de Android için birleşik bir kod tabanına ve artan verimliliğe olanak tanır. Belki de bu yüzden platformlar arası çerçeveler arasında giderek daha popüler hale gelmektedir. Halihazırda büyük markalar tarafından üretilen birçok büyük Flutter uygulaması vardır.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu