Dijital Dönüşüm

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA)

Robotik süreç otomasyonu (RPA), dijital sistemler ve yazılımlarla etkileşime giren insan eylemlerini taklit eden yazılım robotlarının oluşturulmasını, dağıtılmasını ve yönetilmesini kolaylaştıran bir yazılım teknolojisidir. Tıpkı insanlar gibi, yazılım robotları da bir ekranda ne olduğunu anlamak, doğru tuş vuruşlarını tamamlamak, sistemlerde gezinmek, verileri belirlemek ve ayıklamak ve çok çeşitli tanımlanmış eylemleri gerçekleştirmek gibi şeyler yapabilir. Ancak yazılım robotları, kalkmaya, gerilmeye veya bir kahve molası vermeye gerek kalmadan bunu insanlardan daha hızlı ve daha tutarlı bir şekilde yapabilir.

Robotik Süreç Otomasyonunun (RPA) Faydaları Nelerdir?

Robotik süreç otomasyonu (RPA), insan görevlerinin yazılım veya “botlar” ile otomasyonunu ifade eder.

RPA platformları ve araçları, herhangi bir sayıda işletme işlevine uygulanabilir. Şu anda, çok az insan yargısı gerektiren tekrarlayan görevler, otomasyon için ideal alanlar olarak hizmet ediyor.

RPA örnekleri şunları içerir:

  • SaaS platformları aracılığıyla fatura oluşturma, dağıtım ve işlemeyi otomatikleştirme
  • Hesap raporu oluşturma, sipariş işleme ve dolandırıcılık tespiti gibi çeşitli finansal işlevlerin otomasyonu
  • Otomatik bölünmüş test ve içerik dağıtımı gibi pazarlama otomasyonu

Bu tür otomasyonun birçok avantajı vardır:

  • Maaş maliyetlerini azaltan azaltılmış insan işçilik süresi
  • Belirli bir süreç için geliştirilmiş hız
  • Ölçeklenebilirlik
  • Mevcut altyapıda değişiklik gerekmez

“Robotik süreç otomasyonu”ndaki “robotik”, belirli insan görevlerinin, mevcut yazılımla etkileşime giren otomatik teknoloji tarafından üstlenildiği kavramına atıfta bulunur; bu nedenle, RPA araçlarını uygularken hiçbir altyapı değişikliğine gerek yoktur.

Buradaki bir avantaj, RPA araçlarının tahribatsız bir şekilde uygulanabilmesidir. Bir diğeri, faydaların uygulamadan sonra hızla gerçekleşmesidir.

RPA’yı bir işletmeye uygulamanın neredeyse aynı sayıda potansiyel faydası olan sayısız yolu vardır. Günümüzün dijital dünyasında işletmeler, otomasyon araçlarını giderek daha fazla benimsemekte ve onlara zaman, para ve kaynak tasarrufu sağlamaktadır.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu