Citrix

Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 21 Master VM Hazırlanması Provisioning Services XenConvert İşlemi

Citrix FlexCast Teknolojisi makale serimizin bu bölümünde referans bilgisayarımızın Provisioning sunucusu üzerinde hazırlamış olduğumuz vDisk’imize dönüşümünü inceleyeceğiz.

 

Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 17 Provisioning Services vDisk Oluşturulması bölümünde PVS sunucumuz üzerinde bir adet dynamic Vdisk oluşturmuştuk. Bu vDiskimiz hazırda beklemekteydi ve mimarimizi yapılandırmaya devam etmiştik.

 

Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 20 Master VM Hazırlanması Virtual Desktop Agent Kurulumu makalesinde referans sanal bilgisayarımızı hazırladık ve bu aşamaya kadar geldik.

 

 

image001

 

 

HyperV Hostumuz üzerinde bulunan sanal bilgisayarımız kapalı durumda ve en son kontrolleri yaptığımızda bir problem oluşturacak etken bulunmamaktaydı. Sanal bilgisayarımız üzerinde bir kaç oynama yapacağız.

 

İlk olarak sanal makinemizin BIOS özelliğine geliyoruz ve boot sıralamasını PXE boot olarak değiştiriyoruz. Sanal bilgisayarımız network üzerinden açılmak üzere hazırlanıyor.

 

Sanal bilgisayarımızın network kartını Legacy Network adapter olarak değiştiriyoruz, eğer bu şekilde hazırladıysak bir değişiklik yapmamıza gerek bulunmamaktadır.

 

Sanal bilgisayarımız üzerinde bulunan virtual Harddiskimizi görebilmekteyiz.

 

Sanal bilgisayarımızın düzenlemesini gerçekleştirdikten sonra start duruma getiriyoruz.

 

 

image002

 

 

Windows 7 işletim sistemi yüklü durumda bulunan sanal bilgisayarımız açıyor ve Provisioning Kurulum CD’sini takıyoruz. Kurulumunu yapacak olduğumuz yazılımı Target Device Installation.

 

 

image003

 

 

Target Device Installation bölümünü seçiyoruz ve devam ediyoruz. Eğer daha önceden kurulmuş eski sürüm target device yazılımı varsa güncelleştirme işleminide yapabilmekteyiz.

 

 

image004

 

 

İşletim sistemimizin 64 bit olduğunu algolıyor ve uygun sürümü yükleyeceğinin bilgisi veriliyor.

 

 

image005

 

 

Lisans sözleşmesini onaylıyoruz ve davam ediyoruz.

 

 

image006

 

 

Sanal bilgisayarımızın sahip olduğu Hostname bilgisini yazıyorum ve devam ediyorum.

 

 

image007

 

 

Target device kurulum lokasyonunu belirtiyoruz ve devam ediyoruz.

 

 

image008

 

 

Kurulum işlemini Install butonuyla başlatıyorum.

 

 

image009

 

 

image010

 

 

Kurulum işlemi başarılı bir şekilde tamamlandı ve Launch Imaging Wizard kutusu işareti durumdayken finish butonuna basıyorum.

 

 

image011

 

 

Karşımıza çıkan yeni sihirbaz Provisioning services Imaging Wizard. Next butonuyla devam ediyoruz.

 

 

image012

 

 

Server Information bölümüne Provisioning sunucumuzun hostname bilgisini yaıyoruz. Referans bilgisayarımız PVS sunucumuz ile 54321 portu üzerinden iletişim kuracak ve dönüşümü yapacaktır.

 

PVS sunucumuz üzerinde oluşturmuş olduğumuz vDisk’ imize izni olan kullanıcımızın kimlik bilgilerini yazıyorum. Oturumu açmış olduğum kullanıcı bu hakka sahip olduğu için Use Windows credentials seçimiyle devam ediyorum.

 

 

image013

 

 

Sihirbazımız PVS sunucumuz ile başarılı bir şekilde iletişime geçiyor. İstersek dönüşüm yapacak olduğumuz referans bilgisayarımız için yeni bir tane vDisk oluşturabiliriz. Fakat bizler daha önce bir tane vDisk oluşturduğumuz için Use existing vDisk seçimini yapıyoruz ve oluşturmuş olduğumuz vDiski’ mizi seçiyoruz.

 

 

image014

 

 

Dönüşüm yapacak olduğumuz referans bilgisayarımız üzerinde girilmiş olan ürün anahtarının tipini seçiyorum. Ürün anahtarımız Multiple Aktivation Key (MAK)’ dir.

 

 

image015

 

 

Configure Image Volume bölümünde sihirbazımız referans bilgisayarımız üzerinde bulunan diskleri algılıyor. Bir tane 30 Gb’ lık diskimiz var ve 18 Gb kullanılmaktadır.

 

Not : Bu bölümde disk kullanımıyla ilgili bir problem yaşarsanız sağ alt bölümde bulunan Autofit bölümüyle disk boyutlarının yapılandırılmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

image016

 

 

Target device yani referans bilgisayarımızın PVS sunucusu üzerinde oluşturacak olduğu target device bilgilerini giriyoruz.

 

Target device bölümüne referans bilgisayarımızın hostname bilgisini yazıyorum.

 

MAC adres bölümünde referans bilgisayarımız üzerinde tanımlı bulunan lagacy network adapteri seçiyorum.

 

Collection bölümündeyse PVS sunucumuz üzerinde Target devicenin oluşacak olduğu collection’u seçiyorum.

 

 

image017

 

 

Summary bölümünde referans bilgisayarımızın bilgileri yer almaktadır. Bu bölümde sihirbaz içinde yapmış olduğumuz işlemlerin bilgileri yer almaktadır.

 

En kritik nokta Optimize for Provisioning services kutusudur. Bu işlemi mutlaka yapmamız gerekmektedir.

 

 

image018

 

 

Provisioning Services device Optimization tool, sanal bilgisayarımızı VDI ortamları için hazırlayacak ve daha performanslı çalışmasını sağlayacaktır. İşletim sistemini VDI ortamımız için hazır duruma getiriyoruz.

 

 

image019

 

 

İşlemler bittiği zaman sistemi yeniden başlatıyoruz. Referans bilgisayarımız yeniden açılacağı zaman kendi Local Diskinden değil network üzerinden açılacak ve PVS sunucumuz ile iletişim kuracaktır, dönüşüme başlayacaktır.

 

 

image020

 

 

Sistemi yeniden başlattığımız zaman PVS sunucumuzu kontrol ediyorum. Collection bölümü altında referans bilgisayarımız için bir tane Target Device oluşturmuş ve target device ile PVS arasında bir iletişim başlamamış görülyor. Mak addresini kontrol ediyoruz. Target device’miz 00-15-5d-01-6D-41 mac adresine sahip.

 

 

image021

 

 

Referans bilgisayarımız yeniden açılırken ilk olarak PXE boot devreye giriyor ve ortamımızda bulunan DHCP sunucumuz ile iletişim kuruyor. DHCP sunucumuz PVS sunucumuz ile iletişim kuruyor ve PVS sunucusuyla Referans bilgisayarımızı konuşturuyor. PVS sunucusu kendi üzerindeki target deviceleri kontrol ediyor ve referans bilgisayarın MAC adresi tanımlı durumdaysa iletişime geçiyor.

 

Bu işlemlerin her birisi başarılı olduğu zaman referans bilgisayarımız network üzerinden açılıyor.

 

 

image022

 

 

Referans bilgisayarımız ilk açıldığı zaman Citrix XenConvert aracı çalışıyor ve referans bilgisayarımızın vDisk dönüşümünü başlatıyor.

 

 

image023

 

 

İşlemler başladığı zaman PVS sunucumuz üzerinde Collection bölümünü kontrol ediyoruz ve ilgili target devicenin çalışır durumda olduğunu görüyoruz.

 

 

image024

 

 

Daha önce oluşturmuş olduğumuz vDiskimize baktığımız zaman sol tarafında kilit olduğunu görüyoruz ve kilit işareti vDisk’in kullanıldığı anlamına gelmektedir. vDiskimiz üzerinde Show Usage diyoruz ve vDisk kimler kullanıyor kontrol ediyoruz.

 

 

image025

 

 

Kontrol sonrasında görüyoruz ki vDiski’ mizi referans bilgisayarımız kullanıyor. İşlemler başarılı.

 

 

image026

 

 

Eş zamanlı olarak referans bilgisayarımız üzerinde CitrixXenConvert aracının işlemini ve PVS sunucumuz üzerinde barınan vDiski kontrol ediyoruz. İşlemlerin paralel gittiğini ve har saniye vDsikin boyutunun büyüdüğünü görebilmekteyiz.

 

 

image027

 

 

İlk ekran görüntüsünde saat 9:41 AM zamanında vDiskimiz 1.18 Gb boyutundayken paylaşmış olduğum ikinci ekran görüntüsünde saat 9:49 AM ve vDisk boyutunun 4.65 GB olduğunu görebiliyoruz. Ve bu işlem dönüşüm işlemi bitene kadar devam edecektir.

 

 

image028

 

 

Dönüşüm işlemi tamamlandı ve ortalama 14 Dakika sürdü. Bu 14 dakika içinde toplam 11 Gb boyutunda bir dönüşüm işlemi gerçekleşti.

 

Not : vDisk için önerilen teknoloji Fix teknolojisidir. Ben sistemin nasıl çalıştığını paylaşa bilmek için dynamically teknolojisini tercih ettim.

 

 

image029

 

 

Oluşturmuş olduğumuz vDisk ‘ in son halini görebilmekteyiz.

 

 

image030

 

 

Dönüşüm işlemi tamamlandıktan sonra referans bilgisayarımız açılıyor. Referans bilgisayarımızı kontrol ettiğimiz zaman üzerinde iki tane diskin olduğunu görebilmekteyiz. C diski Local Vhd, e diski PVS sunucusu üzerinden stream edilen vDsik’ tir.

 

Hiç bir işlem yapmadan referans bilgisayarımızı kapatıyoruz.

 

 

image031

 

 

Dönüşüm için kullanmış olduğumuz referans bilgisayarımızı HyperV Host’umuz üzerinden siliyoruz ve sahip olduğu vhd’ yi siliyoruz. Bir daha hiç bir şekilde kullanılması önerilmemektedir.

 

 

image032

 

 

Provisioning services Imaging Wizard’ ın oluşturmuş olduğu target deviceyi PVS sunucumuz üzerinden siliyoruz ve referans bilgisayarımızın active directory bilgisayar hesabını siliyoruz.

 

Dönüşüm işlemini başarılı bir şekilde tamamladık ve bir sonraki makalemizde, sahip olduğumuz tek bir tane vDisk üzerinden X sayıda VDI VM ‘i oluşturmayı inceleyeceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu