Forum

DC ve Exchange Sunu...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

DC ve Exchange Sunucuları VPN ile Konuşturmak.

8 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
667 Görüntüleme
(@okanerin)
Gönderiler: 157
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba

DorukNet'te AD 2008 ve Exc 2010 sunucularımız mevcut. Ofisimizdeki personel'ler farklı bir domainden outlook client anywhere ile bağlanıyorlar. 

Arada VPN tanımı yapıldı ve bizim iç network ip'lerimiz ile doruknet'teki iç ip'lerimiz haberleşebiliyor.

İçerideki domain' e bir exchange kurup dışarıdaki exchange ile haberleştirmek istiyoruz.

 - Domain, dns ve exchange tarafında hangi işlemleri yapmalıyız ?

 - İçerideki kullanıcılar dışarıdaki exchange' e erişiyorken biz içeriye exchange kurduktan sonra pc'ler de profil ayarı yapmadan  içerideki exchange' e otomatik nasıl bağlanırlar ?

 - Personel dışarıdayken içeriye hiç girmeden nasıl dışarıdaki exchange' e bağlanır ?

  - Dışarıdaki exchange 2010'un üye olduğu domain ismi bbb.local.  Bunu bbb.com  yapabilir miyim ? Yapamıyorsam DC 2012'ye Exc 2013'e yükseltirsem .com yapabilir miyim ?

 - Sonrasında da içerideki aaa.local' i bbb. local yapıp içeridekini bbb.local dışarıdakini bbb.com olarak devam ettirmek istiyorum. 

 - İçerideki ya da dışarıdaki exchange hizmet kesintisine uğradığı vakit diğer exchange' den nasıl çalışabilirler ?

Konuyla ilgili yardım ve yönlendirmelerinizi rica ederim.

İyi Çalışmalar. 

 
Gönderildi : 16/05/2014 13:41

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar,

gereksinimleri tam anlamıyla elde etmek için deployment assistant kullanılabilir.

http://technet.microsoft.com/en-us/exdeploy2013/Checklist?state=2419-W-AAAAAAAAQAAAAAEAAAAAAAA~&startOver=True

- eğer kurulumlar sorunsuz bir şekilde tamamlanırsa yeni kurulan exchange üzerinde bir işlem yapmanıza gerek yok zaten büyün konfig bilgisi gelicektir aynı organizasyon olduğu için.

- içerideki kullanıcılar için outlook provider tanımlaması yapılabilir, yada CAS sunucusu set edilebilir onların bulunduğu database için.

- iç dış bağlantılarında ip adresleriniz ve kayıtlarınız devreye girecektir. dışarıya çıkan birisi autodiscover ile dış isimden ip'ye gidecektir ve bağlantı sağlayacaktır.

- Exchange server kurulduktan sonra domain rename yapmak önerilmiyor. bbb.com yapmak istemenizdeki amaç nedir? zaten internal ve external dns isimlerinin farklı olması önerilir. sizinkisi şuan standarda uygun durumda.

- fantazi yapıcam diyorsun yani :))), cross forest migrationa gider iş bu da uzun iş.

- kesinti olmaması için DAG yapılandırılması yapılabilir. veya ISP'den kesintilere karşı hizmet alabilirsiniz.

benim tavsiyem doruk'u çıkarın aradan hepsini localinizde tutun yada siz kendi lokasyonunuzu aradan çıkarın sadece doruk'ta tutun. 

 

 
Gönderildi : 16/05/2014 14:37

(@okanerin)
Gönderiler: 157
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

Abi yorum için teşekkür ederim 🙂 

 - Peki içeriye exchange kurmadan içerideki domain'in  ismini dışardaki domain ile aynı yapsam.

Sonra içerideki DC ve ADC'leri dışarıdaki DC'nin üyesi yapsam bir sıkıntı olur mu ?

 Kullanıcıların ofis'teki ve dışarıdaki domain user' ı aynı. Ancak farklı domain'ler olduğu için iki ayrı şifre girmek zorunda kalıyorlar.

Amacımız aynı zamanda içerideki domain password ile dışarıdaki mail sunucusuna giriş esnasında kullanılan şifreyi tek' e indirmek.

- Ya da dışarıdaki bbb.local'in aynısını içeride kurup yine içerideki aaa.local ile trust yaparsam.

-  İçerideki bbb.local'i dışarıdaki bbb.local' in üyesi yaparsam bu iş çözülür mü ?  aaa.local'de ki kullanıcıları, grup'ları ve tüm bilgileri içeride yeni kurduğum ( aynı zamanda dışarıyla aynı domainde olan ) vdomaine taşıyabilr miyim ?

- Neden sadece doruk'ta ya da local' de durması tavsiye ediliyor. Doruk ve aramızda olan bağlantı sürekli online olan bir bağlantı.

İyi Çalışmalar. 

 
Gönderildi : 16/05/2014 17:46

(@okanerin)
Gönderiler: 157
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Günaydın,

Konuyla ilgili yardımlarınızı rica ederim.

 İyi Çalışmalar. 

 
Gönderildi : 20/05/2014 12:36

(@ismailkizilirmak)
Gönderiler: 543
Honorable Member
 

Merhaba,

Anladığım kadarıyla 2 farklı lokasyonda  2 farklı domain içinde 2 farklı Exchange Server yapısı olsun ve kullanıcılar sadece bir AD hesabı ile içerde de dışarıda da otomatik olarak Outlook' a  bağlansın istiyorsun 🙂 Bu şekilde bir yapı pek mantıklı değil onun yerine önerim 2 lokasyonu VPN bağlantısı üzerinden birbirine bağlamak, AD Site yapısı kurularak Exchange Rollerini bu 2 lokasyona dağıtmanız, diğer bir önerim de bu konuda proje bazlı danışmanlık almanızdır.

 

 
Gönderildi : 21/05/2014 14:42

(@okanerin)
Gönderiler: 157
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba İsmail Bey,

DorukNet'te  domainimiz ve exchange sunucumuzumuz mevcut. Şirket içerisinde ise sadece domain mevcut. ( Domainler birbirinden bağımsız içeride exchange yok )

VPN bağlantısını gerçekleştirdik içerideki local ip'ye sahip client dorukta yer alan sunucuların iç ip'lerini ping leyebiliyor.

İçeriye de bir exchange uygulamasını kurup ( ayrı bir exchange değil ) mevcut organizasyonun ismini yazarak aynı zamanda içeride de exchange' i yedeklemek istiyoruz. Biri gitti mi diğerinden ayağa kalkıp çalışmaya devam etsin istiyoruz.

İçerideki ve dışarıdaki kullanıcılar benim doruk'ta yer alan tek exchange' ime outlook anywhere ile bağlanıyorlar.

Ben bu iki domaini de haberleştirirsem. Kullanıcıların outlook profilinde yer alan ( kurulum esnasında girilen ) exchange server adını değiştirmeden içeride yer alan exchange' e yönlendirebilir miyim ? ( Manuel işlem yapmadan otomatik olarak içerideki yeni exchange server' ı görür mü ? )

Aynı organizasyonda iki exchange' in birinin doruk'ta birinin içeride olmasının ne gibi bir sakıncası var ? Neden önerilmiyor ? 

Ya da ne öneriliyor ? 

İyi Çalışmalar. 

 
Gönderildi : 21/05/2014 14:59

(@ismailkizilirmak)
Gönderiler: 543
Honorable Member
 

Merhaba,

Ortada kavram kargaşası var yazınız başında  " Domainler birbirinden bağımsız içeride exchange yok"  sonunda da  "Aynı organizasyonda iki exchange......" yazmışsınız. yani şunu  öneriyorum size Sadece tek domain kullanın ve hem kendi lokasyonunuzu hemde DorukNetteki sistemlerinizi bu tek domainde 2 ayrı Active Directory Site oluşturarak tanımlayınız, sonrasında Exchange Rollerini kurarsınız.,

 

 
Gönderildi : 21/05/2014 16:19

(@okanerin)
Gönderiler: 157
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba İsmail Bey,

Siz yanlış anlamışsınız anlam kargaşası yok.

İki ayrı domain var bunlar birbirinden bağımsız olarak çalışıyorlar. İçeride exchange sunucusu şu an da yok. Dışarıdaki domaine üye olan hali hazırda bir exchange var.

İki network' ü konuşturduk domain'leri de birbiriyle konuşturup içerideki domaine üye olan bir exchange kurarken dış exchange organizasyonunda kursak diyorum.

 Bahsettiğim şeyler ne şekilde olur ?

 

 
Gönderildi : 21/05/2014 17:23

Paylaş: