Haberler

Akıllı Telefon Satışlarında Düşüş Sürüyor

Canalys isimli popüler araştırma şirketi 2022’nin ikinci çeyreğinde gerçekleşen akıllı telefon satışlarına ilişkin analizini açıkladı. Analiz, piyasadaki daralmanın devam ettiğine işaret ediyor. Detaylar haber içeriğimizde.

Akıllı telefon pazarında pandemiden bu yana ciddi bir daralma söz konusu. Pandeminin yanı sıra çip krizi, sevkiyat sorunları ve insanların maddi durumlarındaki değişiklik pazardaki küçülmeyi daha büyük bir boyuta taşımaya devam ediyor. 50’den fazla ülkede pazar araştırmaları ve analizler yapan Canalys isimli şirket, 2022’nin ikinci çeyreğini kapsayan akıllı telefon satışlarına ait analizini açıkladı.

Akıllı telefon satışlarında %9 düşüş gözlendi

Akıllı telefon satışlarında dönemlik değişimler (Görsel Canalys’ten temin edilmiştir.)

Canalys’nin araştırmasına göre 2022’nin ikinci çeyreğinde akıllı telefon satış rakamları, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %9 oranında düşüş gösterdi. Pazarda ilk çeyrekte de %11 oranında bir düşüş gözlenmişti. Canalys’te analist olarak görev yapan Runar Bjørhovde düşüşe ilişkin şu açıklamalarda bulundu;

Akıllı telefon pazarında ilk çeyreğin ardından rakamlar, üreticilerin daha temkinli davranmalarına neden oldu ve ikinci çeyrekte kendilerini gözden geçirmek zorunda kaldılar. Ekonomik dalgalanmalar, talebin durgun olması ve stok yığılmaları üreticilerin yılın geri kalanı için tekrar düşünmelerine neden oldu. Orta ve üst segmentte telefon üretimi çok fazla yaşandı ancak kullanıcıların satın alma tercihleri artık değişti ve alt segment cihazlara yöneldiler. Bu da firmaların bundan sonraki süreçte alt segmente yönelmeleri için açık bir ipucudur.”

Araştırma şirketine göre pazardaki düşüşün nedeni üreticilerin yanlış segmentte yoğunlaşması. İnsanların alım gücü düştüğü için daha düşük özellikte cihazlar için bütçe ayırıyorlar. Bir diğer neden olarak ise artık daha sağlam ürünler üretildiği ve doğru orantılı olarak insanların telefon değiştirme sıklığının azalması. Ancak pazarda en çok satılan akıllı telefon modellerine bakıldığında ilk sırada Samsung’un A serisi, ikinci sırada ise iPhone 13 serisi bulunuyor.

Siz de akıllı telefon piyasasının daralma nedenleri ile ilgili görüşlerinizi yorum kısmından yazabilirsiniz.

Kaynak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu