Windows Server

Home Server Configuration Bölüm – 2

 

 

Bu makalemizde daha önceden kurulumunu ve birkaç ayarını yapmış olduğumuz “Home Server” ın configuration ayarlarına devam edeceğiz. Bir önceki makalemizde kullanıcı oluşturma, dosya oluşturma ve izinler hakkında bilgiler vermiştim. Bu makalede ise Backup, ve Console ayarları hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Sözü fazla uzatmadan makaleme başlamak istiyorum.

 

image002

 

Media Server’ın bir özelliği de Backup alma özelliğidir. Bu hem kendi, hem de bağlı bulunan bilgisayarların Backup’ını almaya yarar. Bu resimde gördüğünüz gibi çok kolay ve anlaşılabilir bir arayüz mevcuttur. Backup alma zamanlama ve isteğe bağlı olarak o anlık olarak almanız mümkündür.

 

image004

 

Backup almak istediğini bilgisayarın üzerine gelerek sağ klik yaptığınızda resimdeki gibi bir ekranla karşılaşırsınız.

 

image006

 

Wiew Backups’u menüsünde yukarıdaki resimdeki gibi bir ekranla karşılaşırsınız. Bu ekranda daha önceden alınmış olan yedeklerin durumu tarihi hakkında bilgiler içermektedir. İstendiği taktirde bu yedekler silinebilir veya “Restore” seçeneği ile düzenlenebilir.

 

Şimdi size manuel yedeklemeyi anlatacağım.

 

image008

 

Yedek almak istediğimiz bilgisayarı seçtikten sonra “Backup Now”ı tıklıyoruz. Karşımıza böyle bir ekran gelmektedir. Buradaki menüden “Next” seçerek devam ediyoruz.

 

image010

 

Burada ise yedeklenecek bilgisayarın disk veya diskleri hakkında bilgiler ve ne kadar bir boyuta sahip olduğunu göstermektedir. Benim tek parça bir diskim olduğu için seçili gelen şekilde “Next” diyerek devam ediyorum.

 

image012

 

Daha sonra karşıma disklerdeki bilgiler ile alakalı bölümler çıkmaktadır. Bunlardan farklı olarak başka bir yedek dosyası almak  istiyorsanız, Örneğin “C” dosyasının içindeki tüm arşiv değil de sadece resimleri almak istiyorsanız “Add” demeniz gerekmektedir.

 

image014

 

“Add” seçildikten sonra karşımıza çıkan ekrandan istediğiniz dosya veya dosyaların üzerini işaretleyerek “Exclude” seçmeniz yeterli olacaktır.

 

image016

 

Son olarak da yedekleme hakkında bilgileri gösterdikten sonra “Done” seçilerek işlem başlatılabilir.

 

 

 

Yedekleme işlemini anlattıktan sonra Console menüsün ayarlarına bakalım.

 

image018

 

Console’un hemen sağ üstünde bulunan “Settings” kısmı tıklandığında karşımıza böyle bir ekran gelmektedir. Bu ekranda tüm ayarlar mevcuttur. “General” kısmında bölge ve dil ayarları, güncellemeler hakkında ayarlar bulunmaktadır. Güncellemeler otomatik olarak ayarlandığı takdirde kendisi indirir ve yükler, fakat siz o anlık yapmak istiyorsanız “Update Now” ı seçerek başlatabilirsiniz.

 

image020

 

Yukarıda manuel yedeklemeyi anlatmıştım. Burada ise otomatik yedeklemenin ayarları mevcuttur.  Bu ayarları şu şekilde açıklayabiliriz.

 

Backup Time : Yedeklemenin hangi saatte almasını istiyorsanız o saatte alır.

 

Automatic Backup Management:  Aynı ay , hafta ve gün içerisinde aldığı yedeklerin kaç tanesinin  saklanacağını göstermektedir. 

 

Backup Cleanup and Database Repair: Yedekleme, Temizleme ve veri tabanını onarmak için bulunan ayardır. İstenildiği zaman “Repair” seçeneği ile onarmayı başlatabilir, Cleanup Now ile de almış olduğunuz eski yedekleri silebilirsiniz.

 

image022

 

Passwords menüsünde ise server kullanıcılarının şifrelerinin güvenliğinin hangi düzeyde olabileceğini belirleyebiliyoruz.

 

image024

 

“Media Sharing” menüsünde ise internet üzerinden server’a erişildiğinde düğer kullanıcıların görüntüleme izni ayarlanmaktadır.

 

image026 

 

Bu menüde ise Media Center ayarları bulunmaktadır.

 

image028

 

Resources” menüsünde ise serverın versiyon, donanım ve lisans bilgileri bulunmaktadır.

 

image030

 

Add-ins menüsünde ise Console menüsüne eklenen uygulamalar listelenmektedir.

 

image032

 

“Remote Access” bu ayar menüsü diğerlerine göre biraz daha detaylıdır. Nedeni ise “Home Server” a sadece aynı ağ içerisinden değil, internet ortamında da bağlanabilirsiniz. Bunun için ise yapmanız gereken birkaç ayar var. Bunlardan ilk olarak varsa güvenlik ayarlarınızdan “80, 443 ve 4125” no’lu portları açmanız ve UPnp ayarlarınızın düzgün yapılanması gerekmektedir. İnternet üzerinden erişimi açmak için ilk önce “Configure” menüsünü açıyoruz.

 

image034

 

Karşımıza gelen ekrana “Next” diyerek devam ediyoruz.

 

image036

 

Burada ise bizden bir Windows Live ID si istemektedir. Elinizde olan bir mail adresini ve o mail adresinize ait olan şifreyi yazdıktan sonra “Next” diyerek devam ediyoruz.

 

image038

 

Bu ekranda ise domain adımızı belirlememizi istiyor. Buraya istediğiniz herhangi bir adı yazabilirsiniz. Burada önemli nokta ise blog sitelerinde olduğu gibi ismin sonuna “.homeserver.com” uzantısı gelmektedir. İsmimizi yazdıktan sonra “Finish” diyerek sonlandırıyoruz.

 

 

 

image040

 

Kısa bir süre beklemenin ardından karşımıza kurulum özet ekranı gelmektedir. Başarılı bir şekilde oluşturduğumuzu göstermektedir. Bu ayarlama yapıldıktan sonra istenirse IIS üzerinden ayarlar yapılarak “Home Server” üzerinden kendi sitenizi yayınlayabilir, veya olduğu gibi bırakarak sadece medya paylaşımlarınıza ulaşmak içinde kullanabilirsiniz.

 

image042

 

Kurulumumuzu tamamladıktan sonra artık nasıl bir bağlantı adresiyle internet üzerinden erişebileceğimizin linki de gelmiştir.

 

Not: çalıştığım şirkette çalışmalarımı sürdürdüğümden ve güvenlik gerekçesiyle birkaç ayarı yapamadığımdan dolayı yayını tam olarak başlatamadım. Fakat tüm ayarları bunlardır. Anlattığım şekilde yaparsanız yayına başlayabilirsiniz.

 

Bir makalemizin daha sonuna geldik. Size elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olabilmişimdir. Bir dahaki makalede görüşmek üzere…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu