Blog

Endüstri 4.0 Nedir? Endüstri 4.0 Hakkında Merak Edilenler

Endüstri 4.0 olarak da bilinen Dördüncü Sanayi Devrimi, şirketlerin çalışma şeklini, iç süreçlerini ve dolayısıyla dahil olmaları gereken teknolojik ortamları değiştirir. 

Peki Endüstri 4.0 tam olarak nedir?

Endüstri 4.0 Nedir?

Değer yaratan, üretim/imalat ve diğer ilgili endüstrilerin ve süreçlerin devrim niteliğindeki dijital dönüşümüdür. Siber-fiziksel sistemler bu devrim niteliğindeki teknolojinin temelidir.

Özellikleri aşağıdakileri içerir:

  • Üçüncü devrime kıyasla daha fazla otomasyon
  • IIoT tarafından sunulan siber-fiziksel sistemler aracılığıyla dijital ve fiziksel dünya arasındaki boşlukları kapatmak
  • Merkezi endüstriyel kontrolden en son akıllı ürünlerin üretim adımlarının tanımlandığı bir yere önemli bir geçiş
  • Kapalı çevrim kontrol sistemleri ve veri modelleri
  • Ürün özelleştirme/kişiselleştirme

Endüstri 4.0 Teknolojileri

Bulut Bilişim (Cloud Computing)

Bulut bilişim, herhangi bir Endüstri 4.0 stratejisinin önemli bir parçasıdır. Gerçekten de bulut, herhangi bir endüstriyel faaliyetin (mühendislik, tedarik, üretim, satış ve dağıtım…) farklı yönlerinin entegrasyonu yoluyla bu stratejiyi uygulamak için gereken büyük miktarda veriyi depolamayı ve analiz etmeyi mümkün kılar. Bulut bilişim, özellikle kaynaklarını zaman içinde ihtiyaçlarına göre uyarlayabilen küçük ve orta ölçekli işletmeler için maliyet tasarrufu sağlayan bir faktördür.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

IoT, endüstri için büyük potansiyele sahip bir teknolojidir ve geleceğin akıllı fabrikalarının anahtarlarından biridir. Makineler, internet üzerinden CMMS veya ERP gibi diğer cihazlara bağlanmalarını sağlayan bir IP adresine sahip sensörlerle donatılmıştır. Böylece bir makinenin çalışmasını gerçek zamanlı olarak izlemek ve büyük miktarda doğru veri toplamak mümkündür. Bu verilerin analizi, üretim durmalarının sıklığını azaltarak bir tesisin verimliliğini artırmak için değerli bir araçtır.

Yapay Zeka (AI)

Örneğin, AI, bakım müdahalelerini ihtiyaçlara göre planlamak için makine öğrenimi algoritmalarına dayalı bir tahmine dayalı bakım stratejisi uygulamayı mümkün kılar.

Dijital İkiz

Dijital ikiz, bir makinenin, ekipmanın, üretim hattının ve hatta tüm tedarik zincirinin veya fabrikanın sanal bir kopyasıdır. Çeşitli tipte sensörler ve bağlı cihazlar tarafından toplanan verilerden oluşturulan dijital ikiz, üretim süreçlerinin analiz edilmesini ve verimliliklerini artıracak değişikliklerin test edilmesini sağlar. Bu teknik özellikle BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) bağlamında kullanılır.

Edge Bilişim

Edge bilişim, belirli verilerin “uçta”, yani oluşturulduğu veya toplandığı yerde analiz edilmesini sağlayan tüm araçları ifade eder. Bazı durumlarda (ör. kritik bir güvenlik sorunu), bir arızanın tespit edilmesi, neredeyse anında müdahale gerektirir. Ayrıca edge bilgi işlem, en kritik veriler için siber güvenlik risklerini azaltabilir.

Büyük Veri Analitiği

Büyük veri analitiği, anlamlı içgörüler elde etmek için büyük veri kümelerinin incelenmesidir.

Büyük veri, şirketlerin bilgileri sınıflandırmasına ve operasyonel verimliliği artırmaya yardımcı olan ilgili sonuçları çıkarmasına yardımcı olur.

Endüstri 4.0’ın Avantajları Nelerdir?

Aşağıdaki listede Endüstri 4.0’ın önemli avantajlarından bazılarını bulabilirsiniz:

  • Otomasyon sayesinde artan kalite ve ürün miktarı.
  • Masrafların, zamanın, hataların ve üretim risklerinin azaltılması.
  • Artan personel güvenliği.
  • Dijital bilgilere anında erişim.
  • Yeni ve zorlu tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için iş rekabetinde yeni bir boyutun geliştirilmesi.
  • Kişiselleştirilmiş müşteri hizmetleri.
  • Endüstrinin çevre üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için kaynakların verimli yönetimi ve kullanımı.

Endüstri 4.0’ın Dezavantajları Nelerdir?

Aşağıdaki listede Endüstri 4.0’ın önemli dezavantajlarından bazılarını bulabilirsiniz:

  • İşletmelerin büyük bir ilk yatırım yapması gerekir.
  • Teknolojinin sürekli ilerlemesi, çoğu işletme için sürdürülemez olma eğilimindedir. Fakat  Endüstri 4.0, işletmelerin sürekli güncelleme yapmasını gerektirir.
  • Endüstri 4.0 modeline uyum sağlamış ve uyum sağlayamayan işletmeler arasında önemli bir ekonomik uçuruma neden olabilir.
  • Otomatik süreçlerin analizi ve izlenmesi için uzman personel gerektirir.
  • Otomatik makineler insanları fabrikalarda vb. işlerinden edeceğinden kısa ve orta vadede işsizlik artışı olacaktır.
  • Teknolojiye mutlak bağımlılık gerektirir.

Endüstri 4.0’ın Uygulamaları Nelerdir?

Maliyet ve karmaşıklık açısından çeşitlilik gösteren çok çeşitli Endüstri 4.0 uygulamaları vardır. Aşağıda, işletmenizde uygulayabileceğiniz yaygın Endüstri 4.0 uygulamalarından bazılarını bulabilirsiniz:

Kağıtsız çalışma

Zaman ve paradan tasarruf etmek ve yanlış ve güncel olmayan bilgilerden kaynaklanan hataları azaltmak için iş belgelerinizi (ör. çalışma talimatları, formlar, satın alma ve sevkiyat siparişleri, ürün özellikleri) dijitalleştirin.

Makine ve ekipmanları gerçek zamanlı olarak izleme ve kontrol etme

Üretiminizi izlemek ve gerçek zamanlı olarak veri toplamak için makine ve ekipmanınıza kablosuz sensörler kurun. Bu, üretimi doğru bir şekilde izlemenize, sorunları belirleyip düzeltmenize ve daha bilinçli stratejik kararlar almanıza olanak tanır. Bu işlemler Endüstriyel Nesnelerin İnterneti olarak da bilinir.

Akıllı süreçleri tanıtma

Bakımın ne zaman gerekli olduğunu tahmin etmek için kendi verilerini analiz edebilen ve hatta bir teknisyenden randevu alabilen makineler tanıtın. Gelişmiş kontrol teknolojileri, üretim sırasında kaliteyi gerçek zamanlı olarak ölçer ve kusurları düzeltmek için harekete geçer.

Süreçleri optimize etme

Üretimi iyileştirmek ve varlık kullanımını optimize etmek için en iyi üretim ve bakım senaryolarını belirlemek üzere verileri çıkarmak için gelişmiş analitik yazılımı kullanın.

3 boyutlu baskı ile denemeler yapma

Hızlı prototipler oluşturmak, karmaşık formlar üretmek ve müşterilerinizin özelliklerine göre uyarlanmış ultra kişiselleştirilmiş ürünler için 3 boyutlu yazıcılar kullanın.

Ürünleri internete bağlayın

Kullanımı izlemek için ürünleri sensörlerle donatın. Bakım gerektiğinde ve başka sorunlar ortaya çıktığında müşterilerinizi uyarmak için bunları kullanın. Kullanıma dayalı hizmetler eklemek, hizmet olarak ürün iş modeline geçmek veya yenilikçi ürünler geliştirmek için akıllı ürünleri de kullanabilirsiniz.

Bilgisayar ağlarını entegre etme

Müşterileriniz, tedarikçileriniz ve iş ortaklarınızla bağlantı kurmak için interneti kullanın. B2B bağlantıları için bir extranet veya elektronik veri değişim sistemi (EDI) ve B2C bağlantıları için işlemsel bir web sitesi kullanabilirsiniz.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu