Blog

IP Kamera/CCTV Projeleri için Doğru Switch Seçmek Neden Önemli?

Araştırma raporlarına göre; küresel güvenlik kamera pazarı 2026 yılına yaklaşık yüzde 15 oranında büyüyerek yaklaşık 107 milyar dolarlık iş hacmine ulaşacak. Pazardaki güvenlik kameraları ise çoğunlukla IP temelli olacak. Bu gelişme, PoE switchlere olan ilgiyi artıracak. Küçük kameralar ise daha çok PoE switchler tarafından desteklenecek.

Bilgisayar iletişim altyapılarında doğru switchin tercih edilmesi, işletmelerin iş yükünü azalttığı gibi maliyet avantajını da beraberinde getiriyor.  Ancak doğru switch tercih edilmesi çoğu zaman göz ardı edilen bir konudur.

Günümüzde piyasadaki çoğu switch,  ofis iş uygulamaları için bağlantı sağlamaya olanak tanıyan genel amaçlı kullanıma uygun yapıda tasarlanmıştır. Hepimizin bildiği gibi güvenlik kamerası endüstrisi için genel özelliklere sahip switchler yeterli değildir. Örneğin piyasadaki bazı switchler yaklaşık 100’metreden fazla uzaklıktaki IP kameraları destekleyemeyebiliyor. İhtiyaç duyulan durumlarda ise ikinci bir switch ile sorun çözülebiliyor.

Zyxel güvenlik kamarası pazarındaki gelişimleri bir fırsat olarak görüyor ve bu nedenle IP tabanlı video kameralar için özel olarak tasarlanmış ilk CCTV switch serisini pazara sundu.  GS1300 ve GS1350 model PoE switchler 250 metre iletim mesafesi sağlayabiliyorlar. Bu modeller 250m mesafeyi sağlamak için tamamen standartlarla uyumlu olacak şekilde port hızını Full HD görüntü aktarmaya rahatlıkla yeterli olacak şekilde 10 Mbps’e ayarlıyor. Bu sayede uzak mesafe iletimi için özel bir IP Kamera markası veya modeli kullanılmasına gerek kalmıyor

Zyxel’den IP Kameralara Özel İki Yeni PoE Switch

IP tabanlı güvenlik kameralarıyla bütünleşik çalışabilen GS1300 ve GS1350 model PoE switchler, işletmelerin kurulum ve kablolama maliyetlerini en aza indiriyor. Yeni nesil switchler PoE (Power over Ethernet – Ethernet üzerinden Güç) desteği sayesinde işletmelerin iletişim giderlerini minimize ediyor.

Günümüzde şirketlerde IP güvenlik kamerası ve IP telefonlara olan ihtiyacın gün geçtikçe artması neticesinde kurulum karmaşası bir yana, işletme maliyetleri de yükseliyor.  Daha az kablo ve daha düşük kurulum maliyeti avantajı sunan PoE switchler;  hem veri iletimini, hem de güç ihtiyacını aynı kablo üzerinden eş zamanlı olarak sağlayarak işletmelerin iş yükünü hafifletiyor. Zyxel GS1300 ve GS1350 model PoE switchler bir porttan bir adet PoE uyumlu cihaza yüksek hızlı bağlantı ve güç imkânı sunuyor.  Kurumlar, PoE sayesinde fazladan priz ihtiyacı ve kablo uzatmasına gerek duymuyor. Bu sayede kurulum ve işçilik maliyetlerinden tasarruf ediliyor.

İş sürekliliği patentli tasarım ile garanti altında!

GS1350 serisi, güvenlik kameraları için kritik yönetim ve bakım gereksinimlerini de fazlasıyla karşılıyor. Ürünün “Otomatik Kamera Kurtarma” özelliği sayesinde bir IP kamerada arıza tespit edildikten hemen sonra, ilgili switch portu otomatik olarak yeniden başlatılabiliyor ve kamera hızlıca çalışır duruma getirilebiliyor. Ayrıca kameranın arızası ile ilgili log kaydı oluşturulabiliyor.

Öte yandan Zyxel GS1350 model switchler, cihaz yazılımı veya yapılandırma güncellemeleri için bakım nedeniyle kapatılıp açıldığında IP kameralara, kesintisiz güç sağlamaya devam edebiliyor.  Böylece kameralar her şartta çalışır durumda kalabiliyor.

Dış mekân kamera kabloları sıklıkla yıldırım çarpmalarından etkilenir. GS1350 serisi, bu tehlikeler karşı koruma ve iş sürekliliği sağlayan patentli bir tasarıma sahip olması nedeniyle iş sürekliliğini garanti altına alıyor.

Maksimum Güç İçin Ne Yapmalı?

PoE switchler için bilinmesi gereken diğer bir önemli faktör maksimum güç miktarıdır. Şirketiniz genelindeki tüm IP kameralarınızın kullandığı toplam güç, switchin güç sınırını aştığında switch doğal olarak kameralarınız için yeterli güç sağlamaz. IP kameralarda yetersiz güç kaynağı, video kaybı ve performansının düşüklüğüne neden olan başlıca neden olabilir.

Bu nedenle IP kameralar için bir PoE switch satın alırken, kamera türleri de dikkate almanızı tavsiye ederim. Örneğin PTZ kameralar normal kameralara göre çok daha fazla güce ihtiyaç duyarlar. Bu yüksek gücü desteklemek için 802.3bt standardı ile tek porttan 60W’a kadar güç sağlanabilmesi gerekmektedir. GS1350-6HP modeli ilk 2 portunda 802.3bt standardını destekleyerek PTZ kamera gibi 30W üzerinde yüksek güç gereksinimine sahip kameraları destekler.

Kamera sayısına göre switchte desteklenen port sayısını ve kameraların kullanacağı toplam güce göre switchteki PoE kapasitesini belirlemek gerekir. Bu sayede en uygun performans ve maliyeti sağlayabilecek switch seçilebilir. GS1300 ve GS1350 serisinde 5, 8, 16 ve 24 PoE porta sahip farklı PoE kapasitelerinde seçenekler sunulmaktadır. Örneğin 24 IP kameralı bir projede orta segment IP kameralar kullanılacaksa her bir kameranın ortalama 8-10W civarı güç tüketeceğini düşünerek 250W PoE bütçesiyle GS1300-26HP kullanarak uygun fiyatlı bir çözüm sağlayabilirsiniz. Daha üst segment proje yapılacaksa IP Kameraların ortalama 15W civarında güç tüketmesi daha muhtemeldir. Bu durumda 375W PoE kapasitesine sahip GS1350-26HP ürünüyle hem daha yüksek PoE kapasitesi hem de daha gelişmiş özellikleri etkin olarak kullanmak mümkün olabilir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu