Microsoft Azure

Microsoft Azure DevOps Team Project ve Takım oluşturma

Merhabalar Herkese ,

Bir önceki serimizde Azure Devops Organizasyon oluşturma işlemlerinden adım adım uygulamıştık. Bu serimizde ise Microsoft hesabımızda DevOps ortamında Team Project ve Takım Nasıl oluşturulabiliriz. Bunları adı adım anlatmaya çalışacağım.

İlk organizasyonumuzla birlikte Team Project’imizi oluşturduktan sonra, ekstra Team Project’lerde ekleyebiliriz. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için Organization seviyesine gidiyoruz ve ardından “ New Project “ seçeneğini seçerek proje oluştururuz.

Bu ekranda “ Project name “ kutucuğuna ve “ Description “ kutucuklarını dilediğiniz gibi doldurma işlemi sağlayabilirsiniz.

“ Visibility “ bölümünde ise “ Private “ halde bırakıyoruz.

Gelişmiş konfigürasyon işlemlerini gerçekleştirmek için “ Advanced “ seçeneğini seçerek “ Version Control “ ve “ Work item process “ bölümlerini görürüz.

“ Version control “ bölümünde projeniz için en doğru sürüm kontrolünü için “ Git “ ve “ Team Foundation Version Control “ seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. ( Bunlara ilerleyen serilerde detaylı halde bahsediyor olacağız. ) “ Git “ seçeneğini seçerek devam ederiz.

“ Work item process “ bölümünde Bir proje oluşturduğunuzda , kuruluşunuzun veya koleksiyonunuz için seçilen süreç modeline göre bir süreç veya şablon seçeneklerini seçerek ilerleyebilirsiniz.

Seçeneklerde “ Agile , Scrum , CMMI , Basic “ seçeneklerinden en uygununu seçerek ilerleyebilirsiniz.

“ Create “ seçeneğini seçerek yeni projemizi oluştururuz.

Bu işlem sadece birkaç saniye sürecektir.

Proje oluşturma işlemi tamamlandığında sayfa otomatik olarak ona yönlenmektedir.

Şimdi Team Project oluşturma işlemini başarıyla sağlamış olduk.

Bir sonraki işimiz ise bu Team Project silme işlemini nasıl gerçekleştirebiliriz. Onu uyguluyor olalım :

Organization Düzeyine geri döneriz.

Organization düzey ekranına geldiğimizde proje ile alakalı işlemlerimizi gerçekleştirebilmemiz için “ Organization settings “ seçeneğini seçerek devam ederiz.

Organization altında bulunan “ Project “ bölümünü seçerek , BilgiPaylasimProject1 adındaki projeyi silmek istiyoruz.

İlgili proje tabında bulunan “ … “ seçeneğine tıklayarak “ Delete Project “ seçeneğini seçeriz.

Silmek istediğimiz projenin sehven silinmemesi için projenin ismini yazarak “ Delete “ seçeneğini seçeriz.

Aşağıdaki alanda ise , silmek üzere olduğumuz projeyi kurtarmak için 28 gün gibi bir süre vermektedir. Daha sonra bu projenin silineceğini söylemektedir ve Projedeki tüm takımlar , depolar vb. Herşey olmak üzere tüm projenin kaybolacağını ve erişemeyeceğimizi söylemektedir.

Ve “ BilgiPaylasimProject1 “ adlı projenin silinmesi başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Şimdi Team Project’lerden Team öğelerine çevirelim dikkatimizi…

Bir önceki serimizde bahsettiğimiz gibi tek bir team project içinde birden fazla team mümkündür.

Şimdi Team Projectimize bir Team daha ekleyelim . Bunu yapmak için ilk önce Team Project’imizi açma işlemini gerçekleştiririz.

Ardından “ Project settings “ seçeneğini seçerek devam ederiz.

“ General “ kısmında “ Teams “ seçeneğini seçerek Project üzerinde yeni team oluşturmak için “ New Team “ seçeneğini seçeriz.

“ Name “ kutucuğuna yeni oluşturacağımız team ismini yazıyoruz.

“ Members “ kutucuğuna bu team içerisinde yer alacak team kullanıcılarını ekleriz.

“ Description “ kutucuğuna bu team ile alakalı not , hatırlatmak veya bilgi amaçlı yazı yazabilirsiniz.

“ Administrators “ kutucuğunda ise team yöneticisini belirleyerek devam ederiz.

“ Create “ seçeneğini seçerek yeni team oluşturma işlemlerini gerçekleştiririz.

Yeni Team oluşturulma işlemleri başlamıştır.

” BilgiPaylasim Team 2 ” adındaki yeni Team oluşturulduğunu görürüz.

BilgiPaylasim Team 2 adındaki Team objesinin varsayılan team durumuna getirmek istiyorsanız , İlgili team bölümünün sonunda “ … “ seçeneğini seçerek “ set team as project default “ seçeneğini seçeriz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere.

Faydalı olması Dileğiyle.

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu