Blog

F5 LTM kurulum ve Konfigürasyonu

Merhaba,

Bugün “Birlikte F5 öğreniyoruz Serisinin 2 bölümünü” ile Lab ortamımızı hazırlayarak F5 LTM ürününün ilk kurulumunu yapıyor olacağız.

Ben testlerimi VMware üzerinde gerçekleştireceğim.
Lab ortamımda kullanacağım networkler;

  • VMnet0 — — — Bridge- — — 192.168.100.0/24 ( Bridge network evimde bulunan modem network. Sizin bridge networkunuz 192.168.1.0/24 network ü olabilir)
  • VMnet3 — — — Host-Only —192.168.11.0/24
  • VMnet8 — — — NAT — — 192.168.222.0/24

Bridge network Public network olarak, NAT network F5- Management network olarak ve Host-only network sunucu network olarak kullanacağım.

F5 sanal sunucum için 3 adet Network interface tanımlıyorum.

VMnet8 (NAT) — Management Network için : 192.168.222.105
VMnet2 (Host-Only)-internal (Server) Network için : 192.168.11.10
VMnet0(Bridge)-External Network için: 192.168.100.100

Network ve topoloji hakkında bilgi verdikten sonra artık kuruluma geçebiliriz.

F5 LTM vmware virtul appliance iso dosyasını buradan indirebilirsiniz.

vm açıldıktan sona yukardaki gibi bir ekranla karşılaşıyoruz burada “username : root”  “password: default” yazdıktan sonra yeni bir password oluşturmamızı istiyor. Yeni password oluşturduktan sonra karşımıza çıkan ekrana “config “ yazıyoruz.

config yazdıktan sonra karşımıza aşağıdaki ekran çıkıyor. Burada bizden F5 management network için ip adress,subnet ve gateway tanımlamamızı istiyor.

Gelen ekranlarda sırasıyla IPv4 ayarlarımızı yaptıktan sonra, browserdan verdiğimiz ip adresini yazarak F5 in ara yüzüne giriş sağlıyoruz. Burada username : admin password : admin yazarak giriş yapıyoruz.

Ben login olurken sorun yaşadım username ve password yanlış olduğuna dair. Bununla alakalı olarak ta cli tarafına geçerek ;

1- config# tmsh
2- config#modify auth user admin password <password>
Komutlarını çalıştırarak yeni password belirledim.

F5 giriş yaptıktan sonra bizi yukardaki gibi bir setup ekranı karşılıyor. Next tıklayarak ilerliyoruz.

Bizi ilk karşılayan ekran License ekranı oluyor. License için buradan F5 sitesinden 30 günlük deneme lisansını talep ediyoruz. Lisans anahtarımız 30 dakika içerisinde mail adresimize gelmiş oluyor.

E-mail imize gelen bilgilere istinaden yukardaki ayarları yaparak ilerliyoruz. 

Karşımıza çıkan ekranda “Licensing server” yazan yeri tıklıyoruz ve bir web sayfası çıkıyor ve çıkan web sayfasına “Dossier” yazan kısımdaki Text kopyalayıp yapıştırıyoruz ve ilerliyoruz.

yeni açılan sayfada lisansımızı indiriyoruz. İndirdiğimiz lisans anahtarını license yazan yere yapıştırıyoruz ve ilerliyoruz.

Lisanslarımızı kontrol ettikten sonra sayfanın aşağısında bulunan submit tıklıyoruz cihazımız yeniden başladıktan sonra kurulumumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Bu bölümde sertifika ile alakalı bilgilerle karşılaşıyoruz. Bu ekranda kendi CA sertifikamızı yükleyebiliriz. “Next” tıklayarak ilerliyoruz.

Karşımıza çıkan ekranda cihazımın Management ip adresini (eğer değiştirmek istiyorsak ) , Hostname , Time Zone ve Root Account bilgilerini girerek ilerliyoruz.

Sistem tarafındaki ayarlarımız yaptıktan sonra karşımıza Network ayarlarının olduğu ekran geliyor. “Next” tıklayarak ilerliyoruz.

Karşımıza High Availability konfigürasyonu ekranı geliyor. Biz şimdilik standalone kurulum yapacağımız için buradaki tik leri kaldırıyorum ve ilerliyorum.

Bu adımda bizden internal networkumuzun olduğu interfacenin konfiğini yapmamızı istiyor. ip bilgilerini girerek ilerliyoruz. 

Yeni ekranda bizi External Network ayarlarını yapacağımız menü karşılaşıyoruz. VMware tarafında extarnel network için VMnet0 seçmiştik. VMnet0 kendi kullandığım modem network’ü olduğu için modemden aldığım ip adresi bilgilerini girdim. Sizde kendi modeminizde aldığınız ip adres bilgilerini girerek ilerleyebilirsiniz.

Burada not olarak, 
Siz hangi interface hangi ip verdiğinizi karıştırabilirsiniz. Bunun için f5 cli tarafına geçerek sırası ile;
#tmsh
#show sys mac-address
komutlarını çalıştırarak mac-adresslerini görüntüleyebilirsiniz.

Görüntülediğiniz mac addreslerini VMware tarafında da kontrol ederek hangi interface hangi amaçla kullanacağınızı belirleyebilirsiniz.

Kurulumlarımızı bitirdikten sonra giriş ekranı ile karşılaşıyoruz. 

Bugün kü makalemizde lab ortamı ve F5 LTM ürünü VMware ortamına kurulumunu gerçekleştirdik. Bir sonraki makalede LDAP konfigürasyonlarını yapıyor olacağız.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere.

Birlikte öğreniyoruz serimizin ilk bölümüne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. öncelikle eğitiminiz için teşekkür ederim ve yaşadığım bir sorunu anlatmak isterim.
    aşağıda verdiğiniz bilgi ile admin password belirlemeye çalışıyorum ama bir türlü değiştiremiyorum. bu konuda yardımlarınız rica olunur. teşekkür ederim.

    “Ben login olurken sorun yaşadım username ve password yanlış olduğuna dair. Bununla alakalı olarak ta cli tarafına geçerek ;

    1- config# tmsh
    2- config#modify auth user admin password
    Komutlarını çalıştırarak yeni password belirledim.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu