Blog

VPN’ler Verilerinizi Ne Kadar Koruyor?

Erişim yasağı olan site ve uygulamaları kullanmak için VPN hizmetlerine başvurmak artık dünya çapında elzem hale gelmişken, bu tarz teknolojik yardımcıların bizim başımıza ne kadar sorun açabileceğini de konuşmazsak olmaz.

Özellikle TikTok ve WeChat gibi uygulamaların Çin hükümeti için tüm dünyadan veri topladığı, hatta ABD ve Hindistan gibi ülkelerde yasaklandığını da düşünürsek VPN sektörünün gördüğü rağbeti biraz da olsa hayal edebiliriz.

İnternete bağlı olmak demek özel hayatınızın olmaması demek. Bu artık kabul görmüş bir kavram. İnternet servis sağlayıcınız verilerinizi satıyor, hükümet hareketlerinizi izliyor ve teknoloji devleri sizin hakkınızda tonlarca bilgi topluyor. Bu takipten kaçmaya çalışan kişiler de tabii ki VPN hizmetlerine sarılıp kendini güvende hissediyor.

Vaktinde beyaz yakalı çalışanların evden veya iş gezisi sırasında uzaktan ofis ağına güvenli bağlanması için geliştirilen VPN sistemi, artık halkın geneline yayılmış halde. Bugünlerde internet trafiğimizi gizlemek veya streaming hizmetlerini sansürsüz kullanmak için başvurduğumuz basit bir aygıt oldu VPN.

Basitçe anlatırsak VPN dediğimiz sistem, sizin internet trafiğinizi şifrelenmiş bir hattan geçirerek VPN sunucusuna aktarıyor. Lakin kendinizi anonim zannetseniz de bu veriler bir şekilde birilerine ulaşıyor. İnternet servis sağlayıcınıza gitmeyen veriler VPN servis sağlayıcınıza gidiyor, yani sonuç pek farklı değil. Madem internetinizi sağlayan firmaya güvenmiyorsunuz, VPN hizmeti aldığınız yere neden güveniyorsunuz? Güvenmeyin. Neden mi? Çünkü hâlâ izleniyorsunuz.

Bu konuda başınıza bela olabilecek ilk şey tabii ki bedava VPN’ler. “Eğer bir şey bedavaysa, ürün sensindir” ya da “ucuz etin yahnisi yavan olur” gibi sözler bu durumu iyi özetliyor. Ücretsiz VPN hizmeti veren firmalar sizden para almasa da sizin sırtınızdan para kazanıyorlar. Sizden toplanılan bütün verileri reklam şirketlerine satan bu firmalar, size özel reklam kampanyaları hazırlanmasına yardımcı oluyor.

Ücretli VPN’ler de pek farklı değil. Örneğin UFO VPN “biz veri tabanlarımızda kullanıcı verisi tutmuyoruz” dese de internete sızan milyonlarca UFO VPN verisi arasında birçok kullanıcının hareketi netçe görülüyordu. Yani kısacası hiçbir firmaya tamamen güvenmemek gerek. Para karşılığı ne kadar güvenlik vadetseler de gerçeği bilmemiz pek muhtemel değil.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu