Microsoft System Center Yönetim Ailesi

SCCM Konsolunda Yüklenen Yazılım için Özel Sorgular (Custom Queries)

Bu makalemizde SCCM sistemindeki varsayılan sorgularımızın arasında bulunmayan sorguları kendimiz oluşturma işlemini sağlayacağız.

Kendi Queries’lerimizi oluşturmak için işlemlere başlayalım o halde :

SCCM Console ekranından ” Monitoring “ bölümüne giderek ” Queries “ seçeneğine sağ tıklayarak kendimize ait sorgularımızı ayrı bir yerde tutabileceğimiz Folder oluşturma işlemi sağlarız. ” Folder “ seçeneğini seçerek ” Create Folder “ seçeneğini seçeriz.

Oluşturacağımız Folder’a isimlendirme sağlayarak ” OK “ seçeneğini seçeriz.

Custom Queries klasörümüzün oluştuğunu görürüz.

Custom Queries seçeneğine sağ tıklayarak ” Create Query “ seçeneğini seçeriz.

Oluşturmak istediğimiz Query ismini ” Name “ kutucuğunu doldururuz. Ardından ” Edit Query Statements ” seçeneğine tıklayarak gelen ekranda ” General “ seçeneğine tıklarız. Criteria oluşturmak için ” Sarı simgeye “ tıklarız.

Kriter oluşturmak için ” Select “ seçeneğini seçeriz.

Açılan ekranda düzenleme sorgusu ifadesinde işlem yapabilmek için Bilgisayarın adına ihtiyacımız olacaktır. Onun için ” Attribute Class “ seçeneği ” Name “ olarak seçilmelidir. Ardından ” OK “ seçeneği seçilmelidir.

” OK “ seçeneğini seçilmelidir.

Tekrardan  kriter oluşturmak için ” Sarı Simgeye “ tıklarız.

” Select “ seçeneğini seçeriz.

Açılan ekranda düzenleme sorgusu ifadesinde işlem yapabilmek için dosyaların adına ihtiyacımız var. Onun için ” Attribute Class “ seçeneği ” Software Files “ olarak seçilmelidir. ” Attribute ” ise ” File Name ” olarak seçilmelidir. Ardından ” OK “ seçeneği seçilmelidir.

” OK “ seçeneği seçilmelidir.

Tekrardan  Kriter oluşturmak için “Sarı Simgeye” tıklarız.

” Select “ seçeneğini seçeriz.

Açılan ekranda düzenleme sorgusu ifadesinde işlem yapabilmek için Dosyaların Path’ine ihtiyacımız var. Onun için ” Attribute Class “ seçeneği ” Software Files “ olarak seçilmelidir. ” Attribute ” ise ” File Path ” olarak seçilmelidir.  Ardından ” OK “ seçeneği seçilmelidir.

Geri döndüğümüz ekranda ” Value “ seçeneğini seçeriz.

Açılan ekranda ortamımızda olan Tüm Programlar listelenecektir. Bu Lab senaryomuzda ” Microsoft Edge “ yüklü olan client’ları listelemek istediğimiz için onu seçerek ” OK “ seçeneğimi seçeriz.

” OK “ seçeneğini seçeriz.

Kriter öğemizi hazırladık. ” OK “ seçeneğini seçeriz.

Kriterleri belirlediğimiz bilgisayarları collection yani koleksiyon bazında da bulunmasını sağlayabiliriz. Onun için herhangi bir Collection belirtmeyeceğimiz için ” Not Collection Limited “ seçeneğini seçerek ” Next “ seçeneğini seçeriz.

” Next “ seçeneğini seçeriz.

” Close “ seçeneğini seçerek Query oluşturma işlemini tamamlamış oluruz.

Oluşturmuş olduğumuz Custom Query’imizin üzerine sağ tıklayarak ” Run ” seçeneğini seçeriz.

İlgili Query’i çalıştırdıktan sonra CL05 Bilgisayarında 3 Kullanıcı Hesabı Profili ve Dosya Konumlarının içeriğinde Microsoft Edge programının yüklü olduğunu görmüş olduk. Oluşturmuş olduğumuz Query’imiz Başarıyla Çalışmaktadır.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere.

Faydalı olması Dileğiyle.

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba Kemal Bey,

    Uygulama olmayan sunucular için ise Criteria bölümünden ” not equal to ” diyerek seçili uygulama olmayanları listeleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu