Exchange Server

Exchange Server “Exchange.Store.Worker” Nedir?

Exchange Server‘ı düzenli çalışabilmesi için arka planda bir çok servisi çalıştırması gerekmektedir. bu işlemlerden bir tanesi de Exchange.Store.Worker olarak isimlendirilmektedir.

Exchange.Store.Worker, Exchange Server 2013 ile tanıtıldı ve 2013 sürümü ile birlikte Exchange Server‘ın mimarisini önemli ölçüde değiştirdi.Bu değişiklikler, daha önceki sürümlerde mevcut olan bir dizi hizmeti tek bir süreç altında topladı daha sonra her bir kullanıcı posta kutusu veritabanı için ayrı bir örnek olarak çalışacak şekilde tasarlandı. Bu da daha iyi performans ve daha güvenli bir sistem sağladı. (Performans ile birlikte doğal olarak daha fazla kaynağa ihtiyaç duymaya başladı.)

Microsoft Exchange Server 2013 ve sonrasında, Exchange.Store.Worker çok işlemli modeli, iş yükünü izole etmek ve posta kutusu veritabanlarının performansını artırmak için tasarlandı. Her posta kutusu veritabanı için bir işlem olacak şekilde tasarlandı ve günümüzde kullanılmaya aynı model ile kullanılmaktadır. Bu modelin ana bileşenleri şunlardır:

  1. Exchange Store Hizmeti (Microsoft.Exchange.Store.Service.exe): Bu, Exchange Store‘nun bir parçasıdır ve store işlemlerini yönetir. Bu hizmet, Exchange Store Worker işlemlerini (Microsoft.Exchange.Store.Worker.exe) başlatır ve yönetmektedir.
  2. Exchange Store Worker İşlemi : Bu, her posta kutusu veritabanı için çalışan bir işlemdir. Her biri, ilgili veritabanı üzerinde çalışan iş parçacıklarını barındırır. Bu işlem, RPC istemcisi erişim hizmeti, arama hizmeti ve diğer hizmetler gibi hizmetleri içermektedir.
  3. RPC İstemci Erişim Hizmeti: Bu hizmet, Outlook istemcilerinin posta kutusu veritabanına erişimini sağlar. RPC İstemci Erişim hizmeti, posta kutusu sunucusundaki Exchange Store Worker işlemine yerleştirilmiştir.

Bu çok işlemli model, sunucu kaynaklarının daha etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar, çünkü her posta kutusu veritabanı kendi işlemine sahiptir. Bu da, bir posta kutusu veritabanındaki bir problem, o veritabanına özgü olan ve o veritabanıyla ilgili bir Exchange.Store.Worker.exe işlemine özgü olduğu için diğer posta kutusu veritabanlarının çalışmasını etkilemez. Bu işlemler genel olarak sunucunun istikrar durumunu artırmaktadır.

Exchange.Store.Worker işlemi, istemci isteklerini veritabanına yönlendirir, veritabanındaki verilerin bütünlüğünü sağlar ve istemci isteklerine yanıt verir.

Her veritabanı için ayrı bir Microsoft.Exchange.Store.Worker çalışmaktadır ve bir tane Microsoft.Exchange.Store.Service çalışmaktadır.

Exchange Server’da ESE kullanılabilir RAM’in %25’ini kullanacak şekilde yapılandırılmış durumdadır.

Eğer Exchange sunucunuzda birden fazla Exchange.Store.Worker işlemi çalışıyorsa, genellikle bu durum sunucunuzda birden fazla mailbox veritabanı olduğunu gösterir. Bu işlemler genellikle sunucunun normal işleyişi sırasında çalışır ve genellikle bir problemi göstermezler.

Exchange.Store.Worker için Örnek

Bir Exchange Server ortamında birden fazla veritabanı olduğunu varsayalım ortamımız da 4 adet Mailbox sunucusu ve her sunucu DAG içerisinde yer almaktadır. Her sunucu üzerinde 25 veritabanı çalışıyor, toplamda 100 veritabanımız var. Sunucuların hepsinde performans için ve yük dağımı için optimizasyon yapılmış olarak çalışmaktadır.

Ortam üzerinde bulunan her sunucu önerilen RAM miktarında 128GB RAM ile çalışmaktadır, Exchange Server, kullanıcı isteklerini işleme yeteneğini en üst düzeye çıkarmak için RAM’i etkin bir şekilde kullanır.

Ortamımız da bulunan sunucular başlatıldığında Exchange.Store.Service.exe hizmeti başlamaktadır ve bu servis her veritabanı için Exchange.Store.Worker.exe işlemi başlatmaktadır. Bu durumda her sunucuda Exchange.Store.Worker.exe işlemleri çalışmaya başlayacaktır. Bu işlemler, kullanıcıların posta kutularına erişimini sağlar ve posta kutusu veritabanlarının içindeki bilgileri arama için indekslemektedir.

Kullanıcılar veritabanındaki posta kutusuna erişmeye çalıştığında, ilgili posta kutusu veritabanının Exchange.Store.Worker.exe işlemi, isteği işlemektedir. Bir Exchange.Store.Worker.exe işlemi çöktüğünde veya durduğunda, bu durum yalnızca o işlem tarafından yönetilen posta kutusu veritabanını etkiler. Diğer posta kutusu veritabanları etkilenmez çünkü her biri kendi Exchange.Store.Worker.exe işlemine sahiptir.

Her veritabanının kendi Exchange.Store.Worker.exe işlemi olmasının avantajı burda başlıyor, bu ayrım ile birlikte hizmetlerin tamamı kesintiye uğramadan devam edebiliyor.

Sonuç olarak Exchange.Store.Worker, Exchange Server’ın önemli bir bileşeni olarak çalışmaktadır ve sunucunun genel performansı ve güvenilirliği için kritik bir rolü bulunmaktadır. Bu nedenle, Exchange.Store.Worker’ın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu