Cloud Computing

Windows Azure Üzerinde Backup Vault Oluşturulması

Yeni bir Windows Azure makalesi ile birlikteyiz. Bu makalemizde şu anda hala Preview durumda olan backup servislerinden Backup Vault üzerinde duracağız. Bu servis sayesinde Windows Server backuplarınızı Windows Azure üzerinde barındırabiliyorsunuz.

 

Şimdi nasıl bir Backup Vault oluşturulduğuna bakalım ;

 

Bu özellik hala preview olduğu için ilk başta Windows Azure hesabınızda servisi enable etmeniz gerekmekte. Bunun içinde Windows Azure Portal üzerinden Account Centera giderek Preview Features tabına girmelisiniz.

 

clip_image002

 

 

 

Ve buradan Backup Servisini active ediyorum.

 

clip_image004

 

Bu ayarları yaptıktan sonra Windows Azure Portal sayfama döndüğümde sağ taraftaki servisler menüsünde artık Recovery Services sekmesini görebiliyor olmam gerekli.

 

clip_image006 

 

Artık Backup Vault oluşturabilir durumdayım. Bunun için iki yolum var ya Recovery Services altından ya da Windows Azure management portalın en altndaki NEW butonundan. Ben en alttaki NEW butonundan yaratacağım. NEW butonundan Data Services altından Recovery Services altından Backup Vault’u seçiyorum ve Quick Create karşıma geliyor. Burada Backup Vaultumuzun ismini ve hangi region barındıracağımızı seçiyoruz. Ben isim olarak CP-Vault veriyorum. Region olarakta West Europe seçiyorum.

 

clip_image008

 

Kısa bir süre içinde Backup Vaultumuz oluşuyor ve Recovery Services altına konumlanıyor.

 

 

clip_image010

 

Backup Vault’tumuzu yarattıktan sonra yapmamız gereken adım bir sertifika yaratmak. Sertifikayı makecert.exe uygulaması ile yapacağız daha önceden nerden ve nasıl yükleneceğini anlatmıştık. Bu linkten

 

öğrenebilirsiniz http://www.cozumpark.com/blogs/cloud_computing/archive/2013/06/23/windows-azure-hesab-na-powershell-ile-ba-lant-ayarlar.aspx

 

Makecert uygulamasını yükledikten sonra aşağıdaki komut ile sertifikamızı yaratıyoruz.

 

makecert.exe -r -pe -n CN=AzureBackup -ss my -sr localmachine -eku 1.3.6.1.5.5.7.3.2  -e 12/31/2015 -len 2048 ” AzureBackup.cer”

 

AzureBackup olarak geçen yere siz sertifika isminizi yazabilirsiniz.

 

clip_image012

 

Yaratığımız sertifikamızın Local Computer – Personel altında gözükmesi gerekmektedir.

 

clip_image014

 

Daha sonra yarattığımız sertifikamızı artık Windows Azure üzerine yükleyebiliriz. Bunun için Recovery Services altında yaratığımız Backup Vault’ tu seçip Manage Certificate diyoruz.

 

clip_image016

  

Ve açılan pencereden sertifikamızın yerini gösterip yüklüyoruz.

 

clip_image018

 

Sertifikamızıda yükledikten sonra Dashboard dan Dowload Agent diyerek backup agentımızı download ediyoruz. Burada iki çeşit agent var biri Windows Server 2012 ve DPM için olan agent diğeri ise Windows Server Essentials için olan agent. Ben Windows Server 2012 olan için olan agentı download ediyorum.

 

clip_image020

 

Ben Windows Server 2012 olan için olan agentı download ediyorum.

 

clip_image022

 

Ve kuruluma başlıyorum.

 

clip_image024

Ve kurulum kısa sürede sorunsuz bitiyor. Finish diyerek kurulumu biliyorum.

 

clip_image026

 

Kurulum bittikten sonra desktop üzerinde yaratılan Windows Azure Backup kısa yoluna çift tıklayarak açıyorum.

 

clip_image028

Windows Azure Backup uygulaması açıldıktan sonra sağ taraftaki menüden Register Server diyoruz.

 

clip_image030

 

Register Server dedikten sonra bizi Backup Vaultumuzu register edeceğimiz wizard karşılıyor. Eğer bir proxy kullanıyorsanız buraya proxy adreslerinizi girebilirsiniz ve next diyerek register işlemine devam ediyoruz.

 

clip_image032

 

Daha sonra Vault Identification bölümünde yarattığımız ve Windows Azure üzerine yüklediğimiz sertifika sayesinde vaultumuzu register edeceğiz. Browse diyerek yarattığmız sertifikayı seçiyoruz.

 

clip_image034

 

Ok dedikten sonra Windows Azure üzerine yarattığımzı Vault’lar listeleniyor. Bizim bir tane vaultumuz olduğu için onu seçip next diyoruz.

 

clip_image036

  

Next dedikten sonra Encryption Settings ayarlarını yapacağımız ekrana geliyoruz. Burada Vault ve Server arasında Passphrase tanımı yapmamız gerekiyor. Min 16 karakterli bir şifre tanımlamamız gerekiyor. İstersek otomatik olarak yaratırabiliyoruz ve bu şifreyi server üzerinde hangi dosyada saklayacağımızı belirliyoruz.

 

clip_image038

 

Son olarak Register diyerek serverımızı register ediyoruz.

 

clip_image040

 

Register ettiğimiz server artık portal üzerinde servers tabında görünür durumda.

 

clip_image042

 

Ve Azure Backup Agent menüsüne geri döndüğümüzde sağ menüde Schedule Backup ve Recovery Data özellikleri enable olmuş durumda. Bundan sonra yeni backup setleri oluşturup Windows Azure üzerine sorunsuz backuplar alabilirsiniz.

 

clip_image044

 

Bir başka Windows Azure makalesinde görüşmek üzere. Bol bulutlu günler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu