Haberler

FTX Borsasının Türkiye’deki Varlıklarına El Konuldu!

Kripto para borsası FTX, son dönemde yaşanan likitide sorunlarının ardından ABD’de iflas başvurusunda bulunmuştu. Geçtiğimiz hafta şirketin Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgili soruşturma başlatıldığını kamuoyuna duyuran MASAK, ikinci bir duyuru ile FTX borsasının Türkiye’de bulunan varlıklarına el koyulduğunu açıkladı. Detaylar haberimizde.

FTX soruşturması Masak - Kasım 2022

Bahama merkezli olarak kurulan ve global olarak faaliyet gösteren FTX borsası, son aylarda likitide sorunları ile gündeme gelmeye başladı. Kullanıcılardan gelen para çekim taleplerini karşılayamayan borsa 11 Kasım 2022 tarihinde Amerika’da iflas başvurusunda bulundu ve şirketin CEO’su istifa edip kaçtı. Süreç boyunca yaşananları Kripto Para Borsası FTX İflas Başvurusunda Bulundu başlıklı haberimizden inceleyebilirsiniz.

FTX Türkiye mal varlıklarına el konuldu

Türkiye’deki kullanıcılarına kademeli olarak ödeme yapmaya başlayan FTX TR, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Komisyonu (MASAK) tarafından incelemeye alındı. 15 Kasım’da soruşturma başlatan MASAK, yaptığı ikinci bir açıklama ile borsanın Türkiye’de bulunan mal varlıklarına el konulduğunu açıkladı.

FTX’in müşteri emanetlerini usülüne uygun şekilde korumadığı, usülsüz yöntemlerle yurtdışına para aktarıldığı ve ve gerçekte olmayan varlıkların borsada alınıp satıldığına hükmeden MASAK, Sam Bankman-Fried ve diğer kişilerin Türkiye’de bulunan mal varlıklarına el koydu. El koyulan paranın miktarı ile ilgili ise herhangi bir açıklamaya yer verilmedi.

MASAK tarafından FTX.com Ticari Unvanıyla Faaliyet Gösteren Kripto Varlık Alım Satım Platformu Hk. başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Bilindiği üzere 14 Kasım 2022 tarihinde Başkanlığımızca yapılan bir duyuruda, FTX.com ticari unvanıyla faaliyet gösteren küresel kripto varlık alım satım platformunun ilişkili olduğu gerçek ve tüzel kişiler nezdinde, Başkanlığımıza kanun ve mevzuat uyarınca verilen görev ve yetkiler çerçevesinde bir inceleme başlatıldığı ve söz konusu ilişkili kişi ve kurumların bankalar, elektronik para kuruluşları, kripto varlık hizmet sağlayıcıları vb. yükümlüler nezdindeki hesaplarına yapılan işlemlerin, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un (5549 s.Kn.) 19/A maddesi kapsamında askıya alındığı, son olarak Başkanlığımız incelemelerinin ivedilikle neticelendirilerek ilgili adli ve idari mercilerle paylaşılacağı hususları kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Konuyla ilgili olarak Başkanlığımızca devam eden incelemeler neticesinde bu aşamada;

  • Müşteri emanetlerinin usulüne uygun olarak muhafaza edilmediği,
  • Gerçeğe aykırı iş ve işlemlerle müşteri emanetlerinin başkaca kişi veya kişiler uhdesine geçirildiği veya yurtdışına çıkarıldığı,
  • Müşterilere gerçekte olmayan kripto varlıkların aldırılıp sattırıldığı, olağan bir piyasa işleyişine aykırı bir biçimde piyasalardaki arz ve talebin fiktif bir biçimde yönetildiği

hususlarına yönelik kuvvetli suç şüphesine ulaşılmış olup, Başkanlığımızca, FTX.com’un ülkemizde ilişkili olduğu gerçek ve tüzel kişileri doğrudan veya dolaylı olarak kontrolü altına bulunduran Samuel Benjamin BANKMAN-FRIED adlı şahıs başta olmak üzere diğer başkaca kişiler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer alan çeşitli öncül suçlar ve 282’nci maddesinde yer alan suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçundan soruşturma başlatılması ve şüpheli malvarlıklarına 5549 s.Kn’un 17’nci maddesi kapsamında elkoyulması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunulmuştur. Anılan başvurumuz neticesinde, şüpheliler hakkında adli soruşturma açılmış ve şüphelilerin malvarlıklarına elkoyma tedbiri uygulanmıştır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu