Windows Server

Windows Admin Center – Project Honolulu

Windows Admin Center, Sunucu, Cluster, hyper-converged alt yapıları veya Windows 10 bilgisayarları yönetmek için tasarlanmış web temelli bir uygulamadır. Aslında buradaki temel amaç değişen ve gelişen teknoloji ile beraber Microsoft Sistemleri yönetmek için kullandığımız mmc yönetim konsollarının gereksinimleri karşılayamıyor olmasıydı. Bulut teknoloji ile beraber daha büyük sunucu ortamlarının merkezi yönetimi, on-prem veya bulut ortamlarının birlikte yönetilmesi, hyper-converged gibi yeni sunucu alt yapılarının yaygınlaşması, pek çok alt yapı ürününün artık ara yüz olmadan kullanımının benimsenmesi gibi pek çok nedenden ötürü artık yeni bir yönetim platformu ihtiyacını daha çok hissettiğimiz bu dönemde Microsoft tamda ihtiyacımıza cevap verecek Windows Admin Center ürününü 12 Nisan 2018 itibari ile duyurdu. Aslında biz MVP summit nedeni ile Seattle ziyaretimizde bu tarihi biliyor olsak ta malum NDA kapsamında olduğu için bu bilgiyi sizler ile daha önce paylaşamadık.

Peki temel olarak Windows Admin Center’ ı incelemek gerekir ise bize neler sunar?

·         Simple & lightweight 

·         Built for the future

·         Secure management

·         Extensibility

·         Manage hyper-converged clusters

·         Azure integration

·         Manage from anywhere

·         Complements existing solutions

·         Familiar functionality

 

Simple& lightweight 

Öncelikle web temelli bir yönetim konsolu olduğu için artık web browser çalıştırabildiğiniz her türlü istemciden yönetim konsoluna erişmeniz mümkün, ayrıca ortalama 5dk gibi çok kısa bir sürede yükleyebilir ve hedef makine için ek bir ayar yapmanıza da gerek kalmaz.

Built for the future

Azure başta olmak üzere Hyper-Converged gibi yeni teknolojiler ile tam uyumlu çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

Secure management

Rol tabanlı erişim denetimi sayesinde hangi yöneticilerin hangi yönetim özelliklerine erişebileceğine siz karar verebiliyorsunuz. Bu sayede gereksiz yetki paylaşımı yapmamış olursunuz.

Extensibility

Microsoft SDK üzerinden 3. parti yazılım geliştiricileri için Windows Admin Center’ a eklenti geliştirmesine imkân tanımaktadır. Özetle Microsoft ürünü aslında genişlemeye açık olarak tasarlamıştır.

Manage hyper-converged clusters

Windows Admin Center, hyper-converged sistemler için sanal makine, depolama ve network yönetimini merkezi olarak sunmaktadır.

Azure integration

Windows Admin Center Azure entegrasyonu sayesinde Azure Activity Directory, Azure Backup, Azure Site Recovery ve daha pek çok servisi merkezi bir ortamdan yönetebiliyorsunuz.

Manage from anywhere

Windows Admin gateway özelliği sayesinde güvenli bir şekilde Windows Admin Center’ ı internete açarak istediğiniz yerden sunucu yönetimini gerçekleştirebilirsiniz.

Complements existing solutions

Windows Admin Center mevcut System Center ve Azure Operations Management Suite ile entegre çalışarak mevcut yönetim kapasitesini kolaylıkla arttırabilmektedir.

Familiar functionality

Geleneksel Windows Server Manager, Denetim Masası veya MMC temelli yönetim araçları ile birebir benzerlik gösterdiği için (görsel anlamda değil yönetim anlamında) adaptasyonu son derece kolaydır. Örneğin bir sistem uzmanının ürünü keşfetmesi ortalama 5dk da sürmektedir çünkü geleneksel araçlar ile benzer şekilde Windows Firewall, Windows Update, Registry vb. ayarları daha modern bir ara yüzden yönetmemizi sağlamaktadır.

 

Peki ilk aklınıza gelen soru belki System Center Yönetim ailesi varken Windows Admin Center nasıl konumlandırılacak?

clip_image002

Windows Admin Center, Server Manager veya MMC gibi kutu içi (in-box) yönetim araçlarının modern bir evrimidir. Özetle alışık olduğumuz ürün ile beraber gelen yönetim araçlarının en modern halidir. Yukarıdaki resimde de özetlendiği gibi aslında küçük veya büyük her şirket organizasyonu için kullanılacak temel bir yönetim aracıdır. Küçük işletmelerde genelde başka bir alternatif olmadığı için tek başına kullanılırken büyük organizasyonlarda System Center, Hybrid ortamlarda ise Azure Operations Management Suite ile beraber kullanılmaktadır.

Peki Windows Admin Center ile hangi işletim sistemlerini yönetiyoruz? Desteklenen işletim sistemleri aşağıdaki gibidir;

Windows Server 2016, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2012, Windows 10

Windows Admin Center’ ın ek bir özelliği Windows Admin Center Gateway olup aşağıdaki gibi bir senaryo sayesinde tüm sunucu ve istemci ortamınızı güvenli bir şekilde internete açarak yönetebilirsiniz.

clip_image004

Bu senaryoda Windows Server işletim sistemi üzerine Gateway rolünü yüklüyoruz ve daha sonra firewall üzerinden HTTPS trafiğini web portalına yönlendirmeniz yeterli oluyor. Yani gateway LAN tarafında, Windows Admin Center Web portalı ise DMZ bölgesinde olabilir.

Peki Windows Server 2019 ile beraber gelecek olan bu ürün şu anda ücretli mi? Tabiki hayır, ayrıca download edilebilen bu ürün tamamen ücretsizdir. Hali hazırda kullandığımız RSAT araçları kalkıp artık Windows Admin Center mı kullanacağız? Hayır RSAT hayatına devam edecektir ancak sunduğu ek özellikler nedeni ile tabiki Windows Admin Center Tercih Nedeni olacaktır. Windows Admin Center, Windows Server Manager ile şu anda sunulan yönetim özelliklerinden aşağıdaki başlıklarda yönetim imkânı sunmaktadır;

 

•Displaying resources and resource utilization

•Certificate Management

•Managing Devices

•Event Viewer

•File Explorer

•Firewall Management

•Configuring Local Users and Groups

•Network Settings

•Viewing/Ending Processes and Creating Process Dumps

•Registry Editing

•Managing Windows Services

•Enabling/Disabling Roles and Features

•Managing Hyper-V VMs and Virtual Switches

•Managing Storage

•Managing Windows Updates

•PowerShell console

•Remote Desktop connection

•Storage Replica

Bunlara ek olarak Server Manager’ dan ayrılan aşağıdaki ek yönetim özellikleri de barındırmaktadır.

Computer Management

Failover Cluster Manager

Hyper-Converged Cluster Manager

Şimdi en sık sorulan sorulara cevap verelim;

 

Windows Admin center aynı zamanda Server 2012 ve 2016 üzerindeki Hyper-V rolünü de tam desteklemektedir. Ancak her iki ortam içinde aşağıdaki makaledeki gibi bir takım ön gereksinimler yer almaktadır.

 

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/manage/windows-admin-center/deploy/prepare-environment

 

Bir diğer soru ise Windows 2008 desteği? 2020 yılında Windows 2008 desteğinin biteceğini düşünürseniz bu konuda şu anda bir çalışma olmadığını tahmin edebilirsiniz.

 

Linux desteği gelecek mi? Şu anda planda yok.

 

Hangi internet tarayıcıları ile çalışmaktadır?

 

Windows 10 1709 üzerindeki Edge ve Google chrome ile sorunsuz çalışmaktadır.

 

İnternet veya Bulut gereksinimi var mı?

 

Hayır, tamamen on-prem çalışabilen bir konsoldur.

 

Yükleme gereksinimleri nelerdir?

 

Bunun aslında deployment makalemde anlatacağım ama özetle Windows 10 1709 veya Windows Server 2016 üzerine kurulabilir. Yöneteceği sunucularda ise Management Framework 5.1 yüklü olmasını ister, onun dışında IIS ve benzeri herhangi bir gereksinimi yoktur.

 

Storage Spaces Direct yönetimini destekliyor mu?

 

Şu anda hayır

 

Evet bu son soru-cevap ile makalemin sonuna geldik, umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemde görüşmek dileğiyle.

 

Kaynak;

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/manage/windows-admin-center/understand/faq

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu