Haberler

Oppo ve OnePlus Almanya’da Yasaklandı

Geçtiğimiz yıl patent uyuşmazlıkları nedeniyle Nokia ile davalık olan 2 şirket için karar dün açıklandı. Davayı kaybeden Oppo ve OnePlus Almanya’da yasaklandı.

2020 yılı itibari ile 5G çalışmalarına ağırlık veren Nokia, bu alana 129 milyar Euro değerinde yatırım yaptı. Ancak Oppo ve OnePlus ile yaşanan patent sorunları nedeniyle istediği adımları atamadı. Anlaşmazlıklar yargı önüne taşındı ve Nokia tarafından 4 farklı ülkede dava açıldı. Oppo cephesi ise buna karşılık Nokia’ya 9 farklı ülkede dava açtı.

Nokia’nın dava açtığı ülkelerden bir tanesi de Almanya idi. Davanın Almanya ayağı 3 farklı bölgesel mahkemede 5 ayrı patentin ihlalini konu alıyordu. Mannheim Bölge mahkemesinde görülen dava dün tamamlandı. Yargı kararı Oppo ve OnePlus aleyhine işledi. Her iki markanın Almanya’daki faaliyetleri geçici olarak durduruldu.

Oppo tarafından karara itiraz süreci başlatılmış olsa da Çinli şirketin pazarda ciddi bir kayıp yaşayacağı öngörülüyor. Nokia ile diğer ülkelerdeki yargı süreci ise devam ediyor.

İlginizi çekebilir: Elon Musk ile Twitter’ın Anlaşmazlığı Zarar Doğurdu

Nokia – Oppo davası nasıl başlamıştı?

Nokia telefon piyasasında hakimiyetini kaybettikten sonra aynı sektörde farklı alanlara yöneldi. Son zamanlarda 4G ve 5G ile ilgili çalışmalar yapan şirket bu alana 129 milyar Euroluk bir yatırım yaptı. Çalışmalarında Çinli teknoloji şirketleri Oppo ve OnePlus ile karşı karşıya kaldılar. Sorunlar masaya yatırıldı ve bir anlaşma zemini bulundu. Anlaşmaya göre Oppo, Nokia’nın patentleri için düzenli tazminat ödemeye başladı.

2018 yılının sonu itibari ile ise Oppo bu sözleşmeyi yenilememeye ve tazminat ödemeyi bırakmaya karar verdi. Sonrasında firmalar arasında ipler gerildi. Geçen yıl itibari ile de patent ihlalleri gerekçesi ile konu yargı önüne taşındı. Nokia 4 farklı ülkede dava açarken, Oppo 9 ülkede dava açarak karşılık verdi. Karara bağlanan ilk dava ise habere konu olan Oppo ve OnePlus’un Almanya’da faaliyetlerinin durdurulması ile sonuçlandı.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu