Cloud Computing

Office 365 Lync Online ve Lync Server Özellikleri ve Karşılaştırma

Birçoğumuzun bildiği gibi Microsoft Lync ürünü bizlere gündelik şirket hayatımızda sıklıkla kullandığımız şirket içi ve dışı Anlık mesajlaşma, Sesli ve görüntülü görüşme, Konferans düzenleme, Masa üstü ve uygulama paylaştırma vs. gibi tümleşik mesajlaşma hizmetlerini sunmaktadır. Peki Office 365 platformunda yer alan Lync Online ürünü bizlere neler sağlamaktadır ve Microsoft Lync Server On-Prem’ den farkı nedir bu makalede inceleyeceğiz.

 

clip_image002

 

Şuana kadarki yayınlanmış bilgilere göre Lync Online, Lync Server kadar detaylı teknik kapsama ve esnekliğe sahip değildir, özellikle Enterprise Voice desteği gibi Ses paketlerinin internet üzerinden iletimi ile ilgili ülkemizde bir regülasyon bulunmadığı için desteklenmemektedir. Kısıtlı teknik kapsam nedeniyle genellikle hem Online hem de On-Prem Lync olacak şekilde Hybrid bir yapı tercih edilmektedir.

Lync Online hizmeti Office 365 (E3-E4) paket kapsamında alınabileceği gibi Office 365 paketi almadan da sadece Lync Online hizmetini de kullanabilirsiniz, Lync Online içerisinde aşağıda da görülebileceği gibi 2 paket bulunmaktadır. Paket özelliklerini ve kapasite kıyaslamasını da görebilirsiniz.

 

 clip_image004

Lync Online paketlerinde Enterprise Voice (VOIP/SIP entegrasyonu) fonksiyonu ve On-Prem’ de kullandığınız Sharepoint sunucunuzla entegrasyon özelliği bulunmamaktadır (Office 365 içerisindeki Sharepoint servisi kullanılabilmektedir).

 

Teknik olarak kıyasladığımızda en belirgin farklar aşağıdadır (bunların dışındaki özellikler tamamen aynıdır);

 

 

 

 

Özellikler

On-Premises Lync Server 2013

Lync Online Plan 1

Lync Online Plan 2

CDR ve QOE raw log dosyalarına erişim

Evet

Hayır

Hayır

IM logları ve Ses Arama kaydı/loğları

Evet

Hayır

Hayır

SIP & PSTN trunks Entegrasyon

Evet

Hayır

Hayır

UCMA/UCWA/SDK Entegrasyon

Evet

Hayır

Hayır

PowerShell Erişim

Evet

Bazı komutlar

Bazı komutlar

Persistent Chat

Evet

Hayır

Hayır

Toplantı Katılımcı Sayısı

1000

250

XMPP Federasyon

Evet

Hayır

Hayır

Media Bypass, Call Admission Control, QoS

Evet

Hayır

Hayır

PBX Entegrasyon

Evet

Hayır

Hayır

 

 

Exchange ve Lync Sunucularınızı Hybrid olarak kullanabilirsiniz yani Exchange sunucunuz On-Prem ve Lync Online birlikte aşağıdaki gibi kullanılabilir.

clip_image006

Lync Online kurulum ve konfigürasyon oldukça basittir, Lync Online paketini aldıktan sonra sizden bazı DNS kayıtları oluşturmanız istenecektir , DNS kayıtlarının tamamlanmasından sonra Lync client yazılımı artık kullanıma hazırdır. Varsayılan olarak Şirket dışı domainlerle ve Skype ile federasyon kapalıdır. Açmak için, Office 365 Portal üzerinde sırasıyla External Sharing-Lync  ve sağ bölümde  Let people in your organization use Lync to contact people in other organizations seçeneğini seçebilirsiniz. Bu seçenek aktif edildikten sonra Şirketiniz dışındaki herhangi bir organizasyona ait Lync kullanıcısı sizin SIP adresiniz ile Anlık Mesajlaşma başlatabilecektir. Except for blocked domains bölümünde görüşmek istemediğiniz SIP domainlerini belirtebilir ya da Only for allowed domains kısmında belli domainlerin sizinle görüşmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer Skype ve diğer Public IM Servisleriyle de Anlık Mesajlaşma hizmetini kullanmak istiyorsanız Turn on communication with Skype users and other Public IM service providers kutucuğunu seçebilirsiniz.

 

clip_image008

 

Görüldüğü gibi Lync Online kurulum ve yapılandırma oldukça basittir ama Enterprise Voice kullanan şirketlerde On-Prem’ de sunucu bulundurma zorunluluğu öyle görünüyor ki uzun zaman daha devam edecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu