Haberler

İsrail’in Su Sistemine İki Siber Saldırı Daha Yapıldı

Yetkililer, Nisan ayında yapılan ilk saldırıda suyun klor seviyesinin değiştirilmeye çalışıldığını açıkladı

İsrailli yetkililer son olarak su dağıtım sistemlerini hedef alan iki saldırının daha gerçekleştirildiğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre son saldırılar Haziran ayında düzenlendi ancak saldırılar birimlere herhangi bir zarar vermedi.

Yerel basında geçen hafta çıkan haberlere göre, ilk saldırı üst Celile’deki tarımsal su pompaları, ikinci saldırıda ise Mateh Yehuda eyaletindeki su pompaları hedef alındı.

Su dağıtım sistemi uzmanları saldırı ile ayrıca “Bunlar, tarım sektöründe bölge halkı tarafından hızlı ve kolayca onarılan, hiçbir zarara veya gerçek dünyada etkiye sahip olmayan , küçük drenaj tesisatlarıydı.” açıklamasını yaptılar. Bu iki saldırı, İsrail’in Nisan ayında su temin sistemine yapılan ilk siber saldırıdan sonra geldi.

Saldırı amacına ulaşsaydı binlerce kişi hafif zehirlenmeler yaşayabilirdi

Saldırı hakkındaki ilk raporlar, Nisan saldırısını küçümseyen ifadeler içeriyordu, ancak Haziran ayından Batı istihbarat kaynaklarına atıfta bulunan bir Financial Times raporunda, bilgisayar korsanlarının İsrail’in bazı su arıtma sistemlerine eriştiğini ve tespit edilip durdurulmadan önce suyun klor seviyesini değiştirmeye çalıştıkları iddia edildi. Saldırı başarılı olsaydı ve su klor seviyeleri değiştirilmiş olsaydı, saldırganlar etkilenen arıtma tesisinin hizmet verdiği yerel nüfusun hafif şekilde zehirlenmesine neden olabilirdi.

Saldırıdan sonra, İsrail Ulusal Siber Müdürlüğü (INCD) ve Su İdaresi, su arıtma tesislerine internete bağlı ekipmanlarının şifrelerini “özellikle işletim sistemlerine ve klor kontrol cihazlarına vurgu yaparak” değiştirmeye çağıran bir uyarı gönderdi.

İsrailli yetkililer Nisandaki saldırılardan ötürü hiçbir kurum ya da devleti sorumlu tutmamıştı, ancak Washington Post, yabancı istihbarat yetkililerine atıfta bulunarak saldırının İran ile bağlantılı olduğunu ileri sürdü.

Nisan saldırısından yaklaşık iki hafta sonra İran’da bir limanın işleyişi, gerçekleştirilen bir siber saldırı sonucunda sekteye uğratıldı. Bu saldırı da ABD istihbarat kaynaklarına atıfta bulunan Washington Post tarafından, Nisan saldırısına bir misilleme olarak değerlendirildi.

Tüm bunların yanında bu saldırı İran ve İsrail arasındaki siber çatışmanın şiddetinin ciddi derecede artmasına sebep oldu. Öyle ki saldırı sonrasında İran’da bulunan bir çok kritik altyapı merkezinde (petrokimya tesisleri, nükleer yakıt zenginleştirme tesisi vb.) nedeni belirsiz kazaların sayısında artış yaşandı.

İran’daki çeşitli merkezlerde yaşanan kazalar

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu