Microsoft Azure

Azure Virtual Machine Availability Zones Kavramı ve Konfigürasyon İşlemleri

Availability Zones yani ” Kullanılabilirlik Alanları ” anlamına gelmektedir. Biraz Availability Zones kavramını tanımaya çalışalım o halde:

Organizasyon yapınızda bulunan kesintisiz çalışması gereken uygulamalarınızı ve organizasyonunuz için hayati öneme sahip verilerinizi Datacenter Kesintisi, Arıza ve Problemleri gibi durumları yaşamamanız için Azure tarafından tasarlanmış ve önerilen hizmettir.

Availability Zones, Organizasyonunuzun bulunduğu veya bulunacağı Azure Bölgenizdeki yukarıda bahsetmiş olduğumuz uygulamaları ve verilerinizi fiziki olarak farklı konumdaki veri merkezinde barındırılmasını sağlamaktadır. Bu alanlar, birbirinden bağımsız enerji, soğutma ve network altyapısı gibi yaşamsal bileşenlerle donatılmış bir veya birden çok veri merkezinden oluşmaktadır. Organizasyon Yapınızda bulunan ve bulunacak Her bir Availability Zones birbirinden izole haldedir. Bir bölgede kesinti durumu yaşandığında diğer bölge hizmete devam etmektedir. Microsoft Azure, bu anlamda diğer Servis Sağlayıcılardan daha iyi bir SLA değeri sunmaktadır. Bu SLA değeri, %99,99 oranında Virtual Machine ( Sanal Makine ) hizmet süresi SLA’sını sağlamaktadır. Bu SLA süresiyle alakalı taahhüt edilen hükümleri aşağıdaki link aracılığıyla inceleyebilirsiniz:

https://azure.microsoft.com/tr-tr/support/legal/sla/virtual-machines/v1_9/

Ayrıca bu Kullanılabilirlik Alanları hizmeti veren Bölgeler, altyapılarında yüksek hızlı değerlere sahip, Özel Fiber Optik Bağlantılar aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurmaktadır. Bu bölgedeki uygulamalarınız ve verileriniz Availability Zone’larda Replike edilmektedir.

Organizasyonunuzdaki uygulamalarınız ve verilerinizin devamlılığını sağlamak ve kesintisiz bir yapı sağlamak için Availability Zone’larda Compute, Storage, Network ve veri kaynaklarınızla beraber diğer bölgelerde replike yapabilmek olanağınız olduğunun yukarıda bilgisini vermiştik. Bölgeler arasında Veri Aktarımı ve Replike Hizmetlerinin organizasyonunuza maliyeti olacağının bilgisini vermek isterim.

Peki Availability Zone yapımızı organizasyonunuz için en verimli olarak nerede kullanabiliriz? O halde açıklayalım: Yapımızda önem derecesi yüksek ve üzerinde kritik servisler koşan Sanal Makineler ( Virtual Machines ), Yönetilen Diskler ( Managed Disk ), Yük Dengeleyicileri ( Load Balancer ) ve SQL Database’lerinizde kullanabilirsiniz.

Azure Availability Zone Ortamını destekleyen servisler 2’ye ayırarak, Açıklayalım o halde:

  • Zonal Services ( Bölgesel Hizmetler )
  • Zone-Redundant Services ( Bölge Yedekli Hizmetler )

Zonal Services, Bu serviste organizasyon yapınızdaki kaynağı belirli bir bölgede sabit halde olmasını sağlarsınız. Bu kaynaklar; Sanal Makineler, Yönetilen Diskler ve IP Adreslerini belirlediğiniz bölgede sabit durumda konumlayabilirsiniz.

Zone-Redundant Services, organizasyonunuzdaki uygulamalarınız için Bölgeler arasında otomatik olarak replike olmasını sağlayabilirsiniz. Örnek olarak verilerinizin replike olmasını sağlayabilirsiniz ( Storage Yedekliliği )

Ayrıca önceki Azure Mimarilerini sıraladığım servislerden, aşağıda linkini belirtmiş olduğum Azure Speed sitesinden bölgeye göre Availability Zone bilgilerini edinebilirsiniz.

https://www.azurespeed.com/Information/AzureAvailabilityZones

Azure Portalında Availability Zones konfigürasyonlarına nereden erişebiliriz. son olarak ondan bahsedelim.

Azure Portal üzerinden Resource oluştururken veya yeni Bir Resource Group oluşturma işlemi sağladığınızda ilk öncelik olarak Resource oluşturma işleminden örnekleme sağlayalım. “ Create a resource ” seçeneğini seçeriz.

Ardından herhangi bir kaynak seçerek; örnek olarak Windows Server 2019 Datacenter kaynağını seçerek ilerleyebiliriz. ( İhtiyacınıza veya isteğinize bağlı belirleyebilirsiniz. )

Virtual Machine oluşturma ekranında “ Basics ” adımı altında “ Subscription ” seçeneğini seçerek organizasyonunuza ait istediğiniz üyeliği seçebilirsiniz. ardından “ Resource group ” bölümünden Azure ortamında oluşturduğunuz Resource Group’u seçebilirsiniz yada altında bulunan “ Create new ” seçeneğini seçerek dilerseniz yeni bir Resource Group oluşturabilirsiniz.

Instance Details ” bölümünde, oluşturacağınız Sanal Makine için “ Virtual machine name ” kutucuğunu ortamınızda oluşturacağınız Sanal Makine ismini ortamınıza uygun yada dilediğiniz isim ile doldururuz. ardından “ Region ” bölümünde ise oluşturacağımız Sanal Makine kaynağını hangi bölgede konumlandıracağız. Buradaki bölgede yukarıda belirtmiş olduğum Azure Availability Zone dokümanını inceleyerek hangi bölgelerde Availability Zone mimarisi desteklenmektedir. Bu mimariyi kullanabilmeniz için Bölge yüksek derecede önem arz etmektedir. “ Region ” bölümünde seçtiğiniz bölgeye göre “ Availability Options ” bölümünde bulunan alan “ Availability Zone ” seçeneği aktif hale gelecektir. “ Region ” bölümünde seçtiğiniz bölge Availability Zone mimarisini desteklemiyor ise bu seçenek pasif halde gelmektedir.

“ Availability options ” bölümünde kullanmak istediğimiz “ Availability Zone ” mimarisini seçtikten sonra mimarinizde konumlamak istediğiniz ve Availability Zone için organizasyonun ortamınız için oluşturacağınız kaynağın önem derecesi ve bölgeler arası “ Azure Site Recovery ” işlemi ( İlerleyen makalelerde bahsediyor olacağım ) gibi kriterleri göz önüne alarak ortamınızda kaç tane zone oluşturmak istiyorsanız. Ortamınıza göre seçebilirsiniz.

“ Availability options ” ve “ Availability zone ” değerlerini istediğiniz gibi konfigüre işlemlerini sağladınız. Availability Zone ayarlarınızı değiştirmek istiyorsunuz. Önemli bir not belirtmek isterim : Belirlemiş olduğunuz konfigürasyonu değiştirme olanağınız bulunmamaktadır.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle.

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu