Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 19 Desktop Studio Yapılandırılması

Citrix FlexCast Teknolojisi makale serimizin bir önceki bölümünde XenDesktop nedir, kurulum adımları ve HyperV Sunucu Sanallaştırma platformumuz için ihtyiaç duyulan ön gereksinimleri yerine getirmiştik.

 

Bu makalemizde gerçekleştirecek olduğumuz işlemler Desktop Studio yapılandırılması, HyperV Sunucusu sanallaştırma ortamımızla birleştirilmesi ve SQL database yapılandırılmasını gerçekleştireceğiz.

 

 

image001

 

 

Kurulum tamamlandıktan sonra Citrix Desktop Studio yönetim konsolumuz otomatik olarak açılıyor. Eğer kurulum sırasında SQL Express seçimini yapmış olsaydık Quick Deploy sekmesi aktif olacaktı. Fakat yapımız içinde merkezi bir SQL sunucusu olduğu için bizler SQL Express seçimini yapmadık. Bu sebepten kurulumu Desktop Deployment adımıyla devam ettireceğiz.

 

 

 

 

Desktop Deployment bölümünde PVS Sunucumuz üzerinde oluşturmuş olduğumuz Site1’ imiz altında ki VM’ leri yayınlayacağız. Site ismine bu sebepten Site1 diyoruz. Farklı bir isimde verebiliriz.

 

Database configuration bölümü altında server location bulunmaktadır. SQL sunucumuzun Hostnamesini yazıyoruz ve database ismi olarak CTXDB3 yazıyoruz ve ardından Generate database scripts bölümüne tıklıyoruz.

 

Desktop Deployment sihirbazı bizlere iki adet script oluşturacaktır ve bu scriptleri SQL Database yöneticimize ulaştırmamızyeterlidir. SQL Database yöneticimiz bu scripler sayesinde XenDesktop’ un ihtiyaç duymuş olduğu Databaseyi oluşturacak ve gerekli izinleri atayacaktır.

 

 

 

 

Yapınız içinde SQL Sunucu yönetimi sizin elinizin altındaysa scriplerin düzenlenmiş halini sizlerle paylaşıyorum.

 

Öncelikli olarak SQL Server Management Studio’muzu açıyoruz ve New Query bölümüne gelip aşağıdaki scripti çalıştırıyoruz.

 

 

create database [CTXDB3] collate Latin1_General_CI_AS_KS

 

 

Bu scribin yapacak olduğu işlem SQL sunucumuz üzerinde CTXDB3 isminde yeni bir tane Database oluşturmaktadır.

 

 

 

 

Görüldüğü gibi databasemiz başarılı bir şekilde oluşturuldu.

 

 

 

 

Oluşturmuş olduğumuz databasemizin içine girip gerekli izinleri oluşturacağız. Databasemiz içindeyken New Query butonuna basıyoruz ve aşağıdaki scripti çalıştırıyoruz.

 

 

if not exists (select 1 from sys.server_principals

where name = N’live\CTXXD$’)

begin

create login [live\CTXXD$] from windows;

if @@error = 0

print N’Login for controller [live\CTXXD$] created‘;

else

raiserror(N’Failed to create login [live\CTXXD$] for controller [live\CTXXD$]’, 18, 1);

end else

print N’Login for controller [live\CTXXD$] already exists‘;

go

 

 

Scrip içinde yer alan bilgileri kendi yapınıza göre düzenleyebilirisiniz.

 

Live: Domainimizin ismidir

 

CTXXD:XenDesktop Sunucumuzun Hostname bilgisi

 

Bu işlemler başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra Desktop Deployment sihirbazına geri dönüyoruz.

 

 

 

 

Bilgilerimizi girmiş olduğumuz yerden Test Connection butonuna bastığımız zaman başarılı bir şekilde SQL Sunucumuza ve oluşturmuş olduğumuz database bağlandığını görebilmekteyiz.

 

 

 

 

Licensing bölümü altında License serverimizin hostname:port numarasını yazıyoruz ve ardından Connect butonuna basıyoruz.

 

Sihirbazımız Lisans sunucumuza bağlanıyor ve uygun lisansları bizlere listeliyoruz. Citrix XenDesktop Platinum lisansını seçip devam ediyoruz.

 

Eğer liste içinde uygun lisansımız yoksa Add license file bölümüyle lisanslarımızı ekleyebiliriz. Fakat önerim Lisans server üzerinden lisansların import edilmesidir.

 

 

 

 

Connection bölümünde VMM ve HyperV Hostlarımızın entegre edilmesini gerçekleştiriyoruz. Host Type Bölümüne Microsoft Virtulization özelliğini seçiyoruz. Eğer VDI VM’ lerimiz Vmware ortamında veya Citrix XenServer ortamındaysa menüden onları seçmemiz gerekmektedir.

 

Address bölümüne VMM sunucumuzun hostname bilgisini yazıyoruz.

 

Username bölümüne VMM Administrator konsole üzerinde administrator yaptığımız kullanımızı ve parolasını belirtiyoruz.

 

Connection name bölümündeyse Desktop Studio üzerinde görülecek olan bağlantı bilgisini belirtiyoruz.

 

Virtual Machine bölümünde Use XenDesktop to create virtual machine özelliğini belirtiyoruz. Bu seçim bizlere Desktop Studio üzerinden VM oluşturma hakkı verecektir.

 

 

 

 

Host yapılandırılmasında Host name bölümüne Desktop Studio üzerinde görülecek olan ismi yazıyoruz ve Cluster bölümünde Browse yapıyoruz.

 

 

 

 

Browse bölümünde VMM sunucumuzun yönetmiş olduğu HyperV Hostlar ve HyperV Cluster Grupları listeleniyor. VDI VM’ lerimiz hangi host veya cluster kümesi içindeyse seçiyoruz.

 

 

 

 

Seçim tamamlandıktan sonra Desktop Deployment sihirbazımız VMM sunucumuz üzerinde tanımlı bulunan Virtual SW’ leri listeliyor. VDI VM’ lerimiz hangi networkte hizmet edecekse seçimini yapıyoruz.

 

 

 

 

Oluşturulacak olan VM’ ler HyperV Cluster kümesi içinde bulunacak ve CSV içinde bulunan Lunları kullanacaktır. Bizler bu bölümde VDI VM’ lerinin VM configurasyonlarının hangi Volume içinde oluşturulması gerektiğini belirtiyoruz.

 

Personel vDisklerimiz PVS sunucusu üzerinde olduğu için use same storage for virtual Machine and personelvDisk seçimini yapmamız yeterlidir.

 

 

 

 

Desktop Deployment Sihirbazımızı tamamlamış olduk. Sihirbaz içinde vermiş olduğumuz bilgiler Summary bölümünde görülüyor ve Finish ile bitiriyoruz.

 

 

 

 

XenDesktop Sunucumuzun VMM ve HyperV Host birleştirmesini tamamlamış durumdayız. XenDesktop yapılandırmasına ve Web interface üzerinden yayınlanmasına ilerleyen makalelerimizde devam edeceğiz. Bir sonraki makalemizde Master VM oluşturma işlemlerini gerçekleştireceğiz.

 

Kaynak : http://support.citrix.com/proddocs/topic/xendesktop-ibi/cds-about-this-release-ibi.html

Exit mobile version