Haberler

Windows 11 24H2’de “Hotpatching” Yolda: Güncellemeler Yeniden Başlatma Olmadan Kurulacak?

Önümüzdeki Windows 11 sürümü 24H2’nin “hotpatching” gibi bir özellik alması gerektiği veya alabileceği yönünde raporlar (söylentiler) bulunuyor. Bu, güncellemelerin yeniden başlatma gerektirmeden kurulabileceği anlamına geliyor. Ancak mevcut durumda bazı sınırlamalara sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

Hotpatching nedir?

Hotpatching terimi, güvenlik güncellemelerinin yeniden başlatma gerektirmeden kurulduğu bir teknolojik süreci ifade ediyor. Windows’ta sistem güncellemelerinin kernel’da etkili olması için yeniden başlatma gerekli. Bu zorunludu çünkü ilgili dosyalar sistem erişimindedir ve güncellenemezler.

Sistem yeniden başlatıldığında, güncellemeler tamamlanır, kernel dosyaları güncellenir ve ardından değiştirilmiş işlevler etkili olabilmeleri için sistemin yeniden başlatılmasında belleğe yüklenir. Linux’ta memoryde düzeltmelerin dikkate alındığı ve bir sonraki sistem yeniden başlatıldığında sistem dosyalarına dahil edilen mekanizmalar bilinmekte.

Özellikle sunucular için yeniden başlatma istenmeyen bir durumdur. Microsoft, bu nedenle bir süredir Windows ve kernel işlevleri için hotpatching’i kullanılabilir hale getirmek için çalışıyor.

Söylenti: Windows 11 24H2’de hotpatching olacak

Bu teknoloji, zaten yukarıda bahsedilen Windows Server senaryolarında ve Xbox için kullanılan hotpatching olarak biliniyor ve sonbahar 2024’te beklenen Windows 11 sürümü 24H2 ile gelmesi bekleniyor. Özellikle, yılda dört kez yeniden başlatma gerektiren aylık güvenlik güncellemelerinin, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olacağı planlanmakta. Diğer aylar ise yeniden başlatma gerektirmeyen hotpatching ile sağlanacak. Hotpatching’in Intel/AMD x86 platformuna 2024 yılında gelmesi bekleniyor. ARM64 sistemler, 2025 yılına kadar hotpatching desteği almayacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu