Haberler

Apple Wallet İle Aşı Yapıldı Kanıt Olarak Kullanılacak

Los Angeles’ta koronavirüs aşısı yaptıranlar iphone cihazlarında bulunan dijital cüzdan uygulaması Apple Wallet uygulaması içinde aşı yapıldı kartı saklayabilecekler.

apple wallet dijital aşı kartı

Aşı üreticilerinden gelen sevindirici haberler ile ümitlendiğimiz şu günlerde birçok ülke vatandaşlarını aşılamaya başladı. Almanya, İngiltere, Rusya, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere aşılama süreci artan umutlarımızla ilerlemeye devam ediyor. Ülkemiz için Çin’li firma Sinovac tarafından üretilen aşıların ilk teslimi 30 Aralık’ta yapıldı ve kontrol sürecine geçildi. BioNTech-Pfizer aşısı için ise ilk etapta 500 bin adet ve 2021 yılı için ise 30 Milyon doz aşı teslimatı bekleniyor.

Covid-19 pandemisinin dünyayı saran olumsuz etkisi, ekonomik desteğin büyüklüğü ve yüksek teknolojinin desteği ile en hızlı geliştirilen aşı olan Covid-19 aşıları, birçok insanın şüpheli yaklaşmasına sebep oluyor. Anketler gösteriyor ki aşı yaptırmak istemeyenler ile yaptırırım diyenler oranı neredeyse aynı seviyelerde.

Hal böyle olunca bazı kişilerin tüm dünya sağlığı için aşı yaptırılmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savunuyor. Yaptırmayanlar için ise yaptırıma tabii olmaları gerektiğini görüşünü bildiriyor. Aşılanmanın başlasıyla da gündeme bazı kurum ve kuruluşların aşı yaptırılmasını zorunlu tutacağı görünüyor. Şimdilik yurtdışı uçuşları ile ülkeye intikal eden yolcuların PCR testinin zorunlu hale gelmiş olması ile ilerleyen süreçte aşılanmanın zorunlu hale getirebileceğinin ufak bir sinyali denilebilir.

Apple Wallet içinde dijital aşılandım kartı

apple wallet

Amerika’nın Los Angeles eyaletinde aşılama yapılan kişiler için bir merkez oluşturuldu. Bu noktada kişilere yazılı belgelerin kolay kaybolasının önüne geçmek için iOS işletim sistemlerine uygun aşı kartı oluşturulmaya başlandı. Böylelikle aşılanmış kişi, havayolu şirketleri, okullar, kamu kurumları gibi zorunlu hale geleceği ön görülen yerlerde Apple Wallet cüzdanında saklayacağı dijital kart ile doğrulayabilecek.

Uygulama, tüm taraflarıyla kişisel gizliliği içeriyor. Komplo teroistleri fantastik romanlara yakışır teoriler ile karşımıza çıkacağı malum. Gizlilik, bu yönüyle dezavantaj olarak görülse de otoriterler tarafından kişilerin ikinci doz aşısının takibi açısından ayrı kolaylık sağlayacağı yönünde. Diğer bir dezavantaj ise henüz sadece iOS cihazlarında geçerli olması. Diğer tüm akıllı telefonlar için uygulamanın hayata geçirilmesi daha geniş kitleye ulaştıracaktır.

Kaynak: BBC

Yaşar YILMAZER

İnterneti, okumayı, üretmeyi, rakamları seven. Sistem uzmanı ve mali müşavir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu