Oracle

Oracle Grid Infrastructure ile Single Instance (Standalone) 19C Veritabanı Kurulumu – Bölüm 1

Değerli Dostlar

Bugün kü yazımızda Oracle 19C veri tabanının Standalone olarak Gird mimarisi üzerinde kurulumunu bölüm bölüm anlatacağız. Oracle Database bilindiği üzere local diskler üzerine kurulabildiği gibi istenildiği Grid dediğimiz mimarisi üzerinede kurulabilmektektir. Grid üzerinde çalıştırmanın gerek kontrol gerekse kullanım açısından avantajları bulunmaktadır.

Not : Oracle ürünleri ile ilgili yükleme dosyaları ve kurulum araçlarını “https://edelivery.oracle.com/osdc/faces/Home.jspx ” adresinden ücretsiz bir kullanıcı hesabı ile edilebilirsiniz.

Makalemize ufak ufak başlarken kurulum ile ilgili bölümlerimiz sırası ile aşağıdaki gibi tamamlayacağız.

Bölüm 1 : Oracle Linux 7 İşletim sistemi kurulumu
Bölüm 2 : Gird Infrastructure hazırlığı ve kurulumu
Bölüm 3 : Oracle Database 19c hazırlığı vekurulumu

Oracle üzerinden indirdiğimiz işletim sistemi .iso yansısı mount ederek kuruluma başlıyoruz.

Oracle Database ürünlerinde bir problem yaşamamak için işletim sistemi dilinin ingilizce olması tavsiye edilmektedir. Bu kısmı olduğu gibi bırakarak ” Continue ” diyerek devam ediyoruz
Kurulum ekranımız karşımızda ilk olarak Tarih / Saat ayarlarımızı yapacağız. ” DATE & TIME ” menüsüne giriyoruz.
City kısmını İstanbul yapıyoruz ve ” Done ” diyerek çıkış yapıyoruz.
Bu kısımda klavye ayarlarımızı yapacağız. Klavye olarak Türkçe Q seçebiliriz. ” KEYBOARD ” menüsüne giriş yapıyoruz.
Sol alt kısımda bulunan ” + ” işareti ile açılan yeni menüden ” TURKISH ” seçiyoruz ve ” add ” diyerek ekliyoruz.
Ben ingilizce klavye kullanmayacağım için ” – ” işareti ile diğer klavye ayarlarını kaldırdım. ” Done ” diyerek tekrar kurulum ekranına dönüyoruz.
Bu kısımda işletim sistemi için ek paketleri seçeceğiz. ” SOFTWARE SELECTION ” menüsüne giriyoruz.
Açılan menünde sol tarafda bulunan ” SERVER WITH GUI ” sekmesine tıklıyoruz ve sağ kısımdan ” JAVA Platform , KDE ve Compability Library paketlerini seçerek ” Done ” butonuna tıklayıp geri dönüyoruz.
Şimdi disk ayarlarımızı yapacağız. Burası önemli bir kısım. ” SYSTEM ” menüsüne tıklıyoruz.
Ben disk yapısını elle şekillendireceğim. ” I will configure partitioning ” butonuna tıklayıp ” done ” diyerek biçimlendirme işlemine başlıyorum.
Disk yapım standart olacak. Bu sebeple açılır pencereden ” Standart Partition ” seçiliyken sol atta bulunan ” + ” butonuna basıyorum.
” + ” butonuna basarak İlk olarak boot partition ekleyeceğim. Ekrandaki gibi düzenleyerek ” add mount point ” butonuna basıyorum
” + ” butonuna basarak İkinci adımda Swap alanına ihtiyacım olacak. Ekrandaki gibi düzenleyerek ” add mount point ” butonuna basıyorum
” + ” butonuna basarak Üçüncü adımda EFI boot için alan ekliyorum. Ekrandaki gibi düzenleyerek ” add mount point ” butonuna basıyorum
” + ” butonuna basarak Son olarak disk üzerinde kalan kapasiteyi Root üzerine ekleceğim. Ekrandaki gibi düzenleyerek ” add mount point ” butonuna basıyorum
Disk yapılandırmam hazır ” done ” diyerek değişiklikleri kayıt ediyorum.
” Accept Changes ” ile değişiklikleri kayıt ediyorum.
Şimdi Network ayarlrımı yapacağım. Linuz üzerinde ilk kurulumda siz aksini belirtmediğiniz sürece Network kapalı gelmektedir. Sağ üst kısımdn butonu ” ON ” konumuna getiriyorum ve Network kartımı aktif hale getirerek sağ alt kısımdan ” Configure ” menüsüne geliyorum.
Açılan menüde ” General ” sekmesinden ” Automatically connect to this network when it is avaiable ” seçeğini işaretliyorum. Bu sayede her yeniden başlatmada network otomatik aktif olacak. Şimdi sıra IP verme işleminde
IPv4 Settings kısmından boş bir ip adresi atıyorum. ” Save diyerek çıkış yapıyorum. Son olarak ” Done ” diyerek tekrar kurulum ekranına dönüyorum.
Konfig yapımız düzgün bir şekilde yapıldığından dolayı ” Begin Installation ” butonu aktif oldu. Butona basarak kuruluma başlıyorum.
Gelen ekranda bir adet ” Root ” parolası ve kullancı açmamı istiyor. Uygun işlemleri yaparak devam ediyorum.
Kurulum işlemi tamamlandı. ” Reboot ” diyerek işletim sistemini yeniden başlatıyorum.
Yeniden başlatma sonrası açılan ekranda lisans sözleşmesini kabul etmemiz isteniyor. ” License Information ” kısmına geliyorum.
İlgili sözleşmeyi kabul ediyorum ve ” Done ” butonu ile geri gidiyorum.
Son olarak ” Fınısh Configuration ” diyerek işletim sisteminin açılmasını sağlıyorum.
Ben root şifresi verirken ek olarak ” Bugra ” adında bir kullanıcı açtım fakat işlemlerimi ” root kullanıcı ile yapacağım. bu sebeple ” Not Listed ” kısmına geliyorum .
” root ” yazarak giriş yapıyorum.
İşletim sistemimiz şuan hazır.

Bu yazımızın sonunda diğer kurulumlar için Oracle Linux 7 işletim sistemimizi hazırladık. İşletim sistemimizin sadece kurulumu yapılmış olup herhangi bir güncelleme yapmadık. Günceleme ve Grid için konfig ayarı gibi adımları Bölüm – 2 üzerinde anlatacağız.

Tekrar görüşmek dileğiyle

Buğra PARLAYAN

Çok sevdiği mesleği Oracle Veritabanı Yöneticiliğinde bulunmayan Türkçe kaynakları yazan hayırsever genco

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu