Exchange Server

Intelligent Message Filter (IMF)

Exchange 2003 sayesinde bir çok yenilik ile tanıştık . Bunlardan biri de Intelligent Message Filtering yani kısaca IMF hizmetidir. Bu hizmet sayesinde Exchange gelen postaların spam (UCE) olma ihtimallerini puanlar ve bu puanlama sonucu sizin belirttiğiniz aksiyonu gerçekleştirir. Örnek olarak bir postanın spam olasılığı 6 ise bu postayı kullanıcının Junk Email (Önemsiz Posta) kutusuna ,9 puan aldı ise bu emaili Reject et yani Kabul etme diyebiliriz. Aşağıdaki resimlerde Servis Pack 2 yüklü olan ve olmayan Exchange 2003 Message Delivery Properties görünüyor. SP2 yüklendikten sonra Intelligent Message Filtering özelliği gördüğünüz gibi sistemimize eklenmiş oldu.

 

 

clip_image002

 

 

clip_image004

 

 

IMF ayarlarına kısaca bir gözatacak olursak SCL (Spam Confidence Level) rating denen bizim yukarıda Spam olasılık puanlaması olarak tabir ettiğimiz posta değerlendirme mekanizmasının ayarlarını göreceğiz. Gateway Blocking Configuration başlığı altındaki ilk ayar bize spam olasılığı puanlamasında bir posta kaç puan alırsa bu posta için exchange bir altta belirtilen şu eylemi yapsın diyebiliriz. Eylem olarak yapabileceklerimiz seçenekler şunlardır ; Reject , Delete ,No action ,Archive . Mesajı silebiliriz ve reddedebiliriz veya herhangi eyleme maruz bırakmadan mesajın geçişine izin verebiliriz yada ExchsrvrMailrootvsi nUCEArchive dizini içinde arşivleyebiliriz. SCL değerlendirmesi sonucu unsolicited commercial e-mail (UCE) olduğu karar verilen mesajlar bu sayede sistemimize sızmadan durdurulabilir. Bu ayarlarında hemen altında Store Junk Email Configuration kısmında hangi puandan sonra bir email kullanıcıların outlook uygulamalarınn Junk Email klasörüne düşsün bunu belirtiriz.

 

 

clip_image006

 

 

Biz bu uygulamada burada Reject olarak IMF ayarımızı yapalım. IMF hizmetinin hazır olabilmesi için birde Virtual SMTP Server üzerinde Properties dedikten sonra Advanced butonunu tıklayarak ulaştığımız pencerede Edit diyerek ulaştığımız ekranda Apply Intelligent Message Filtering ayarının yanındaki kutucuğu işaretlememiz gerekecek. Bu işlemden sonra gelecek uyarıyı da OK deyip kapattığımızda artık sistemimiz standart ayarlar ile bu hizmeti devreye sokmuş olacak.

 

 

clip_image008

 

 

Yalnız burada bizler kendi değerlendirme kriterlerimizin de hesaba katılmasını istersek örnek olarak “Bedava MP3” gibi bir cümlenin geçtiği yüzlerce email alıyorsanız Exchange 2003 ün artık bu postaları da direk SPAM olarak değerlendirmesini isteyebilirsiniz. Bunun birkaç adımda yapabileceğiz. Öncelik ile Program Files>Exchsvr>bin>MSCFV2 dizini içinde bulunan MSExchange.UceContentFilter.dll dosyasını kayıt etmeliyiz. Bunun için Run açılıp şu komut yürütülmelidir ;

 

 

regsvr32 “C:Program FilesExchsrvrbinMSCFV2MSExchange.UceContentFilter.Dll”

 

 

clip_image010

 

 

clip_image011

 

 

Yukarıdaki işlemden sonra başarılı bir şekilde işlemin tamamlandığını belirten bir uyarı alacağız.. İşlemin aşamasından sonra NotePad ile bir text dosyası üreteceğiz. İçine de aşağıda mavi renk ile yazılı içeriği kopyalamamız gerekecek.

 

 

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-16″?>

 

 

<CustomWeightEntries xmlns=”http://schemas.microsoft.com/2005/CustomWeight”>

 

 

<CustomWeightEntry Type=”BODY” Change=”9″ Text=”viagra”/>

 

 

<CustomWeightEntry Type=”BODY” Change=”9″ Text=”sex”/>

 

 

<CustomWeightEntry Type=”BODY” Change=”9″ Text=”mergune”/>

 

 

<CustomWeightEntry Type=”BODY” Change=”-7″ Text=”erdoğana”/>

 

 

<CustomWeightEntry Type=”SUBJECT” Change=”MIN” Text=”selam olsun”/>

 

 

<CustomWeightEntry Type=”BOTH” Change=”MAX” Text=”alperede”/>

 

 

</CustomWeightEntries>

 

 

Bu içeriği kayıt ederken Unicode olarak kayıt etmeyi unutmamamız gerekecek. Aksi takdirde bu dosya çalışmayacaktır. Dosya uzantısı olarak da xml seçilmelidir. Sonuç olarak dosya MSExchange.UceContentFilter.xml ismi ile C:>Program Files>Exchsrvr>bin>MSCFV2 içine kopyalayacağız. Bu dosyanın içeriğinde BODY paremetresi ile aranacak olarak kelimenin veya cümlenin postanın Konu kısmında mı yoksa içeriğinde mi aranacak belirtebiliriz. Text paremetresi ile aranacak kriteri belirtebiliriz (1000 karektere kadar). Change paremetresi ile de aradığımız kriter bulunursa vereceğimiz puanı belirtebiliriz. Hatta MIN değeri ile postanın puanı ne olursa olsun minimuma çekebiliriz veya MAX değişkeni ile de postanın gerçekte puanı ne olursa olsun maximuma çekebiliriz.

 

 

clip_image013

 

 

clip_image015

 

 

Sonuç itibarı ile kopyalama işlemleri bittiğinde artık belirttiğimiz özel kriterler sayesinde gelen postaların SPAM olasılığına müdahalemiz mümkün olacaktır.

 

 

Bir başka yazıda buluşmak üzere………

 

 

Hoşçakalın

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu