Microsoft Azure

Azure Account Kavramı ve Oluşturma İşlemleri

Organizasyonunuz veya kişisel kullanımlarınız için Azure Ortamında Servisleri oluşturmak , yönetmek , kullanmak için Azure hesabına ihtiyaç duyarız. Azure hesabı oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra Microsoft Azure sizin için bir abonelik oluşturmaktadır. Organizasyon veya kişisel kullanımlarınız için hesap oluşturma işlemi sağladıktan sonra , ikinci bir Abonelik oluşturmak tamamen isteğinize bağlı. Örnek olarak ; Bu Abonelikleriniz Organizasyonunuz için Departman , Bölge şeklinde ayrı ayrı oluşturarak tek bir Azure Hesabı ile çok sayıda Abonelik yönetimi gerçekleştirebilirsiniz. Azure Abonelik oluşturduktan sonra bu abonelik içerisinde kaynak oluşturma , yönetme işlemlerine başlayabilirsiniz. Her Abonelik altında oluşturduğunuz Kaynakların birbirinden bağımsız olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.

Microsoft Azure teknolojisine yeni adım atmak isteyen ve teknolojiye hakim olmak isteyen kullanıcılar https://azure.microsoft.com/tr-tr/free/ web adresine erişerek ücretsiz üyelik oluşturarak Azure ortamını 30 gün boyunca ve Microsoft Azure Sınırlı Kredisi ile deneyim sağlayabilmektedirler. Dilerseniz Azure Hesabınızı oluşturduktan sonra sizin için oluşturulan Free Subscription durumunu yükselterek Azure Hizmetlerini Kullandıkça Öde şeklinde sahip olarak , Azure Aboneliği edinebilirsiniz.

Şimdi şekilden yola çıkarak yukarıda anlattıklarımızı örnekleyerek tekrardan irdeleyelim ;

3. Sınıf Bilgisayar Mühendisliği okuyan Mustafa , Microsoft Azure teknolojilerine merak sarmaktadır. Bunun için yukarıda belirtmiş olduğumuz Azure Web Sitesine girerek Azure Account oluşturma işlemi sağlıyor. Ardından Mustafa’nın oluşturmuş olduğu Azure Account ile Microsoft Mustafaya Abonelik yani ingilizcesi ile Subscription atamaktadır. Bu Subscription , Mustafa’nın Azure’da Kaynak oluşturma, yönetme , Hesaplama işlemlerini gerçekleştirme imkanı sağlar . Ayrıca Kaynakların kullanımını yansıtan özet veriler tutulmaktadır. Mustafa , Abonelik oluşturduktan sonra Oluşturacağı kaynakları ve Azure Servisleri bir Resource Group yani Kaynak Grubu altında oluşturmak zorundadır. Kaynak grubu oluşturmadan kesinikle Azure Kaynakları ve Servisleri kullanma imkanı bulunmadığını hatırlatmak isterim. Ardından Lab ve Geliştirme işlemleri için Virtual Machine , Virtual Network , SQL gibi kaynakları oluşturabilmektedir.Her Abonelik altında ayrı bir Resource Group ve Her Resource Group’un altında birbirinden bağımsız Kaynaklar oluşturulabildiğini hatırlatarak Mustafa’nın Azure deneyimleme sürecine örnek vermiş olduk.

Nasıl Azure’da Ücretsiz Azure Hesabı oluşturduğunu anlatalım ;

İlk olarak Microsft Edge Browser’ımızdan www.google.com.tr arama moturundan “ Azure Free Account “ şeklinde anahtar kelime yazarak Arama işlemlerini gerçekleştiririz.

Google Arama Motoru sonucununda Microsoft Azure Web Sitesine ait linke tıklayarak erişim sağlarız.

Azure Web Sitesine girdiğimizde “ Start for free “ butonunu seçerek kayıt olma işlemlerine başlarız.

Outlook hesabınız mevcutsa Email, Telefon veya Skype bilgilerinizi girerek “ Next “ butonuna tıklayarak devam edebilirsiniz. Yeni bir Account oluşturarak devam ederiz. O halde “ Create one! “ seçeneğine tıklayarak devam ederiz.

Oluşturmak istediğimiz Account ismini ( İsim belirlerken benzersiz kullanıcı adı olmasına dikkat etmeliyiz ) yazarak , hesabı outlook.com veya hotmail.com uzantıları ile mi oluşturmak istiyorsa onu seçebilirsiniz. Outlook.com seçeneğini seçerek “ Next “ seçeneğini seçeriz.

Oluşturacağımız hesap için parola belirlememiz istenir. Parolayı Complex seçmeniz hesabınızın güvenliği için yararınıza olacaktır.

“ Show Password “ seçeneğini işaretlediğinizde ; Ekrana yazmış olduğunuz parola o aşamada görünür hale gelmektedir. Klavye diliniz farklıysa şifreyi yanlış yazma ihtimallerini düşünerek bu özelliği atif edebilirsiniz.

“ I would like information, tips , and offres about Microsoft products and services “ seçeneğini işaretleyerek oluşturduğunuz hesabınızın posta kutusuna Microsoft Tekliflerine , Ürün ve Servis hakkındaki tanıtıcı eposta mesajları alırsınız. Tanıtım epostası olsa bile Güncel teknoloji kullanmak veya Microsoft Ürünleri ve Servisleri ile alakalı bilgiler edinmek isterseniz işaretlemenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. ( İsteğe Bağlı) . Ardından “ Next “ seçeneğini seçerek hesap oluşturma işlemlerine devam ediyoruz. 

Ekranda hesap oluşturma işlemleri sürmektedir. Biraz Beklemeniz gerekebilir.

Hesap oluşturmak için Robot olmadığınızı doğrulamanız gerekmektedir. Bunun için Microsoft’un üretmiş olduğu Puzzle istediği gibi uygulamanız gerekmektedir. “ Next “ seçeneğini seçerek devam ederiz.

( Resim değişkenlik gösterebilmektedir. ) Resimi yanlarında bulunan seçeneklerle düz hale getirmemiz istenmektedir. Ve bunun ne kadar sürede yaptuğınız önem arz etmektedir. Ona göre puanlama sağlayarak Account oluşturma işlemlerine devam ediyor olacaktır. Şekil Hesap oluşturmaya uygun hale getirdikten sonra “ Done “ seçeneğini seçerek devam ederiz.

Ve “ Done “ seçeneğini oluşturduktan sonra düzeltme sağladığımız resime puan vererek hesap oluşturma işleminin başarıyla devam edeceğinin bilgisini vermektedir.

Hesap oluşturma işlemlerinin tamamlanması ve Azure Web Sitesine tekrardan bağlanmak için biraz bekleriz.

Bir müddet bekledikten sonra , Azure Hesabımızın Profili için Gerekli bilgiler istenmektedir. “ Country/ Region , First Name , Lastname , Phone “ kutucuklarını doldururuz. ( Telefon numaranızı başında 0 olmadan yazmalısınız. ) Ardından telefon numaranızın doğrulanabilmesi için ya kısa Mesaj yada Arama alarak Tek kullanımlık kodu girerek Hesap oluşturma işlemlerine devam ederiz. Doğrulama işlemi gerçekleştikten sonra “ I agree to the subscription agreementoffer details, and privacy statement. “ seçeneğine tıklayarak hesap sözleşmesini kabul etmiş oluruz.

“ Text me “ seçeneğini seçerek telefon numaramıza gelen tek kullanımlık kodu kutucuğa yazarız. Kısa Mesajın bize ulaştığını görmüş olduk.

“ Verify Code “ seçeneğini seçerek Tek Kullanımlık Kodu doğrulama işlemini sağlarız.

Eğer Kod henüz ulaşmadıysa “ I did not receive a code “ seçeneğini seçerek Tek Kullanımlık Kodun tekrardan gönderilmesini sağlayabiliriz.

Tek kullanımlık kod ve bilgilerde herhangi bir yanlışlık bulunmuyorsa Ödeme bilgilerini gireceğimiz ekran sayfasını ile karşılaşıyor olacağız. Sayfada “ Refresh “ işlemi yapmadan beklemeniz gerekmektedir.

Kart Bilgilerimizi girerek “ Sign Up “ seçeneğini seçerek devam ederiz. ( Sanal Kart yada Debit Kart bilgilerini kabul etmemektedir. Azure Free Account için ilk defa kullanacağınız önceden bilgilerini vermediğiniz kart bilgileri olmalıdır. ) Kredi Kartınızdan Abonelik yükseltmesi yapmadığınız sürece yada Abonelik esnasında herhangi bir ücret yansıtmamaktadır.

Bilgiler kontrol edilmektedir. Aşağıda bulunan anket üyelik esnasındaki deneyimleriniz konusunda fikrinizi sormaktadır. Yorumlarınızı ve deneyimlerinizi yazarak “ Submit “ seçeneğini seçerek işlemlere devam ederiz.

Hesap oluşturma işlemleri başarılı olduktan sonra Azure Web sitesine otomatik olarak yönlendirilmiş oluruz ve artık Azure Hesabımız ve Subscription oluşma işlemleri tamamlanmıştır.

Azure Ortamında Azure Hesabımı oluşturarak Üyelik oluşturma işlemini başarıyla sağlamış olduk.

Ardından Free Account bizim için avantajları neler onlardan bahsetmek istersem ;

  • İlk Öncelik olarak 12 Boyunca ücretsiz olup aylık limitlere kadar ücretsiz olan ürünlerden bahsetmek istiyorum.  ( Kullanıma , Seçtiğiniz Kaynaklar ve Bulunduğunuz Bölgeye bağlı olarak kullanım limitleri değişiklik gösterebilmektedir. )  :
  • Linux Virtual Machines : 750 Hours – B1S Standart Katman
  • Windows Virtual Machines : 750 Hours – B1S Standart Katman
  • Managed Disks : 64 GB X 2 – SSD
  • Blob Storage : 5 GB – LRS ( Locally Redudant Storage )
  • File Storage : 5 GB – LRS File Storage
  • SQL Database : 250 GB
  • Azure Database for PostgreSQL : 750 Hours – B1MS Instance , 32 GB Storage ve 32 GB Backup Storage
  • Azure Database for MySQL : 750 Hours – B1MS Instance , 32 GB Storage ve 32 GB Backup Storage
  • Keyvault : 10,000 transactions – RSA 2048-BİT keys , Standart Tier
  • Media Services – Encoding : 20 Output minutes – Standart video and audio
  • VPN Gateway : 750 Hours – VpnGw1 gateway type
  • Load Balancer : 750 Hours – 15GB data processing , 5 Rules – Standart Load Balancer
  • Azure Cosmos DB : 400 Request units per second – 25 GB Storage
  • Service Bus : 750 Hours, 13 Million Operations – Standart Tier
  • Container Registry : 1 Standart tier registery – 100 GB Storage and 10 webhooks
  • Archive Storage : 10 GB LRS Storage – 10 GB LRS/GRS write and retrieval plus 100 reads
  • Bandwidth ( Data Transfer ) : 15 GB Outbound
  • Computer Vision : 5,000 transactions – S1 Tier
  • Translator : 2,000,000 characters – S0 Tier
  • Anomaly detector : 20,000 transactions – S0 Tier
  • Form Recogniser : 500 Pages – S0 Tier
  • Personaliser : 50,000 transactions – S0 Tier
  • Content Moderator : 10,000 transactions – S0 Tier
  • Custom Vision : 10,000 predictions – S0 Tier
  • Face : 30,000 Transactions – S0 Tier
  • Language Understanding :  10,000 text request transactions – S0 Tier
  • QnA Maker : 3 days – S0 Tier
  • Text Analytics : 5,000 text records – S Tier
  • Her zaman ücretsiz olup aşağıda belirtilen miktarlara kadar ücretsiz olan ürünlerden bahsetmek istiyorum.  ( Kullanıma , Seçtiğiniz Kaynaklar ve Bulunduğunuz Bölgeye bağlı olarak kullanım limitleri değişiklik gösterebilmektedir. )  :
  • Azure Virtual Network : 50 Virtual Network
  • Bandwidth (Data Transfer) : 5 GB – Outbound
  • Inter-VNET data transfer : Inbound only
  • Azure App Service : 10 Web , mobile or API apps 1 GB Storage
  • Azure Funcitions : 1 Million request per mounth
  • Azure Cosmos DB : 1000 RU/s – provisioned throughput 25 GB Storage
  • Azure Event Grid : 100,000 operations per month
  • Azure Kubernetes Service (AKS) : Free
  • Azure Logic Apps : 4,000 built-in actions Consumption plan
  • Azure Cognitive Search : 50 MB – Storage for 10,000 hosted documents and 3 indexes per service.
  • Azure Service Fabric : Free
  • Azure DevOps : 5 Users with unlimited private Git repos
  • Security Center : Free
  • Azure Advisor : Unlimited
  • Azure Data Factory : 5 low-frequency activities
  • DevTest Labs : Free
  • Azure Notification Hubs : 1 Million – Push Notifications with free namespaces
  • Azure Batch : Free
  • Azure Automation : 500 Minutes – of job runtime
  • Azure Data Catalog : Unlimited Users
  • Visual Studio Code : Free
  • Machine Learning : 100 Modules and 1 hour per experiment with 10 GB Storage
  • SQL Server 2019 Developer Edition : Free

Azure Hesabınıza ilk üyelik oluşturduğunuzdan itibaren 200 $ kredi yüklenir. ( Azure Hesabını oluşturduğunuz ülkenin parabirimine göre $ olarak değil o ülkenin parabirimi tutarında kredi yükleniyor olacaktır. )

Azure Ücretsiz Üyelik kapsamında size tanımlanan Ücretsiz Kredi bittiğinde ; Microsoft tarafından Kullandıkça Öde fiyatlama politikası önerilir. Kullandıkça Öde Fiyatlama politikasına geçerek , Sadece Microsoft Azure ortamında yukarıda ücretsiz olarak belirlenen ürünlere ve servislere erişebilme imkanına sahipsiniz. Kullandıkça Öde Fiyatlama politikasını kabul etmeyerek devam etmek istiyorsanız. Oluşturmuş olduğunuz Sanal Makinelerde yada kaynaklarda Verileriniz mevcut ise Microsoft Size tarih belirleyerek verilerinizi almanızı isteyebilir. Bunun ardından bu süre geçtikten sonra Azure Hesabınız devredışı bırakılmaktadır.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu