Exchange Server

Exchange Server 2010 SP3 Yenilikleri ve Kurulumu – Installing Exchange Server 2010 Service Pack 3

 

 

Uzun süredir beklediğimiz Exchange Server 2010 SP3 12 Şubat 2013 itibari ile yayınlandı. Aslında uzun süredir bekliyor olmamızın ana amacı Exchange Server 2013 geçişleri içindi. Yani yeni bir özellik veya mevcut durumda çok kritik bir sorun yoktu. Zaten çok kritik bir sorun olması durumunda malum services pack yerine rollup ile bu sorun düzeltilirdi ki bu tür sorunlar düzeltilmiştir.

 

Peki, neden bu kadar uzun bir süredir bekliyoruz? Çünkü günün sonunda bu yamanın çıkışı Exchange 2010 sistemlerini Exchange 2013 sistemleri ile birlikte çalışması için hazır hale getirecekti. Ancak benzer bir durum Exchange 2013 içinde gerektiği için aslında beklenen bir değil iki adet yükseltme paketi idi. (Exchange 2013 için çıkarılacak olan CU1, yani cumulative update 1.  de 4 Şubat 2013 tarihinde yayınlandı.)

 

Peki, gelelim SP3 bize neler sağlıyor?

 

Öncelikle SP3 paketi bundan önceki tüm güncelleme ve özellikleri içeren tam bir yükleme paketi olduğundan direkt olarak yüklenebilir. Yani sıfır bir Exchange 2010 kurulumu içinde siz SP3 kurulum dosyalarını kullanabilirsiniz.

 

Eğer siz daha önce hiç Exchange server kurulmamış bir makinede setup çalıştırırsanız yeni bir kurulum yapılacaktır, eğer SP2 veya öncesi hali hazırda Exchange 2010 kurulu ( RTM dahil ) bir yapıda çalıştırırsanız bu durumda ise yükseltme işlemi gerçekleştirilecektir.

 

SP3 ile gelen yeni özellikler ise aşağıdaki gibidir.

 

1 – Exchange Server 2013 ile birlikte çalışma özelliği sunmaktadır. Exchange 2010 sürümünden 2013 sürümüne in-place upgrade desteklenmemektedir. Bu nedenle geçiş için mutlaka bu iki Exchange server sürümü birlikte çalışmalıdır. SP3 ile birlikte artık 2010 sürümü için 2013 sürümü ile birlikte çalışma desteği gelmiştir.

 

2 – Exchange Server 2010 bildiğiniz gibi 2008 R2 üzerine kurulup çalıştırılıyor genellikle. Ancak Yeni nesil sunucu işletim sistemi 2012 için henüz desteği bulunmuyordu. Bir takım kayıt defteri değişiklikleri ile beraber kurulum yapılsa da aslında bu desteklenen bir kurulum değildir. SP3 ise direkt olarak Server 2012 üzerinde kurulum desteklemektedir. (SP3 kurulum dosyasını direkt olarak çalıştırarak temiz bir Exchange 2010 kurulumu yapabilirsiniz.)

 

 

Son durumda desteklenen işletim sistemleri tablosu aşağıdaki gibidir;

 

 

image001

 

 

 

3 – Internet Explorer 10 desteği sayesinde ECP ve OWA sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.

 

4 – OWA üzerinde “Sent Items Management” özelliği eklenmiştir. SP3 den önce OWA üzerinden gönderdiğiniz “send as” veya “on behalf of” mailleri sizin “sent items” klasörüne kayıt ediliyordu. Ama aslında yerine mail attığınız kişinin bundan haberi olmuyordu. SP3 ile birlikte artık bu gönderdiğiniz mail hem sizin “sent items” klasörüne hem de yerine mail attığınız kullanıcının “sent items” klasörüne düşmektedir.

 

Bu ayarı OWA – Options bölümünden yapabilirsiniz.

 

 

image002

 

 

 

Yine SP3 ile ilgili forum üzerinde bir takım soruların sıklıkla sorulduğunu gördüm, bu nedenle aşağıdaki gibi birkaç hazır soru-cevap bilgisini sizlerle paylaşıyorum;

 

Soru: SP3, Exchange Server 2010 SP2 RU6 güncellemesini içeriyor mu?

 

Cevap: Evet, SP3 cumulative bir update olduğu için daha önce çıkan rollup ve service pack’ leri içermektedir. RU6, SP3 ile aynı tarihte yayınlanmıştır (12.02.2013).

 

Soru: SP3’ ü yüklemeden önce SP1, SP2 yada herhangi bir Rollup yüklemeye gerek var mıdır?

 

Cevap: Gerek yoktur. Çünkü SP3 cumulative bir update’tir.

 

Soru:SP3, Windows Management Framework 3.0 ve PowerShell 3.0 ile uyumlu mudur?

 

Cevap: Hayır, Windows Server 2012’de WMF ve PS 3.0 kullanılmaktadır ve desteklenmez. SP3 için PS 2.0 gereklidir ve PS 2.0 kullanır.

 

Soru: SP3, AD Schema güncellenmesi gerektiriyor mu?

 

Cevap: Evet, SP3 AD schema’da bazı güncellemeler yapmaktadır.

 

Soru: Exchange Server 2010 organizasyonun SP3 sonrasında Exchange Server 2013 RTM kurulabilir mi?

 

Cevap: Evet?

 

Soru: Windows Server 2012 üzerinde Exchange Server 2010 SP3 desteklenmektedir. Windows 2008/2008 R2 sunucumu SP3 sonrasında Windows Server 2012’ye yükseltebilir miyim?

 

Cevap: Hayır, Exchange kurulumundan sonra işletim sistemi yükseltilmesi desteklenmez.

 

Gelelim nasıl yükleyeceğimize.

 

Öncelikle SP3 yüklemesi Active Directory tarafında Schema güncellemesi yapacağı için mevcut AD ortamının bir yedeğini alınız.

 

Yukarıda da paylaştığım gibi SP3 bundan önceki tüm SP leri içerdiği için siz direkt RTM versiyonu için de SP3’ e geçiş yapabilirsiniz. Böyle bir durumda veri tabanlarının versiyonlarının güncellenmesi için SP geçişi boyunca veri tabanları dismount konumuna gelecektir. Bu veri tabanı başına yaklaşık 30dk lık ek bir yükleme süresi demektir. Bu konuya dikkat etmek gereklidir. Eğer kurumsal bir şirket organizasyonunda çalışıyorsanız zaten DAG mimariniz olacağı için öncelikle node’ lardan birini pasif duruma çekip üzerinde SP3 geçebilirsiniz, daha sonra sırası ile diğer node larada benzer şekilde geçiş yaparak kesintisiz bir yükleme yapma imkânınız var. Ancak tek bir sunucunuz var ise bu durumda ister istemez bu yükleme sırasında kesinti yaşanacaktır.

 

DAG konusunda bir ek bilgi daha vermek istiyorum. Posta kutularını eski sürüm bir DAG üyesinden yeni sürüme geçirebilirsiniz. Yani sahip olduğunuz DAG üyelerinden biri üzerindeki tüm aktif kopyaları diğer sunuculara gönderip bunun üzerine SP3 kurduktan sonra diğer eski sürüm SP2 veya öncesi yüklü DAG üyesi mailbox sunucularından posta kutularının aktif kopyalarını bu yeni yani SP3 yüklü sunucuya taşıyabiliriz. Ancak bu taşımadan sonra bu aktif kopyaları eski sürüm bir DAG üyesine taşıyamazsınız.

 

Bu süreci takip etmek istiyorsanız ( veri tabanı güncelleme sürecini ) sunucu üzerindeki uygulama loğlarından ( application event logs ) 1185 nolu olayı takip edebilirsiniz.

 

Ancak SP yükleme işlemini SP1 veya SP2 den yapıyorsanız bu tür bir gecikme ve güncelleme işlemi yapılmayacaktır. Çünkü hali hazırda SP1 ile zaten schema güncellenmiştir. Bu nedenle süre daha kısa olacaktır ve olay günlüklerinde de herhangi bir 1185 nolu kayıt oluşmayacaktır.

 

Yükleme için desteklene işletim sistemleri aşağıdaki gibidir.

 

Server 2008 SP2

Server 2008 R2

Server 2012

Peki, gelelim kurulum adımlarına. Öncelikle ilk vermek istediğim bilgi SP3 aslında temel bir kurulum içermektedir. Yani Server 2012 üzerine Exchange Server 2010 kurmak için SP3 indirip direkt kuruluma geçebilirsiniz. Bu ilk olarak kulağa biraz garip gelebilir. Bunun temel sebebi ise indirdiğiniz bir Exchange 2010 ISO dosyası ortalama 4.5GB dır. Peki, nasıl oluyor da 500mb lık bir dosyaya kurulum sığıyor. Çünkü ISO içerisinde dil paketleri de olduğu için son derece büyük, oysaki SP yi zaten dile göre indirdiğiniz için sadece indirdiğiniz dil içeri bulunmaktadır.

 

image003

 

 

Gördüğünüz gibi ISO “MultiLang” yani çoklu dil destekliyor.

 

SP paketi ise aşağıdaki gibi

 

 

image004

 

 

Açtığınızdaki boyutu ise 1.45GB’ dır.

 

Kuruluma geçelim, kurulum için öncelikle dağınık bir rol mimariniz var ise aşağıdaki sıraya göre SP3 geçişlerini yapmalıyız.

 

  1. Client Access servers
  2. Hub Transport ve Edge Transport servers
  3. Mailbox servers
  4. Unified Messaging servers

Yine yükleme öncesi ilk olarak AD Schema genişletme işlemini yapalım.

Exchange Server Schema Versiyonları Aşağıdaki gibidir;

 

 

image005

 

 

 

Bunu aşağıdaki şekilde ADSIEDIT ile kontrol edebilirsiniz;

 

 

image006

 

 

 

image007

 

 

 

Benim Schema versiyon numaram Exchange Server 2010 SP3 dür.

 

Dsquery komut seti ile de bunu kontrol edebiliriz.

 

dsquery * CN=ms-Exch-Schema-Version-Pt,cn=schema,cn=configuration,dc=cozumpark,dc=local -scope base -attr rangeUpper

 

image008

 

 

C:\hakanuzuner\Ex2010SP3>setup.exe /PrepareAD

 

image009

 

 

Tabiki bu işlemden önce yukarıda da paylaştığım gibi AD yedeğini almayı unutmayın.

 

Eğer CAS Array yapınız var ise ilk olarak yükleme yapacağınız sunucuyu CAS Array’ den çıkarın, yükleme yapın ve ardından tekrar Array’ e alın.

 

Ayrıca sunucu üzerinde Forefront Protection for Exchange ürünü var ise FSCutility ile öncelikle bunu disable yapın.

 

FSCUtility /status  – Durumu kontrol etmek için

FSCUtility /disable – Kapatmak için

FSCUtility /enable – Açmak için

 

Komutu çalıştıramazsanız eğer forefront’ un kurulduğu dizine giderek deneyin.

 

Kuruluma başlamadan önce yine Exchange organizasyonunuz için PowerShell Execution Policy durumunu kontrol ediyoruz.

 

Get-ExecutionPolicy –list

 

image010

 

 

Bunun sebebi belki ortamınızdaki bu bilgiyi GPO ile değiştiriyor olabilirsiniz. Eğer durum yukarıdaki gibi değil ise elle bunu unrestricted olarak ayarlayıp, kurulum sonrası tekrar eski haline alabilirsiniz.

 

 

Set-ExecutionPolicy –unrestricted

 

 

Eğer bu adımı kaçırırsanız kurulum ekranında bir uyarı alacaksınız. Bu konuda aşağıdaki gibi bir makale bulunmaktadır.

 

 

http://support.microsoft.com/kb/2810617/en-us

 

Peki, kurulumu çalıştıralım.

 

 

image011

 

 

 

Install Microsoft Exchange Server upgrade linkine tıklayalım.

 

 

image012

 

 

 

image013

 

 

 

image014

 

 

 

image015

 

 

 

image016

 

 

 

 

Evet, son olarak Logları kontrol etmenizde fayda var. Ayrıca servislere girip servislerin çalışıyor olduğunu da kontrol etmenizde fayda bulunmaktadır.

 

Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere ese kalın.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu