Windows Server

Windows Server 2003 NLB Kurulum ve Konfigürasyonu

Network Load Balancing (NLB), daha yüksek süreklilik (availability) ve güvenilirlik (reliable) sağlayan bir clustering şeklidir. SQL Server gibi veritabanı uygulamalarının desteği yerine file server, ftp server, VPN server gibi TCP/IP tabanlı server uygulamalarını destekler. Her client’ın isteği ayrı bir transaction olduğu için birçok server’a dağıtılabilir. Bu tür çalışmaya ayrıca “stateless application” denir. Genellikle active/active olarak yapılandırılır. 

NLB kurulumu kolay bir Clustering türüdür. Windows Server yazılımı ve var olan donanımla bu tür cluster sistemleri kolayca kurulabilir. İzlenebilir ve yönetilebilir. Network Load Balancing, her host üzerinde clusterın tek bir yapı olarak görünmesini sağlayan bir virtual network adapter ile yaratılır. Virtual adapter kendi IP adresine ve media access control (MAC) adresine sahiptir.

Bir client isteğinin cluster IP adresine ulaştığında, cluster servisi içindeki bütün hostlar bu mesajı işler. NLB cluster içindeki her host üzerinde Network Load Balancing servisi cluster adapter ile bilgisayarın TCP/IP kümesinin arasında bir filtre olarak çalışır. Bu filtre NLB’nin hangi hostun bu isteği çözmesinden sorumludur.

Network Load Balancing (NLB), 2–32 server ile oluşturulabilir. Cluster içindeki her bir host uygulamanın bir kopyasını içerir. NLB ortamının tek bir network gibi görünmesi için her bir server bir virtual network adaptöre sahiptir. NLB cluster’ın standart formatlı ve cluster’ın tümünü ifade eden sanal bir IP adresi vardır.

Windows Server 2003 üzerinde gerçekleştireceğim yapılandırmanın diyagramı aşağıdaki gibidir.

clip_image002

 

 

Server Adı

İp Adresi

Türü

node1.ceycey.com

192.168.1.2

Server 1

node2.ceycey.com

192.168.1.3

Server 2

nlb.ceycey.com

192.168.1.5

Cluster adı ve IP adresi

 

Örneğimde kullanacağım her iki serverda da bir tane network adaptörü bulunmaktadır. (İki network kartına sahip server’lar üzerinde de nlb yapılandırmasını gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapmamız gerekenleri makalenin ilerleyen adımlarında anlatacağım.)

Node1 üzerinde NLB Konfigurasyonu

Control Panel’den, Network Connections seçeneğini ve ardından Local Area Connection üzerinde sağ tıklayıp Properties seçeneğini tıklıyoruz. Karşımıza gelen Local Area Connection Properties ekranında Install butonuna tıklayıp açılan ekrandan Service seçeneğini ve ardından Network Load balancing seçeneğini tıklayıp Network Load Balancing özelliğini network adaptor’u üzerinde aktif hale getiriyoruz. Ardından aşağıdaki resimde de görülen Network Load Balancing seçeneğinin yanındaki kutucuğu işaretledikten sonra Properties seçeneğini tıklıyoruz.

clip_image004

Network Load Balancing Properties ekranında öncelikle Cluster Parameters tabı üzerinde yapmamız gereken bazı işlemler yer alıyor.

Öncelikle senaryomuzda cluster için belirlediğim ip adresi olan 192.168.1.5’i IP address kısmına yazdıktan sonra, subnet mask’ı (benim yapımda 255.255.255.0) ve cluster’a erişim DNS üzerinde tanımlayacağımız adı yazıyorum. (DNS üzerinde tanımlama işlemini makalenin son bölümünde anlatacağım.)

Cluster operation node kısmında Unicast seçeneğini işaretliyorum.

Açıklama:

·         Unicast modda network adaptörüne cluster’ın özel bir media access control (MAC) adresi atanır. Kartın yerleşik MAC adresi kullanılmaz. Bu nedenle cluster adaptörü üzerinden host-to-host iletişim yapılamaz.

·         Multicast modda network adaptörüne atanmış cluster’ın MAC adresi cluster adaptörü olarak kullanılır. Network adresinin MAC adresi de korunur. Cluster MAC adresi client ile cluster arasındaki trafik için, yerleşik MAC adresi bilgisayarın kendi aralarında iletişimi için kullanılır.

·         NLB tek bir cluster içinde mixed (unicast/multicast) ortamı desteklemez. Cluster içinde yer alan network adaptörleri multicast ya da unicast olmalıdır. Aksi takdirde çalışmaz.

clip_image006

Şimdi de Host Parameters tabına geçiş yapalım.

NLB için yapılandırdığımız ilk server olmadığından dolayı Priority (unique host identifier) kısmında herhangi bir düzenleme yapmamıza gerek yoktur.

Dedicated IP configuration bölümünde ise yapılandırma işlemini gerçekleştirdiğimiz server’ın (node1) ip adresini ve subnet mask’ını yazıyoruz.

clip_image008

Port Rules tabında ise şu anda gerçekleştirdiğimiz işlem sadece örnek bir yapılandırma olduğu için herhangi bir işlem yapmadan ok diyerek devam ediyorum.

clip_image010

Ayrıca yukarıdaki ekranda Add butonuna tıkladığımızda açılan Add/Edit Rule penceresinde clusterın port kurallarını belirleyebiliriz ve NLB servisinin trafiği izlemek ve cluster içerisindeki server’lar arasında denge sağlamak için kullanacağı protokolo belirleyebiliriz.

clip_image012

OK butonuna bastıktan sonra karşımıza gelen uyarı ekranında da Ok butonuna basıp işlemlerimize devam ediyoruz.

clip_image014 

Network Load Balancing seçeneği üzerindeki yapılandırmamızı tamamladıktan sonra Internet Protocol (TCP/IP) seçeneğinin üzerine gelip Properties seçeneğini tıklıyoruz.

clip_image016

Advanced butonuna tıkladıktan sonra açılan Advanced TCP/IP Settings ekranında Add butonunu tıklayıp, Cluster için belirlediğimiz ip adresini (bizim yapımızda 192.1681.5) ve subnet mask’ı girdikten sonra Ok butonuna basıyoruz.

clip_image018

clip_image020

clip_image022

clip_image024

Node1 üzerinde NLB Yapılandırmasının Kontrol Edilmesi

Komut satırını açıyoruz ve wlbs query komutunu çalıştırarak node1 üzerinde converged işleminin başarıyla gerçekleştiğini görüyoruz.

clip_image026

Node2 üzerinde NLB Konfigurasyonu

Node1 üzerinde gerçekleştirdiğimiz işlemleri node2 üzerinde de aynı şekilde gerçekleştiriyoruz.

Control Panel’den , Network Connections seçeneğini ve ardından Local Area Connection üzerinde sağ tıklayıp Properties seçeneğini tıklıyoruz. Karşımıza gelen Local Area Connection Properties ekranında Install butonuna tıklayıp açılan ekrandan Service seçeneğini ve ardından Network Load balancing seçeneğini tıklayıp Network Load Balancing özelliğini network adaptor üzerinde aktif hale getiriyoruz. Ardından aşağıdaki resimde de görülen Network Load Balancing seçeneğinin yanındaki kutucuğu işaretledikten sonra Properties seçeneğini tıklıyoruz.

clip_image028

Network Load Balancing Properties ekranında, Cluster Parameters tabı üzerinde aşağıdaki işlemleri gerçekleştiriyoruz.

Cluster için belirlediğim ip adresi olan 192.168.1.5’i IP address kısmına yazdıktan sonra, subnet mask’ı (benim yapımda 255.255.255.0) ve cluster’a erişim DNS üzerinde tanımlayacağımız adı yazıyorum. (DNS üzerinde tanımlama işlemini makalenin son bölümünde anlatacağım.)

Cluster operation node kısmında Unicast seçeneğini işaretliyorum.

clip_image030

Host Parameters tabında ise;

NLB için daha önce yapılandırdığımız bir server olduğu için Priority (unique host identifier) kısmına 2 yazıyoruz.

Dedicated IP configuration bölümünde ise yapılandırma işlemini gerçekleştirdiğimiz server’ın (node2) ip adresini ve subnet maskını yazıyoruz.

clip_image032

Port Rules tabında ise şu anda gerçekleştirdiğimiz işlem sadece örnek bir yapılandırma olduğu için herhangi bir işlem yapmadan ok diyerek devam ediyorum.

clip_image034

OK butonuna bastıktan sonra karşımıza gelen uyarı ekranında da Ok butonuna basıp işlemlerimize devam ediyoruz.

clip_image036

Network Load Balancing seçeneği üzerindeki yapılandırmamızı tamamladıktan sonra Internet Protocol (TCP/IP) seçeneğinin üzerine gelip Properties seçeneğini tıklıyoruz.

Advanced butonuna tıkladıktan sonra açılan Advanced TCP/IP Settings ekranında Add butonunu tıklayıp, Cluster için belirlediğimiz ip adresini (bizim yapımızda 192.1681.5) ve subnet mask’ı girdikten sonra Ok butonuna basıyoruz.

clip_image038

clip_image040

clip_image042

clip_image044

Node2 üzerinde NLB Yapılandırmasının Kontrol Edilmesi

Komut satırını açıyoruz ve wlbs query komutunu çalıştırarak node2 üzerinde converged işleminin başarıyla gerçekleştiğini görüyoruz. Eğer node1 ve node2 üzerinde converged işleminin başarıyla gerçekleştiğini gördüysek yapılandırmamız düzgün bir şekilde çalışıyor demektir.

clip_image046

DNS Yapılandırması

Kullanıcıların NLB yapılandırmamıza cluster adı ile erişimi için gerekli DNS yapılandırmasını yapalım.DNS konsolunu açıyoruz ve ceycey.com domain’i üzerinde sağ tıklayıp “New Host A”  seçeneğine tıklıyoruz.

clip_image048

192.168.1.5 Ip’sini verdiğimiz cluster yapılandırmamız için bir isim tanımlıyoruz. Ben yapılandırmamda kullanıcılarımın nlb.ceycey.com yazarak cluster yapısına erişmelerini istiyorum ve konfigurasyonumu bu doğrultuda gerçekleştiriyorum.

clip_image050

A kaydının başarılı bir şekilde oluşturulduğuna dair bilgilendirme mesajını gördükten sonra Ok butonuna basarak DNS yapılandırmasını tamamlıyorum.

clip_image052

Komut satırını açalım ve dns üzerinde cluster yapısı için tanımladığımız isme ping atarak yapılandırmamızı test edelim. Ping atmayı denediğinizde aşağıdaki gibi bir sonuç alıyorsanız NLB yapılandırmanız başarı bir şekilde gerçekleşmiş demektir.

clip_image054

Windows Server 2003 üzerinde NLB yapılandırmasını anlattığım makalemizin sonuna geldik. Umarım yararlı olmuştur. Bir sonraki makalemizde Windows Server 2008 üzerinde NLB yapılandırmasını anlatacağım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu