DevOps

Azure Üzerinde Kubernetes Service(AKS) Deployment

Merhaba, bu makalede sizler ile Azure’un bize servis olarak sunduğu Kubernetes Service(AKS)’i inceleyeceğiz.

Kubernetes Nedir?

Bağımlılıkları ve yapılandırmalarıyla birlikte paketlenmiş microservices olan konteyner teknolojisiyle oluşturulan modern uygulamaların oranı gittikçe artıyor. Kubernetes (“kubernetis” şeklinde telaffuz edilir), bu  konteyner’ları ölçeğe göre dağıtmaya ve yönetmeye yönelik açık kaynak bir yazılım. Ayrıca Yunancada gemi dümencisi veya pilot anlamına gelir. Bazen “k8s” veya “k-eights” olarak da anılan Kubernetes ile daha hızlı bir şekilde kapsayıcılı uygulamalar oluşturabilirsiniz.

Uygulamalar büyüyerek farklı sunuculara dağıtılmış birden çok konteynerın hale geldiğinde bunları yönetmek daha da karmaşıklaştı. Kubernetes, bu karmaşıklığın yönetilmesi için konteynerı nasıl ve nerede çalışacağını kontrol eden açık kaynak bir API sağlar.

Kubernetes sanal makine clusterı düzenleyip konteynerı kullanılabilir işlem kaynaklarına ve her bir konteynerın kaynak gereksinimlerine bağlı olarak bu sanal makinelerde çalışacak şekilde zamanlar. Konteyner, Kubernetes için temel işlem birimi olan podlar halinde gruplandırılmıştır ve bu podlar istediğiniz duruma uygun şekilde ölçeklendirilir.

Kubernetes ayrıca hizmet keşfini otomatik olarak yönetir, yük dengelemeyi birleştirir, kaynak ayırmayı izler ve işlem kullanımı temelinde ölçeklendirir. Ayrıca ayrı ayrı kaynakların sistem durumunu kontrol eder ve konteynerı otomatik olarak yeniden başlatarak ya da çoğaltarak uygulamaların kendi kendini iyileştirmesine imkan tanır.

On-Premise bir ortamda Kubernetes’i kurmak, yönetmek, güvenliğini sağlamak ve yaşam döngüsünü devam ettirmek çok zor olabiliyor. Microsoft Azure ise bu platformu bize bir servis olarak sunuyor. Kubernetes’i bir servis olarak deploy etmek ve sonrasında yönetmek gerçekten inanılmaz kolay ve hızlı.

Lafı daha fazla uzatmadan hemen Kurbernetes alyapımızı Deploy etmeye başlayalım.

İlk olarak Azure portalınaa login oluyor ve “Create a resource“‘e tıklıyorum.

Buradan “Kubernetes Service“‘i buluyor ve “Create” diyoruz.

İlk olarak,
Resource group: Yeni oluşturuyorum eğer daha önce bir tane varsa onu seçebilirsiniz. Ben yeni bir tane oluşturuyorum ve adını “rg-cozumpark” veriyorum.

Cluster preset configuration: Farkı konfigürasyonlar var, ben default olan ile devam ediyorum.

Kubernetes cluster name: Cluster ismi veriyoruz.

Region: Size en yakın bölgeyi seçmeniz gerekiyor.

Availability Zones : Bu seneçek uygulamanızın devamlılığı için önemli, servisinizin bulunduğu datacenter down olursa diğer datacenter’lar üzerinde devam etmesin için önemli. Default değerde bırakıyoruz.

Primary node pool : Burada pod sayılarınızı ve kullanılan işletim sistemi,scale modunu seçebiliyorsunuz.

Burada yapınıza göre node ekleyebilirsiniz.

Networking kısmında default gelen “Kubnet” veya “Azure CNI” seçebilirsiniz. Azure CNI ile podlarınız için daha detaylı network ayarları yapabiliyoruz. İleriki makalelerde daha detaylı incleyeceğiz.

Konteyner register yapacaksanız burada seçebilir ve Azure monitor servisi aktif veya pasif yapabilirsiniz.

Bu işlemlerin ardında deployment tamamlanıyor ve k8s servisi hazır hale geliyor.

Artık Kubernetes’e bağlanabilirsiniz. “Connect”‘e tıklayıp konsola bağlanıyoruz ve “kubectl get nodes” komutu ile nodelarımızı görebiliyoruz.

Evet, Azure üzerinde kubernetes servisi deploy etmek ve ayağa kaldırmak bu kadar kolay. Keyifli okumalar.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu