Blog

Kapsamlı Çevrimiçi Güvenlik Kılavuzu

Çevrimiçi platformlarda veri ve bilgilerinizi nasıl koruyacağınızı anlamak ve uygulamak günümüzde çok önemlidir. Siber saldırıların ve kimlik hırsızlığının yaygınlığı ve potansiyel tehditlerin farkında olmak ve nasıl güvende kalacağınızı anlamak her zamankinden çok daha önemli. Çevrimiçi güvenliğinizi sağlamanıza yardımcı olmak için kendinizi siber saldırılardan ve kimlik hırsızlığından nasıl koruyacağınız konusunda yararlı ipuçları ve öneriler sunan bir kılavuz hazırladık.

Güçlü Şifre Oluşturma

Güçlü şifreler çevrimiçi güvenliğin vazgeçilmez bir parçasıdır. ExpressVPN’in anketine göre, bir insanın unuttuğu bir şifresini sıfırlamak için ortalam üç dakika 46 saniye harcadığını biliyor musunuz? Güçlü şifreler oluşturmak kadar onları hatırlamak ve yönetmek de çok önemli.

Güçlü şifreler, bankacılık ve e-posta gibi çevrimiçi hesaplarınızı korur ve düzenli olarak değiştirilmelidir. Güçlü şifre nasıl oluşturulur?

  • Güçlü bir şifre en az 12 karakterdir.
  • Güçlü şifre karmaşık rakam, harf ve sembol içerir.
  • Güçlü şifreler büyük ve küçük harfler içerir.
  • Güçlü şifreler kişisel bilgiler içermez.
  • Güçlü şifreler anlamlı değildir ve kolay tahmin edilebilen sözcükler veya cümlelerden oluşmaz.

Birçok site artık kendi belirledikleri şifre gerekliliklerine göre kullanıcıların hesap oluşturmasını istiyor. Bu gereklilikler belli karakter sayısı ve kullanımını içerebiliyor. Bu gibi durumlarda, şifre kurallarını uygulamalısınız.

Antivirüs Kullanma

Çoğu insan bilgisayarlarının virüslere karşı güvenli olduğunu varsayar fakat ne yazık ki yanılıyorlar. Truva atlarından solucanlara ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerine kadar çok çeşitli tehditler mevcuttur ve bilgisayar sistemleri bunların hepsine karşı hassastır. Cihazlarınızı virüslerden korumanın en iyi yolu, lisanslı antivirüs yazılımları yüklemektir. Antivirüs programları, bilgisayarınızın temiz ve virüslere karşı güvenli olduğundan emin olmak için otomatik taramalar yapar. Antivirüs programları aynı zamanda bilgisayarınızı tamamen korumaya yardımcı olabilecek internet güvenliği ve veri yedekleme gibi ek özellikler sunar.

Güvenlik Duvarları (Firewall)

Güvenlik duvarları, ağlar arasındaki trafiği kontrol etmek için kullanılan bir bilgisayar güvenlik biçimidir. Cihazları tehditlerden korumak için hem bilgisayarlara hem de ağlara kurulabilirler.

Güvenlik duvarları, bilgisayar virüsleri, bir sistemi hackleme girişimleri ve spam gibi kötü amaçlı saldırıları engellemede çok etkilidir. Ev ağınız ve internet gibi ağlar arasındaki bilgi akışını kontrol ederek çalışırlar. Güvenlik duvarı hem bilgisayarlarda hem de belirli yönlendiricilerde yönetilebilir. Bilgisayarınızı iş için kullanıyorsanız, ağınıza bağlı tüm cihazları korumak için yönlendiricinize bir güvenlik duvarı kurmayı düşünebilirsiniz.

Güvenlik Güncellemelerini Yükleme

Her gün yeni virüsler ve tehditler ortaya çıkmaktadır ve bu değişikliklerden haberdar olmak önemlidir. Antivirüs programları ve işletim sistemi güncellemeleri bir değişiklik söz konusu olduğunda güncelleme çıkarırlar ve bunu yüklemenizi isterler. Ancak, sahte güncellemeler genellikle bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım yüklemek için kullanıldığından bu güncellemelerin orjinal olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Antivirüs programınızı ve işletim sistemlerinin yazılımını güncellerken orjinal güncellemeler yüklediğinizden emin olun.

Güncellemeleri manuel olarak kontrol etmek yerine, yazılımın güncellemeleri kullanıma sunulduğunnda otomatik olarak yüklenmesini tercih edin. Bu şekilde, manuel olarak kontrol etmek zorunda kalmadan antivirüs programınızın ve işletim sisteminizin her zaman en güncel sürümünü kullandığınızdan emin olabilirsiniz.

Şüpheli Bağlantılara ve E-postalara Karşı Dikkatli Olun

Çevrimiçi ortamda kendinizi korumanın başka bir yolu da şüpheli bağlantılara ve e-postalara karşı dikkatli olmaktır. Siber suçlular, bağlantılara tıklamanız veya cihazınıza kötü amaçlı yazılım indirmeniz için sizi kandırmak amacıyla genellikle bunları kullanır. Kötü amaçlı bağlantılar ve spam e-postalar çok yaygın olduğundan, bağlantılara tıklarken ve e-postaları açarken dikkatli olmak önemlidir.

Ne pahasına olursa olsun hangi siteye açıldığını bilmediğiniz bağlantılara tıklamaktan kaçının. SMS mesajlarındaki ve sosyal medya gönderilerindeki bağlantılara tıklama konusunda çok dikkatli olun.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhabalar,

    Makale çok güzel olmuş. Makaleye 2FA ‘da eklenirse kullanıcıların çevrim içi güvenliğini artırmış olabiliriz.

    Ben ve çevremdeki herkese 2FA aktif ettiriyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu