Haberler

Bir Devir Kapanıyor, Internet Explorer Desteği 15 Haziran Çarşamba ( Yarın ) Son Buluyor

Microsoft, 24 Ağustos 1995’te piyasaya sürülmesinden 27 yıl sonra 15 Haziran Çarşamba günü birden çok Windows sürümünde Internet Explorer desteğini sona erdirecek. Devre dışı bırakıldıktan sonra Yeni Chromium tabanlı Microsoft Edge ile değiştirilecek ve kullanıcılar IE11’i başlatırken otomatik olarak Edge’e yönlendirilecek.

Efsanenin Tarihçesi

Internet Explorer 1.0

Microsoft Internet Explorer 1.0 , 16 Ağustos 1995’te ilk çıkışını yaptı. Internet Explorer ekibi, erken geliştirme aşamasında yaklaşık altı kişiyle işe başladı. Microsoft Internet Explorer 1.5 , birkaç ay sonra Windows NT için piyasaya sürüldü ve temel HTML tablosu oluşturma desteği eklendi.

Microsoft Internet Explorer 2

Microsoft Internet Explorer 2 , 22 Kasım 1995’te (Ekim ayındaki 2.0 beta sürümünün ardından) Windows 95, Windows NT 3.51 ve NT 4.0 için piyasaya sürüldü. JavaScript, SSL, çerezler, çerçeveler, VRML , RSA ve İnternet haber grupları için destek içeriyordu. 

Microsoft Internet Explorer 3

Microsoft Internet Explorer 3, 13 Ağustos 1996’da piyasaya sürüldü ve öncekilerden çok daha popüler olmaya devam etti. Microsoft Internet Explorer 3, CSS destekli ilk büyük tarayıcıydı. Ayrıca ActiveX denetimleri , Java uygulamaları , satır içi multimedya ve içerik meta verileri için PICS sistemi için destek sağladı. Sürüm 3 ayrıca Internet Mail and News , NetMeeting ve Windows Adres Defteri’nin bir sürümüyle birlikte geldi.

Microsoft Internet Explorer 4 

Eylül 1997’de piyasaya sürülen Microsoft Internet Explorer 4 , web tarayıcısı ile temel işletim sistemi arasındaki entegrasyon düzeyini derinleştirdi. Sürüm 4’ü Windows 95 veya Windows NT 4.0’a yüklemek ve Windows Masaüstü Güncellemesi’ni seçmek , geleneksel Windows Gezgini’nin yerine daha çok bir web tarayıcı arabirimine benzeyen bir sürümle ve Windows masaüstünün kendisinin Active Desktop aracılığıyla web’de etkinleştirilme gibi özellikler ile geldi.

Microsoft Internet Explorer 5

18 Mart 1999’da piyasaya sürülen ve ardından Windows 98 SE’e dahil edilen ve Office 2000 ile birlikte gelen Microsoft Internet Explorer 5 , çift yönlü metin, ruby karakter, XML , XSLT ve web kaydetme özelliğini destekleyen bir başka önemli sürümdü ve IE5 Outlook Express 5 ile birlikte geliyordu. Ayrıca, Microsoft Internet Explorer 5.0’ın piyasaya sürülmesiyle Microsoft , Ajax’ı doğmasına neden olan XMLHttpRequest’in ilk sürümünü yayımladı.

Microsoft Internet Explorer 6

Microsoft Internet Explorer 6 , Windows XP’den birkaç ay önce 24 Ağustos 2001’de piyasaya sürüldü . Bu sürüm, DHTML geliştirmelerini, içerik kısıtlı satır içi çerçeveleri ve CSS seviye 1, DOM seviye 1 ve SMIL 2.0’ın kısmi desteğini içeriyordu. MSXML motoru da sürüm 3.0’a güncellendi. Diğer yeni özellikler arasında Internet Explorer Yönetim Kiti’nin (IEAK) yeni bir sürümü , Medya çubuğu, Windows Messenger entegrasyonu, hata toplama, otomatik görüntü yeniden boyutlandırma, P3P ve Luna ile uyumlu yeni bir görünümü vardı. Çeşitli güvenlik geliştirmeleri sunan Internet Explorer 6.0 SP1, Windows XP SP1 yama sürümüyle aynı zamana denk geldi ve Internet Explorer’ın Windows NT 4.0 , Windows 98 , Windows 2000 ve Windows Me ile uyumlu son sürümüydü.

Windows Internet Explorer 7 

Windows Internet Explorer 7, 18 Ekim 2006’da piyasaya sürüldü. Hata düzeltmeleri, web standartları desteğine yönelik geliştirmeler, sekme önizlemesi ve yönetimi ile sekmeli tarama , çoklu motor arama kutusu, web beslemeleri okuyucusu, Uluslararası Alan Adı desteği ( IDN), Genişletilmiş Doğrulama Sertifikası desteği ve bir kimlik avı önleme filtresi gibi özellikler ile geldi. E7 ile Internet Explorer, önceki sürümlerin aksine, Internet Explorer ActiveX denetimi Windows shell’inden ayrılmıştır. Windows Gezgini işleminde barındırmıyor bunun yerine ayrı bir Internet Explorer işleminde çalışıyordu.

Windows Internet Explorer 8

Windows Internet Explorer 8, 19 Mart 2009’da piyasaya sürüldü. IE’nin Acid2 testini geçen ilk sürümü ve bunu yapan büyük tarayıcıların sonuncusuydu.

Windows Internet Explorer 9

Windows Internet Explorer 9, 14 Mart 2011’de piyasaya sürüldü. Internet Explorer 9 için geliştirme, Internet Explorer 8’in piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra başladı. Microsoft, Internet Explorer 9’u ilk olarak PDC 2009’da duyurdu. Microsoft, her biri geliştirilmiş JavaScript derlemesi (32 bit sürüm), Acid3 testinde iyileştirilmiş puanlar ve ek HTML5 içeren güncellenmiş platform önizlemelerini yayınladı.

Windows Internet Explorer 10

Windows Internet Explorer 10, 26 Ekim 2012’de Windows 8 ve Windows Server 2012 ile birlikte genel kullanıma sunuldu, ancak şu anda Windows Server 2012’de destekleniyor, Windows Server 2012 R2 ise yalnızca Internet Explorer 11’i destekliyor.

Internet Explorer 11

Internet Explorer 11, 17 Ekim 2013’te yayınlanan bir Windows 8.1 güncellemesinde yer aldı. Geliştirici araçlarında büyük bir güncelleme , yüksek DPI ekranları için gelişmiş ölçekleme, HTML5 önceden oluşturma ve önceden getirme, donanım hızlandırmalı JPEG kod çözme, kapalı altyazı , HTML5 tam ekran ve WebGL ve Google’ın SPDY protokolünü (v3’ten başlayarak) destekleyen ilk Internet Explorer sürümü oldu. Internet Explorer 11, 7 Kasım 2013’te Windows 7 kullanıcılarının indirmesi için kullanıma sunuldu ve sonraki haftalarda Otomatik Güncelleştirmeler yapıldı.

Internet Explorer’in kaldırılacağı windows sürümleri aşağıdaki gibi:

Windows 10 SKU (sürüm 20H2 ve üstü) ve Windows 10 IoT (sürüm 20H2 ve üstü), Semi-Annual Channel (SAC)  aracılığıyla sunulan Windows 10’un belirli sürümleri. Internet Explorer, yeni Chromium tabanlı Microsoft Edge’in varsayılan web tarayıcısı olduğu Windows 11’de de mevcut değil. Internet Explorer’ın 15 Haziran 2022’den sonra kullanılmaya devam edeceği Windows sürümleri, Windows 7 ESU, Windows 8.1 ve Windows 10 LTSC, IoT ve server sürümleri.

Microsoft, “Internet Explorer 11 yüklü desteklenen işletim sistemleri için yüklü olduğu Windows sürümünün yaşam döngüsü içinde güvenlik güncellemeleri ve teknik destek almaya devam edecektir.” diyor.

Internet Explorer, Edge IE moduyla devam edecek

Microsoft, IE moduyla geriye dönük uyumluluk sağlıyor ve en az 2029 yılına kadar desteklenecek diyor. Edge’de IE modunu etkinleştirmek için,  edge://settings/defaultbrowser adresine gitmeli , ‘ Sitelerin Internet Explorer’da yeniden yüklenmesine izin ver ‘ seçeneğini açmalı ve web tarayıcısını yeniden başlatmalısınız.

Kaynak: wikipedia.org, bleepingcomputer.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu