Haberler

AMD Nvidia’nın DLSS Teknolojisine Ucuz Bir Alternatif Duyurdu, FidelityFX

AMD’nin duyurduğu FidelityFX Süper Çözünürlük tekniği, desteklenen oyunlarda parformans ve görüntü kalitesi artışı sağlayacak. FidelityFX 22 haziranda çıkarılacak. Firmanın Computex Taipei’de yaptığı sunumda özellik hakkında daha fazla bilgi verildi. Fakat yazılımın ne kadar etkili olacağı şu an için belirsiz.

Yapay zeka ile çalışan süper örnekleme AMD’nin GPU’ları ile Nvidia’nınkiler arasındaki en büyük fark. Nvidia’nın DLSS (Deep Learning Super Sampling) tekniği, nöral ağları kullanarak düşük çözünürlüklü görüntüleri gerçek zamanlı olarak yüksek kaliteye yükseltiyor. Böylece  oyunlar performans kaybı olmaksızın 4K görüntü verebiliyor. Nvidia DLSS’i 2018 yılında RTX 20- ekran kartı serisiyle piyasaya sürmüştü. O günden beridir de desteklenmeye ve performans artışı sağlamaya devam ediyor. 50’den fazla oyun DLSS destekliyor.

AMD super sampling üzerinde çalıştığını ilk olarak RX 6000 serisi ekran kartlarını duyurduğunda açıklamıştı. Firma şu an için özellik hakkında teknik detaylar vermiyor. Ama özelliğin açık kaynak olacağını ve 10’dan fazla oyun stüdyosunun ve oyun motorunun FidelityFX’i desteklediğini söylüyor.

FSR 4 seviye yükseltme destekleyecek. AMD’nin kendi testlerinde, Godfall’u RX 6800 XT ile çalıştırırken, en yüksek grafik ayarlarında ve ışın izleme açık iken, performans modunda 150fps alındı.  Bu normalde alınan 49fps üzerinde dev bir artış. Dengeli, Kalite ve Ultra Kalite modlarında ise sırasıyla 124, 99 ve 78 fps değerleri elde edildi.

FSR’ın açık kaynak kodlu olması sebebiyle aynı anda Nvidia’nın GPU’larında da çalışacak. Bu kartlara DLSS desteğine sahip olmayan GTX 1000 serisi GPU’lar da dahil.

AMD Godfall’da, kalite modunda %41 performans artışı olduğunu, kare oranının 27fps’den 38fps’ye arttığını iddia etmekte. AMD testlerinde, Steam kayıtlarında en yüksek sayıda kullanıldığı gözüken GTX 1060 ekran kartını kullanmış.

AMD’nin FSR tekniğinin en büyük avatajı şu an için Nvidia’nın görmezden geldiği 1000, 1600 serisi ekran kartlarını da desteleyecek olması. Nvidia’nın hem yazılım hem de donanım bazında çalışan DLSS’i biraz daha etkin gibi gözükse de şu an için AMD’nin FSR’ının gerçekten nasıl gözükeceği bilinmiyor.

Açıkcası sürekli fahiş fiyatlı üst seviye ekran kartı pompalayan, fiyatları özellikle yukarı çeken, piyasada ürün dar boğazı yaratan Nvidia’ya rağmen, rakibi olan firmanın PC kullanıcılarının faydasına çalışıyor olması sevindirici.

Kaynak: theverge.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu