Uncategorized

Windows 10 İşletim Sistemi Üzerinden İmaj Almak

Bu makalemizde Windows 7’de ve Windows 8’de olan Windows 10 İşletim sistemi ile devam eden imaj alma özelliğini ele alacağız. Eskiden işletim sisteminin imaj bazında yedeğini almak için harici yazılımlar kullanmak durumundaydık. Windows 10 işletim sistemine sahipseniz bu işletim artık direkt olarak işletim sistemi üzerinden yapabilirsiniz. Fazla uzatmadan

İşlemlerin nasıl gerçekleştirildiğine göz atalım. Bu özelliği kullanabilmemiz için öncelikle sistemimizde ayrı bir partition, ayrı bir disk, harici disk, network ve flash bellek olması lazım. Ben test işlemlerimde harici bir partition kullanacağım.

clip_image002

Öncelikle Control Panel’e giriş yapalım. Buradan File History konsolunu açalım.

clip_image004

İmaj alma işlemine giriş yapabilmek için System Image Backup linkine tıklayalım.

clip_image006

İmaj alma adımını başlatmak için Create System Image linkine tıklayalım.

clip_image008

 

 

Şu anda bilgisayarımda iki partition var ve ben imajımı diğer partition üzerine alacağım. Imajı bir DVD harici disk, network ve flash bellek üzerine veya alabilir ve buradan geri dönebilirsiniz. Ben seçimimi yapıp Next ile ilerliyorum.

clip_image010

İmajı alaınacak olan birimler listelenmektedir. Start Backup ile işlemi başlatalım.

clip_image012

İmaj alma işlemimiz başladı.

clip_image014

İşlemimiz tamamlandı. Bu bilgisayarınızın hız durumu ve imaj alınan birimlerdeki veri kapasitesine bağlı olarak zaman alacaktır. Benim bilgisayarım 15 dk gibi bir zamanda bu işlemi tamamladı.

clip_image016

Bu işlem sonrasında imajı geri dönebilmek adına bizden sistem kurtarma medyası oluşturup  oluşturmamak isteyip istemediğimizi soruyor. Birkaç farklı yolla imajı dönelebiliriz ancak yinede biz medya oluşturmak için CD-DVD sürücümüze boş bir DVD tararak YES butonuna tıklayalım.

clip_image018

İkinci Paritiona baktığımızda WindowsImageBackup ismi ile imajımızın alındığını görebiliyoruz.

clip_image020

Şimdi imajımızı geri dönme aşamasına gelebiliriz. Bu işlemi yapmamızın sebebi alınan imajın geri dönülebilme başarısını görbilmektir. Örnek olarak bilgisayarımızda farklılıklar oluşturuyorum. Bilgisayarımızın imajdan sonra farklılıkl yaratması adına masaüstü duvar kağıdını dğeiştiriyor ve masaüstüne bazı öğeler ekliyorum.

clip_image022

İmajı birkaç farklı şekilde dönebiliriz. Bilgisayarımızın işletim sistemi çalışırken bilgisayarımızı yeniden başlatma anında imaj dönüm işlemine alabiliriz. İlk olarak bunu nasıl yapacağımızı öğrenelim. Bilgisayarımızın ayarlar kısmına çark işaretine tıklayarak giriş yapalım. All Settings butonuna tıklayalım. Bunu saatin olduğu sağ alt köşeden yapabileceğimiz gibi start butonuna tıklayınca kaşımıza gelen All Settings butonundan da yapabiliriz.

clip_image024

Burada öncelikle  Update & security  butonuna tıklayalım.

clip_image026

Açılan ekranda öncelike Recovery sonrasında ise Advanced Startup seçimini içeren Restart Now butonuna tıklayalım.

clip_image028

Ben bu işlemi farklılık olması açısından oluşturduğum medya ile yapacağım. Bu nedenle boot ayarımı yapıp sistemi DVD üzerinden başlatıyorum.

clip_image030

Bölge ve Dil ayarlarını seçerek Next ile ilerleyelim.

clip_image032

Açılan ekranda Repair your computer seçeneğine tıklayalım.

clip_image034

 

Açılan ekranda Troubleshoot butonuna tıklayalım.

clip_image036

Açılan ekranda Advanced options butonuna tıklayalım.

clip_image038

Bir sonraki ekranımızda System Image Recovery seçimini yapalım.

clip_image040

Hedefte yer alan işletim sistemi karşımıza geliyor. Windows 10’u seçelim.

clip_image042

Otomatik olarak imajımız bulundu. Farklı ortam veya ağ üzerinde olsaydı eğer Select system image ile bunun yolunu göstermemiz gerekecekti. Next ile ilerleyelim.

clip_image044

Gelen ekranımızda eğer yedeğimizi network üzerinden çekeceksek ve ethernet driverimiz tanınmamış ise buradan tanıtabilir network ayarlarını yapabiliriz. Ayrıca imaj dönüşü sırasında birden fazla disk ve partition var ise disk ve partitionlar formatlanacaktır. Harici tutulup formatlanmaması gerekenleri Exclude disk… seçeneği ile ayırabiliriz. Biz test ortamında geri dönüş yapaağımız için direkt olarak Next ile ilerliyoruz.

clip_image046

Bu ekranımızda alınmış olan yedek, yedeğin hangi bilgisayardan alındığı ve hangi path üzerinde bulunduğu bilgisi aktarılmaktadır. Finish ile işlemi başlatalım.

clip_image048

Gelen ekran uyarımızı Yes ile geçelim.

clip_image050

İmajı geri yükleme işlemi başladı.

clip_image052

İşlemimiz tamamlandı bilgisayarımız normal olarak yeniden başladı. İmaja geri dönüş yaptığımız için imaj sonrası masaüstü duvar kağıdında yapılan değişikliler ve masaüstüne eklediğimiz öğeler kayboldu. Bilgisayarımız imaj alınma anında ne barındırıyor ise tekrardan o hale geldi. Bilgisayarımızı temiz kurup imaj aldık diyelim. Bir sorundan dolayı imajı geri dönmek istersek imaj sonrasında oluşan önemli dosyalarımızı kesinlikle bir kenara yedeklemeliyiz.

clip_image054

Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu